Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Έχεις μια καλή ιδέα; Φτιάξε τη δική σου startup επιχείρηση

Ευκαιρίες χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις. Η PJ Tech Catalyst επενδύει μέχρι 750.000 ευρώ σε καινοτόμες ιδέες στον κλάδο της πληροφορικής. Η θερμοκοιτίδα i4Q στη Θεσσαλονίκη περιμένει νέους επιχειρηματίες




Ο αρνητικός αντίκτυπος της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστός. Ανεργία στα τραγικά επίπεδα του 27% (55% στους νέους), χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, δραματική μείωση εισοδημάτων κα είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία 4 και πλέον χρόνια.

Η κρίση όμως έχει και άλλο πρόσωπο. Αυτό της δημιουργίας και των νέων ιδεών. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αλλά κυρίως τα τελευταία δύο, παρατηρείται μια έξαρση στην καινοτομία. Πολλοί νέοι επιστήμονες, βλέποντας τις πόρτες του ιδιωτικού τομέα κλειστές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, δημιουργώντας τη δική τους start up (νεοφυή) επιχείρηση.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι startup επιχειρήσεις στην πρώτη περίοδο ανάπτυξης του φαινομένου στην Ελλάδα ήταν αυτό της εύρεσης κονδυλίων. Από το 2012 όμως αυτός ο σκόπελος φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, καθώς πολλά funds πλέον υπόσχονται να χρηματοδοτήσουν μια καινοτόμα ιδέα, βοηθώντας τους νέους επιχειρηματίες στα πρώτα βήματά τους.

Το fund PJ Tech Catalyst

Ένα από αυτά τα funds είναι το PJ Tech Catalyst, που από τον Σεπτέμβριο του 2012 χρηματοδοτεί startup επιχειρήσεις στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Το συγκεκριμένο fund, με τοποθετήσεις 15 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος των Venture Capital και Private Equity funds που ανήκουν στην οικογένεια του VC-PE Group του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, με συν-επένδυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), που συμμετέχει με 70% και της Τράπεζας Πειραιώς, που συμμετέχει με 30%.

Ο σύμβουλος επενδύσεων του PJ Tech Catalyst, Μιχάλης Δημητρόπουλος, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου παραχώρησε ομιλία στο πλαίσιο του Launchpad Agenda των Google Developers Thessaloniki, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο 14 της 79ης ΔΕΘ. Ο ίδιος μίλησε στη Voria.gr για τις ευκαιρίες που έχουν πλέον νέοι επιστήμονες – και όχι μόνο – να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και για το το πώς μια καλή ιδέα μπορεί να γίνει ένα επιτυχημένο εμπορικό προϊόν.



«Η κρίση έχει αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη των startup επιχειρήσεων, καθώς οι νέοι, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, συνειδητοποιούν ότι πρέπει να φτιάξουν κάτι δικό τους και να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις ευκαιρίες για τον εαυτό τους. Υπάρχει τεράστιο ταλέντο στην Ελλάδα, που τα προηγούμενα χρόνια έμενε αναξιοποίητο», λέει ο κ. Δημητρόπουλος.

Όπως κάθε αρχή, έτσι και η δημιουργία μιας επιχείρησης από το μηδέν, έχει τις δυσκολίες της. Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρόπουλος, το βασικότερο πρόβλημα που εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μιας startup επιχείρησης είναι η δυσκολία σύστασης μιας δυνατής ομάδας. «Πρέπει όλα τα μέλη της ομάδας που συστήνουν μια νεοφυή επιχείρηση να έχουν απόλυτη αφοσίωση σε αυτό που έχουν επιλέξει και να συνειδητοποιήσουν πως πρόκειται για μια απόφαση ζωής. Μια startup επιχείρηση θέλει πολλή δουλειά και κόπο και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθείς ολοκληρωτικά. Έχουμε δει πολλά περιστατικά από ομάδες που “σπάνε” ή ιδρύουν startups ως μια part-time απασχόληση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει», αναφέρει.

Μία ακόμη δυσκολία, σύμφωνα με τον κ. Δημητρόπουλο, είναι το πώς η συγκεκριμένη ιδέα θα πετύχει στην αγορά. «Όσοι συστήνουν μια startup επιχείρηση πρέπει να βγουν στην αγορά για να φτιάξουν ένα πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Υπάρχουν πολύ καλές ιδέες, που όμως δυστυχώς δεν “πουλάνε” στην αγορά. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι να βγει στο προϊόν στο εξωτερικό. Η ελληνική αγορά είναι μικρή και σε κρίση, οπότε οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να στραφούν έξω και να “απλώσουν” γρήγορα και δυναμικά την ιδέα τους», σημειώνει.

Χρηματοδότηση startup με «smart money»

Όπως μας λέει ο κ. Δημητρόπουλος, για να μπορέσει μια νεοφυής επιχείρηση να μπει δυναμικά στην πολλά υποσχόμενη αγορά των startups χρειάζεται «smart money» («έξυπνο χρήμα»), δηλαδή όχι μόνο ένα ποσό ως κεφάλαιο, αλλά κάτι παραπάνω. Τι είναι αυτό; Στήριξη από έμπειρα στελέχη, που έχουν αποδεδειγμένα επιτύχει στον κλάδο τους. «Αυτό που χρειάζονται οι νέοι επιχειρηματίες και που εμείς τους προσφέρουμε είναι βοήθεια από ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο της πληροφορικής. Ένας από αυτούς είναι ο Χρήστος Τσένγκος, που για 12 χρόνια ήταν διευθύνων σύμβουλος στα παραρτήματα της Microsoft και της Intel στην Ελλάδα», δηλώνει.

Η PJ Tech Catalyst έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο επαφών διεθνώς με μεγάλες εταιρείες του χώρου και επενδυτές, που ψάχνονται για να αγοράσουν μια καλή ιδέα στον κλάδο των νέων τεχνολογιών.

Μέχρι 750.000 ευρώ κεφάλαια σε startups

Η PJ Tech Catalyst έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής 10 επιχειρηματικές ιδέες. Το fund διαθέτει 150.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ για την επένδυση σε πρώτη φάση, ενώ η χρηματοδότηση σε ένα βάθος 1-2 ετών μπορεί να φτάσει μέχρι τα 750.000 ευρώ. Για να διεκδικήσει ένας νέος επιχειρηματίας την παραπάνω επένδυση πρέπει να κάνει μια λεπτομερή παρουσίαση του προϊόντος του, δηλαδή σε ποια αγορά απευθύνεται, ποια στρατηγική θα ακολουθήσει, ποιο είναι το πρόβλημα που λύνει, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της ιδέας, ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του προϊόντος του και ποια η προστιθέμενη αξία που δίνει.

«Για να μιλήσουμε σοβαρά με μία startup επιχείρηση πρέπει να μας παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία. Όλες οι ιδέες είναι ευπρόσδεκτες, καλούμε όποιον θέλει για να γνωριστούμε και να του δώσουμε ένα πρώτο feedback, αλλά για να επενδύσουμε σε κάτι θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα πράγματα και κυρίως αφοσιωμένος ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά», τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Ακόμη όμως και αν μια startup επιχείρηση είναι στα πρώτα στάδιά της και δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κάποιο λειτουργικό πρωτότυπο, μπορεί να βοηθηθεί μέσω του Iqbility, της θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων που λειτουργεί στην Αθήνα η PJ Tech Catalyst σε συνεργασία με τον Όμιλο Quest. Εκεί παρέχεται ο φυσικός χώρος όπου μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση, βοήθεια στο στήσιμό της, πλήρης λογιστική και νομική υποστήριξη, mentoring από στελέχη της αγοράς, αλλά και ένα ποσό έως 60.000 ευρώ για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες στα πρώτα βήματά τους και στην ολοκλήρωση του προϊόντος τους.

Η θερμοκοιτίδα i4G περιμένει νέους επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη

Από τον Μάιο του 2003 η θερμοκοιτίδα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Incubation for Growth-i4G, η πρώτη στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. Σήμερα στις εγκαταστάσεις 1.800 τμ της θερμοκοιτίδας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στεγάζονται 20 επιχειρήσεις, οι 10 από τις οποίες είναι startup.

Ο διευθύνων σύμβουλος της i4G, Θεολόγος Προκοπίου, ήταν εκ των ομιλητών του  Launchpad Agenda των Google Developers Thessaloniki, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο κομμάτι στα αρχικά στάδια δημιουργίας μιας startup επιχείρησης είναι το «pitching», δηλαδή η αναζήτηση χρημάτων από υποψήφιους επενδυτές.




Όπως λέει στη Voria.gr, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί νέοι επιχειρηματίες είναι να θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός. «Πολλοί παρασύρονται από την ιδέα τους, ανταγωνισμός υπάρχει πάντα. Πριν κάνουν την παρουσίασή τους σε επενδυτές, οι επιχειρηματίες πρέπει να μελετήσουν την αγορά με επιμέλεια και να μην είναι διστακτικοί να βγουν και να μιλήσουν με κόσμο», τονίζει.

Ο κ. Προκοπίου αναφέρει πως με την καθιέρωση των προγραμμάτων JEREMIE έχει γίνει πλέον μεγάλη συζήτηση για τις start up επιχειρήσεις στην Ελλάδα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν βγει επιτυχημένα στο εξωτερικό. «Η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι αυτή της καθοδήγησης. Οι νέοι επιστήμονες έχουν ιδέες και διάθεση, αλλά χρειάζεται συστηματική δουλειά και βοήθεια όπως αυτή που παρέχεται στις θερμοκοιτίδες», λέει.

του Αλέξανδρου Μητάκη
          voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου