Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Πότε βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης ανοίγει ο δρόμος για τη μεγάλη κίνηση της κυβέρνησης. Πού θα κυμανθεί το ύψος του επιτοκίου της έκδοσης;



Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, κατά πάσα πιθανότητα, θα βγει η Ελλάδα στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων. Για πρώτη φορά, μετά την έναρξη της κρίσης. Το γεγονός ότι στις 5 Μαΐου πιθανώς θα ανακοινωθεί από την ευρωπαική στατιστική υπηρεσία (Eurostat) το τελικό ύψος του πλεονάσματος για το 2013 - το οποίο θα είναι, όπως υποστηρίζεται, κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό - ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επόμενη μεγάλη κίνηση της κυβέρνησης, που θα είναι η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου.
 
Και μάλιστα με επιτόκιο το οποίο, τελικώς, δεν θα είναι και τόσο ακριβό, σε σχέση με ό,τι υποστηριζόταν μέχρι τώρα. Κατά πάσα πιθανότητα, θα διαμορφωθεί πέριξ του 5% ή λίγο παραπάνω, το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτικό. Ως τέτοιο μπορεί να εκληφθεί μόνο αν συγκριθεί με το σημερινό κόστος δανεισμού της χώρας από τους πιστωτές της (τρόικα). Ωστόσο, το τίμημα σε μέτρα και περικοπές, είναι τόσο μεγάλο, που κάνει το 5% ή το 5,5% να φαντάζει ως ...ελάχιστο.
 
Οπως έχει ήδη γράψει η Voria.gr, το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος, έχουν κάνει ό,τι προβλέπεται προκειμένου εκείνη τη μέρα όλα να είναι έτοιμα για το μεγάλο βήμα.
 
  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου