Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Έως το τέλος του 2015 οι κάδοι απορριμμάτων γίνονται υπόγειοι

Την τοποθέτηση 647 συστημάτων υπόγειων κάδων σε κεντρικούς δρόμους έως το τέλος του 2015 σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι




  Την τοποθέτηση 647 συστημάτων υπόγειων κάδων σε κεντρικούς δρόμους έως το τέλος του 2015 σχεδιάζει ο δήμος της Θεσσαλονίκης, με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος.
Το έργο «Προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων» που θα «τρέξει» η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, είναι προϋπολογισμού 8.784.660 ευρώ και επιδιώκεται η χρηματοδότησή του μέσω του ευρωπαϊκού  προγράμματος Jessica.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, αρχικά οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες θέσεις στο εμπορικό -  ιστορικό κέντρο καθώς και σε κεντρικά σημεία των δημοτικών κοινοτήτων, όπως στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, στην πλατεία της Χαριλάου και στο Επταπύργιο. Για την τοποθέτηση των κάδων στο ιστορικό κέντρο η αντιδημαρχία θα συνεργαστεί και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα κατά τις ανασκαφές.
«Αυτό είναι το πρώτο  αποφασιστικό βήμα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το θέμα της συλλογής στερεών αποβλήτων. Είναι πολύ συμφέρον για το δήμο αυτό το πρόγραμμα» είπε στη Voria.gr ο κ. Παππάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εγκατάσταση συστημάτων υπόγειων κάδων αστικών απορριμμάτων έχει πολλαπλά οφέλη καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, αναβαθμίζει αισθητικά το αστικό περιβάλλον, δεν επιτρέπει την επαφή με απορρίμματα ανθρώπων και ζώων, ενώ βελτιώνεται σημαντικά το μικροκλίμα στις περιοχές που εγκαθίσταται υπόγειος κάδος».
Με το εν λόγω πρόγραμμα, τα υπόγεια συστήματα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων θα εγκατασταθούν σε συστοιχίες των τριών – ένας κάδος για την απόρριψη σύμμεικτων απορριμμάτων, ένας για την απόρριψη υλικών συσκευασιών, και ένας για την απόρριψη χαρτιού. Ο υπόγειος κάδος απορριμμάτων χωρητικότητας 3.000lt περίπου, θα τοποθετηθεί εντός κατάλληλα διαμορφωμένου και πλήρως στεγανού φρεατίου. Η τροφοδοσία με απορρίμματα του υπόγειου κάδου θα γίνεται μέσω πύργου τροφοδοσίας τοποθετημένου στο κέντρο της πλατφόρμας, το σκέπαστρο του οποίου θα ανοίγει με λαβή αλλά και με μηχανισμό ποδοπεντάλ.
Θα υπάρχει, όπου αυτό είναι εφικτό η πρόβλεψη χώρου ώστε στο μέλλον να μπορούν να εγκατασταθούν και επιπλέον συστήματα κάδων για τη συλλογή και άλλων υλικών (γυαλί, οργανικά κλπ). Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο δήμος ενέκρινε την προμήθεια 80 υπόγειων κάδων αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 984.000 ευρώ με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό.
Θα τοποθετηθούν στο εμπορικό-ιστορικό κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από την πλατεία Χρηματιστηρίου και τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Επίσης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, σχεδιάζεται να τοποθετηθούν και στον άξονα της Αριστοτέλους και στην Καρόλου Ντήλ.

Μέχρι σήμερα η προσωρινή αποθήκευσης των απορριμμάτων γίνεται σε υπέργειους κάδους τοποθετημένους παραπλεύρως των πεζοδρομίων. Πρόκειται για μια μέθοδος, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, «ξεπερασμένη στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, διότι η έκθεση των απορριμμάτων σε κοινή θέα είναι αντιαισθητική και παράλληλα η δυσοσμία που αναδύεται προκαλεί πολλές φορές τη δυσφορία των δημοτών».

της Κάτιας Γερακαρίτου
             voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου