Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Kροίσος "πολιορκεί" τον Αστέρα

Ο χαρακτηρισμός κροίσος για τον Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ δεν εμπεριέχει κάποια υπερβολή, καθώς εκτός του ισχυρού χαρτοφυλακίου, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διαθέτει το δικό του Airbus Α380 για τις προσωπικές του μετακινήσεις.


Ο Σαουδάραβας δεν αποκλείεται να είναι ο νέος διαχειριστής του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπως έγινε γνωστό, χθες, κατά το συνέδριο του Economist.

Αυτό, με δεδομένο ότι ο Μπιν Ταλάλ είναι ο βασικός μέτοχος της πολυεθνικής αλυσίδας Four Seasons, η οποία, όπως ανέφερε χθες ο Σαουδάραβας, βρίσκεται σε επαφές για την ανάληψη της διαχείρισης των δύο ξενοδοχείων του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Εξάλλου, η «εγκατάσταση» του Ταλάλ στον Αστέρα ευνοείται από το γεγονός ότι οι νέοι ένοικοι του ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι η αραβικών συμφερόντων Jermyn Street στην οποία μετέχουν δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ.

O 59χρονος Μπιν Ταλάλ είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «μεγαθηρίου» Kingdom Holdings που διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε ακίνητα, ξενοδοχεία και μετοχές. Διαθέτει προσωπική περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, άνω των 20 δισ. δολαρίων και αποτελεί τον Άραβα με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Η προσωπική περιουσία του αποτελείται από τρία παλάτια, που διαθέτουν λίμνη και ζωολογικό κήπο, χρυσές βρύσες, για τη συντήρηση των οποίων απασχολούνται τουλάχιστον 2.000 άτομα. Περιλαμβάνει ακόμη, ιδιωτικά αεροσκάφη (Boeing, Airbus) αλλά και δύο σούπερ γιοτ.

Πέραν της αμερικανικής Four Seasons Hotels & Resorts, ο Ταλάλ ελέγχει το 25% στην καναδική Fairmont Hotels and Resorts και το 100% του γαλλικού Hotel George V του Παρισιού. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έχει επενδύσει και στα μέσα ενημέρωσης, ελέγχοντας το λιβανέζικο δορυφορικό κανάλι LBC, την εκδοτική Saudi Research & Marketing Group και τη Rotana Group που είναι η μεγαλύτερη εταιρία ψυχαγωγίας στον αραβικό κόσμο.

Τέλος, η επιχειρηματική δραστηριότητά του περιλαμβάνει συμμετοχές στην αιγυπτιακή εταιρία αγροτικών επενδύσεων KADCO Egypt, την ιρανική εταιρία πετροχημικών National Industrialization Company και τη σαουδαραβική Savola Group που είναι βασική προμηθεύτρια τροφίμων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.




Φιλέλληνας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist, ο Μπιν Ταλάλ αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των Ελλήνων, σχέσεις οι οποίες, όπως είπε, έφτασαν ως τις μέρες μας. Ο Άραβας κροίσος εκθείασε «τις θέσεις που έπαιρνε η Ελλάδα ως προς τα δικαιώματα των Παλαιστινίων (δεδομένης της γνώσης τους για την ιστορία της Μεσογείου)», αλλά και τη μη αναγνώριση των κατεχομένων από τις αραβικές χώρες, «κάτι που ελπίζω να μην ενοχλήσει τους φίλους μας τους Τούρκους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπιν Ταλάλ είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κατά το περασμένο καλοκαίρι, με τη συνάντηση εκείνη να είχε ως αντικείμενο τις επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις αποκρατικοποιήσεις και την ελληνική πραγματική οικονομία.

Στήριξη από Αραβικά Εμιράτα


Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ολοκληρώθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, παρείχε τη στήριξή του στο έργο αξιοποίησης του Ελληνικού.

Σημείωσε, ότι η επένδυση αναμένεται να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι με την υπογραφή της διμερούς συνεργασίας για την «Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων» δημιουργείται ένα πλήρες νομικό πλαίσιο που «διευκολύνει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και κάθε είδους συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις μας αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων».

Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προσελκύσει επενδύσεις και τουρισμό από όλο τον κόσμο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου