Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Deutsche Bank: Γιατί οι εκλογές έβγαλαν μόνο κερδισμένους στην Ελλάδα

Τα συμπεράσματα του γερμανικού επενδυτικού οίκου
“Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα είχε κάτι για όλους”, είναι το συμπέρασμα της Deutsche Bank. Όπως εξηγεί ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, το βασικό μήνυμα των εκλογών είναι πως το σημερινό καθεστώς θα διατηρηθεί. 
Αλλά τονίζει: 



Η κυβέρνηση απέσπασε ποσοστά ικανά να επιβεβαιώσουν τη νομιμοποίησή της, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να διασφαλίσουν τη νίκη της στις επόμενες εκλογές.
Όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το βασικό μήνυμα των ευρωεκλογών υπήρξε αυτό της διαμαρτυρίας, αλλά με μία επιθυμία διατήρησης της σταθερότητας, εξηγεί η Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τον οίκο, η ελαφρώς υψηλότερη των προβλέψεων διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να θεωρηθεί απογοητευτική για τις αγορές, καθώς οι δημοσκοπήσεις έφερναν το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 3% (έναντι του 4% που έδειξαν οι κάλπες).
Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, η Deutsche επισημαίνει την οριακή νίκη της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, αλλά την ήττα του κόμματος στο δήμο της Αθήνας.
Και χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη το 8% -ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο εκείνου που έδιναν οι δημοσκοπήσεις- του ΠΑΣΟΚ.
“Το αποτέλεσμα επιτρέπει σε όλες τις πλευρές να δηλώσουν ότι νίκησαν: Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ τραβά την προσοχή σε μια 'ξεκάθαρη νίκη' και στο πρώτο κόμμα της Ελλάδας, ενώ τα κόμματα της κυβέρνησης μπορούν να ισχυριστούν ότι το συνολικό ποσοστό τους δείχνει εμφανές προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης”, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
Και καταλήγουν πως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας κατά τους επόμενους μήνες. Το επόμενο σημαντικό πολιτικό γεγονός είναι, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, το Φεβρουάριο του 2015, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, εάν το επιθυμούν.
“Επόμενη στάση:  Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα, που θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο”, σημειώνει ο οίκος.


     Κ. Σαμ.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου