Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες λόγω της ευλογιάς στη Θράκη.

Σε οικονομική ασφυξία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της Θράκης λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς που κρατά σε καραντίνα τις μονάδες από τον περασμένο Αύγουστο. Ήδη έχουν κλείσει δύο κτηνοτροφικές μονάδες στην Ξάνθη και οι κτηνοτρόφοι έχουν μεταναστεύσει.


Αισχροκέρδεια από πλευράς των εμπόρων καταγγέλλει στο ΡΘ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης, κ. Λουκμαγιάς.

"Εκμεταλλεύονται την ευλογιά για να μας αγοράζουν τα αμνοερίφια για ένα κομμάτι ψωμί", υπογράμμισε. Όπως εξηγεί ενώ στην γειτονική Καβάλα αγοράζουν ζωντανά αμνοερίφια προς 3 ευρώ το κιλό και τα σφαγμένα με 5 ευρώ το κιλό, στη Θράκη τα ζωντανά τα αγοράζουν προς 2,5 ευρώ και τα σφαγμένα προς 3,80 ευρώ το κιλό.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Λουκμαγιά, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και λόγω του κόστους σίτισης των ζώων. Λόγω της καραντίνας τα ζώα απαγορεύεται να βγουν εκτός κτηνοτροφικής μονάδας για να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού. Έτσι σιτίζονται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

" Το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Η τροφή για κάθε ζώο κοστίζει 1 ευρώ ημερησίως. Η μεγαλύτερη κτηνοτροφική μονάδα στην Ξάνθη έχει 7.000 ζώα. Οι περισσότερες έχουν 300 με 500 ζώα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο οικονομικά" υπογράμμισε ο κ. Λουκμαγιάς.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους για την καταβολή αποζημιώσεων για το κόστος των ζωωτροφών.

Οι κτηνοτρόφοι της Θράκης την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση.


Κατερίνα Μπελαντώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου