Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Κίνα: Ο μεγάλος «παθητικός» σύμμαχος της Ρωσίας

Ουκρανική κρίση
Αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρα θέση.


 Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιδιώκει την υποστήριξη της Κίνας στην αντιπαράθεση της Ρωσίας με τις δυτικές δυνάμεις στην κρίση της Ουκρανίας. Σε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη o Πούτιν ενημέρωσε τον ομόλογό του στο Πεκίνο για τα μέτρα που έχει λάβει η Ρωσία για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως αναφέρει το ελεγχόμενο από το κράτος κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ  δήλωσε: « Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και ευαίσθητη, μπορεί να φαίνεται τυχαία, αλλά στην πραγματικότητα ήταν αναπόφευκτη». Τόνισε ότι «η Ρωσία μπορεί να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλίζεται η περιφερειακή και η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προηγήθηκαν δηλώσεις Κινέζων διπλωματών που ούτε υποστήριζαν ούτε επέκριναν τις δράσεις της Μόσχας έναντι της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο, όπως ήταν αναμενόμενο, προσπαθεί να παρουσιάσει τη θέση της Κίνας πολύ πιο υποστηρικτική απ' ό,τι πραγματικά είναι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας δήλωσε τη Δευτέρα ότι «υπάρχει ευρεία σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία».

Ποια είναι όμως η αλήθεια για την στάση που κρατάει η Κίνα απέναντι στην Ουκρανία;
«Είναι πάγια θέση της Κίνας να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, σε συνέντευξη τύπου. «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Δεν επέκρινε τη Ρωσία για την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά επανέλαβε την έκκληση της Κίνας για διάλογο ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να υπάρξει ειρηνική λύση της αντιπαράθεσης. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα που κατέληξαν στην απομάκρυνση του «φίλου» του Ρώσου πρόεδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς , δήλωσε: «Καταδικάζουμε τις πρόσφατες ακραίες και βίαιες πράξεις στην Ουκρανία και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δουλέψουν προς το δρόμο για την επίλυση των διαφορών τους ειρηνικά».

Ερωτηθείς εάν η Κίνα αναγνωρίζει τη νέα ουκρανική κυβέρνηση είπε: «Αυτή η απάντηση μπορεί να δοθεί μονάχα με βάση τους νόμους της Ουκρανίας».

Οι υπεκφυγές του Κινέζου εκπροσώπου αναδεικνύουν την ευαίσθητη πολιτική ισορροπία, με την Κίνα να προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, χωρίς να αποξενωθεί εντελώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η Κίνα να παραμείνει επιφυλακτική πάνω στο θέμα της Ουκρανίας. Τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα συνεχίζοντας να αποφεύγει να λάβει σαφή θέση, ελπίζοντας ότι θα επωφεληθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Όμως όπως δηλώνει στέλεχος του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτικής: «Η διεθνής κοινότητα αναμένει η Κίνα να πάρει ηγετικό ρόλο στην επίλυση διεθνών κρίσεων και όχι απλά να δηλώνει τη θέση της».

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου