Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για την ταυτότητα του νεκρού», λέει η καθηγήτρια αρχαιολογίας, Χρ. Παλιαδέλη

- Η βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα και τωρινή επικεφαλής των ανασκαφών μίλησε το πόσο σημαντικός είναι ο τάφος της Αμφίπολης - Η κα Παλιαδέλη είπε ότι ο τάφος ξεφεύγει από τη μορφή των Μακεδονικών τάφων όπως τους γνωρίζαμε
- Τι κρύβεται στον τάφο της Αμφίπολης αναρωτιέται η USA TODAY



Ένα σημαντικό μνημείο από μόνο του είναι ο τάφος της Αμφίπολης και μπορεί να έχουν βρεθεί στοιχεία αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα ίσως γιατί δεν είναι έτοιμα να τα αξιοποιήσουν οι αρχαιολόγοι, είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η καθηγήτρια αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη και βοηθός του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου.

«Και μόνο αυτό το μνημείο να υπήρχε και τίποτε άλλο στο εσωτερικό του είναι σημαντικό. Αν είχαμε μια επιγραφή για να καταλάβουμε ποιανού η ποιανών ήταν ο τάφος θα ήταν τεράστιο κέρδος για την επιστήμη και την αρχαιολογία», είπε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τάφος ξεφεύγει από την μορφή των μακεδονικών τάφων όπως τους γνωρίζαμε και δεν είναι  σαφή όσα μαθαίνουμε από τα δελτία τύπου τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Είπε ακόμα ότι «Αν έχουμε οστά αυτά θα είναι πολύ βοηθητικά».


USA TODAY: Η πολιτική εκμετάλλευση της Αμφίπολης

Και η εφημερίδα USA TODAY ασχολείται με τα ευρήματα της Αμφίπολης, και κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

Η εφημερίδα εστιάζει στο πόσο έχουν επηρεασθεί οι Έλληνες από όσα ανακοινώνονται για τις ανασκαφές και δεν διστάζει να αναφέρει ότι πολλά από αυτά αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.

Αναφέρεται σε όλους τους αρχαίους λαούς που πέρασαν ανα του αιώνες από την Αμφίπολη και τους παραλληλίζει με τις στρατιές δημοσιογράφων και πολιτικών που παρελαύνουν εκεί.

Περιγράφει τα κανάλια που έχουν στήσει αντίσκηνα στην περιοχή και το πόσο ψάχνουν για ένα πλάνο της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη.

Επίσης περιγράφει τον πόλεμο για το αν ειναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός ο τάφος και αποθεώνει την ομορφιά των Καρυάτιδων.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου