Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Κοντά στο Κωνσταντινάτο ο σταθμός συμπίεσης του αγωγου φυσικού αερίου ΤΑΡ, σύμφωνα με την ΜΠΕ

Εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ευρώπη (Ιταλία).




Κι ενώ οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των κατοίκων της Καβάλας ληφθηκαν σοβαρά υπόψη και έτσι στη ΜΠΕ προβλέπεται η αλλαγή οδευσης του αγωγού στα Τεναγη, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των Σερρών δεν φαίνεται να ελήφθησαν υπόψη κι έτσι ο σταθμός συμπίεσης του αγωγού ΤΑΡ θα κατασκευαστεί σε απόσταση 6χλμ από την πόλη των Σερρών κοντά στο χωριό Κωνσταντινάτο. Επίσης ενώ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης φαίνεται ότι παίρνει ως «αντάλλαγμα» ζεστό νερό από την Κοινοπραξία ΤΑΡ για την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης, κάτι που δεν συμβαίνει για τον δήμο Σερρών.
 
Αναλυτικά: Η απόφαση αφορά το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 543 χλμ, από τους Κήπους του Έβρου έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Ιεροπηγής του Ν. Καστοριάς.
Ο εν λόγω αγωγός θα είναι χαλύβδινος (συγκολλημένοι σωλήνες των 12-18 μ.) με επικάλυψη πολυαιθυλενίου και σύστημα καθοδικής προστασίας. Έχει σχεδιαστεί με διάμετρο 48 ιντσών (122 cm) και πίεση 95 barg και θα εγκατασταθεί υπογείως με ελάχιστη επικάλυψη εδάφους ενός μέτρου. Ο ΤΑΡ θα μεταφέρει αρχικά (1η  φάση λειτουργίας) 10 δισεκατομύρια κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο (bcm/έτος -μέγιστο περίπου 1.350.000 κανονικά κ.μ. ανά ώρα, μέσο περίπου 1.190.000 κανονικά κ. μ. ανά ώρα), με δυνατότητα επέκτασης μελλοντικά στα 20 bcm/έτος φυσικού αερίου (2η  φάση λειτουργίας).
 
Ποιους Δήμους των Σερρών θα διασχίζει
Σύμφωνα με την προτεινόμενη όδευση, ο αγωγός ΤΑΡ διέρχεται από τους  Δήμους: Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας-Σαπών, Κομοτηνής, Ιάσμου, Αβδήρων, Ξάνθης, Τοπείρου, Νέστου, Καβάλας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Αμφίπολης , Νέας Ζίχνης, Εμμανουήλ Παππά, Σερρών, Ηρακλείας, Λαγκαδά, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος , Πέλλας, Σκύδρας, Νάουσας, Έδεσσας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου.
Όπως βλέπουμε από την ΜΠΕ ο αγωγός διέρχεται από πέντε δήμους της Περιφερειακής ενότητας Σερρών (Αμφίπολης , Νέας Ζίχνης, Εμμανουήλ Παππά, Σερρών, Ηρακλείας). Η μόνη τροποποίηση αφορά  την όδευση στα Τενάγη Καβάλας όπου είχαν δημιουργηθεί αντιδράσεις η απόφαση προβλέπει ότι ο αγωγός θα ακολουθήσει τη βόρεια εναλλακτική χάραξη, που βρίσκεται όπως επισημαίνεται εκτός Τεναγών (εκτός εδαφών τύρφης), ακολουθώντας κυρίως υφιστάμενους αγροτικούς δρόμους, αρδευτικά κανάλια και κατά μήκος της οριογραμμής αγροτεμαχίων, στην πεδιάδα των Φιλίππων.
Συγκεκριμένα η όδευση αρχίζει βόρεια του οικισμού Νέος Ζυγός, ακολουθεί διαδρομή νοτίως των Φιλίππων και των Κρηνιδών και εισέρχεται στο ΝΑ τμήμα του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, διατρέχοντας σχεδόν παράλληλα το νότιο όριο της Αρχαιολογικής Ζώνης και στη συνέχεια ακολουθεί ΒΔ κατεύθυνση.
 
Ο Σταθμός Συμπίεσης των Σερρών
Ο Σταθμός Συμπίεσης (GCS01) θα κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή νότια της πόλης των Σερρών, θα βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κωνσταντινάτο, Νεοχώρι, Νέο Σκοπό και Σέρρες, με πλησιέστερο το χωριό Κωνσταντινάτο (βλέπε τον χάρτη). Θα εγκατασταθεί κατά τη 2η φάση λειτουργίας του έργου, στα 20 bcm/έτος, με δυναμικότητα περίπου 100-125 MW (4 συμπιεστές σε λειτουργία  και ένας εφεδρικός).
 
Αντάλλαγμα ζεστό νερό ο Δήμος Αλεξανδρούπολης  
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με την ΜΠΕ παίρνει ως «αντάλλαγμα» για τον σταθμό συμπίεσης στους Κήπους τη δυνατότητα διάθεσης ζεστού νερού. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ΜΠΕ:
5.4.2. Στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Συμπίεσης (GCS00) στην περιοχή των Κήπων, να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης ζεστού νερού χρήσης, μέσω εναλλάκτη θερμότητας, στα όρια της εγκατάστασης, προς τον οικείο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Η έναρξη υλοποίησης της μονάδας παροχής ζεστού νερού, γίνεται μετά από έγγραφο αίτημα του εν λόγω Δήμου προς το φορέα του έργου,
αφού έχει εξασφαλιστεί η διάθεση τουλάχιστον του 50% του παραγόμενου ζεστού νερού.
Ο Δήμος Σερρών τίποτα;;;
 
Ποια έγγραφα των Σερρών έλαβε υποψη η ΜΠΕ
Η εγκριθείσα ΜΠΕ όσο αναφορά την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έλαβε υπόψη της τα παρακάτω τέσσερα έγγραφα, σε σύνολο 88 της μελέτης:
Το με α.π. 15571/16438/7.10.13 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών με συνημμένο το υπ’ αρ. 23/2013 Πρακτικό Περιβαλλοντικής Γνωμοδότησης της ΠΕΧΩΠ, με υπό όρους γνωμοδότηση για το προτεινόμενο έργο καθώς και ενστάσεις για τη διέλευση του αγωγού από Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και την προτεινόμενη εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών (α.π. ΕΥΠΕ 171064/14.10.13)
Το από 17.10.13 ψήφισμα πολιτών του Τ.Δ. Νέου Σκοπού, Δήμου Εμμανουήλ Παππά, Ν. Σερρών, με το οποίο αντιτίθενται στην εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης πλησίον του εν λόγω οικισμού (α.π. ΕΥΠΕ 171184/18.10.13)
Το με α.π. Δ3/Γ/οικ. 2995/17.2.14 έγγραφο της Δ/νσης Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ, με συνημμένη την 313/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, με παρατηρήσεις σχετικά με την όδευση του αγωγού στην περιοχή Τεναγών Καβάλας (α.π. ΕΥΠΕ 170964/21.2.14)
Η από 26.5.14 ηλεκτρονική επιστολή της Κίνησης Πολιτών Π. Ε. Σερρών προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ με θέμα τις αντιδράσεις για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου στην εν λόγω περιοχή (α.π. ΕΥΠΕ 172901/28.5.14)
anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου