Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Λος Αντζελες θα πίνουν μπίρα… Σερρών Voreia

Κόντρα στην κρίση- κινείται μια σερραϊκή μικρομεσαία επιχείρηση λανσάροντας καινοτόμα προϊόντα που κατακτούν την αγορά της Αμερικής και δίνουν ελπίδα ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.




 Πρόκειται για μια μικροζυθοποιία -η μοναδική της Βόρειας Ελλάδας- η οποία παράγει στο δικό της ζυθοποιείο στις Σέρρες δυο κωδικούς μπίρας που βρήκαν φίλους ακόμη και στο… Λος Αντζελες. Οι αναφορές και τα ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ σε αυτή ανέρχονται σε δεκάδες και όλα με κολακευτικά λόγια. Τελευταία αναφορά σε αυτή, ρεπορτάζ της Ντέπυς Χιωτοπούλου στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής για σερραϊκές επιχειρήσεις που πάνε κόντρα στη κρίση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:
Η σερραϊκή ζυθοποιία Siris, έχει μόλις ένα χρόνο ζωής, ενώ η παραγωγή της απαστερίωτης και μικροφιλτραρισμένης μπίρας με την ονομασία «VOREIA» ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες. Σύντομα παίρνει το δρόμο των εξαγωγών, κάνοντας πρεμιέρα από το Λος Αντζελες των ΗΠΑ και στη συνέχεια ετοιμάζεται να μπει στα ράφια και τις μπιραρίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Μαρμαρέλης_Γιάννης

Ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, με οικονομικές γνώσεις, δημιούργησε τη μικροζυθοποία στις Σέρρες, έχοντας ως αφορμή την οικογενειακή επιχείρηση αλλαντοποιίας που διατηρούσε ο παππούς του από το 1934 και την οποία στη συνέχεια ανέλαβε ο πατέρας του. «Ο παππούς μου είχε καθιερώσει το σαλάμι Σερρών και για να το προωθήσει δημιούργησε στην πορεία και μια μπιραρία», λέει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο κ. Μαρμαρέλλης, ο οποίος αναφερόμενος στα δικά του βήματα εξηγεί ότι επιθυμία του ήταν να ανατρέψει την ιστορία και να φτιάξει ο ίδιος τη δική του μπίρα.
«Στόχος μας είναι η μπίρα που παράγουμε να απευθύνεται σε όλο το κοινό. Παράλληλα θέλουμε να δώσουμε τοπικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα μας», τονίζει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, ο οποίος αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροζυθοποιοί από τους «μεγάλους», επισημαίνοντας την ανάγκη υποστήριξης από τις τοπικές κοινωνίες και υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι όλα ρόδινα».
Καινοτόμα προϊόντα

Ζυθοποιείο-Siris

Η πρώτη μικροζυθοποιία του Βορρά που ακούει στο όνομα «Siris MicroBrewery» και εδρεύει στις Σέρρες, έχοντας όπλα της το μεράκι και την αγάπη για τον πλούσιο κόσμο της μπίρας, ξεκίνησε με δυο συνταγές, την Pilsner και την I.P.A. (India Pale Ale), μπίρες με αυθεντικό χαρακτήρα και ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Η μεν «VOREIA Pilsner» έχει μια διακριτική πικράδα αναμεμειγμένη με αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, το χρώμα της είναι χρυσό διαυγές και η γεύση της εντεινόμενη. Σ’ ό,τι αφορά την Ι.Ρ.Α. – το «trend της μπίρας» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαρμαρέλλης- με αμερικάνικο λυκίσκο, τρία είδη βύνης κι αρώματα εσπεριδοειδών και κωνοφόρων, 7 βαθμούς αλκοόλ, κεχριμπαρένιο χρώμα και γλυκόπικρη επίγευση, ήδη εντυπωσιάζει.
«Είμαστε η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που μπορούμε να έχουμε στο συγκεκριμένο τύπο συνεχή ροή παραγωγής και όχι περιστασιακή», αναφέρει ο κ. Μαρμαρέλλης επισημαίνοντας ότι ο υπερσύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτει η μικροζυθοποιία του μπορεί και το υποστηρίζει.
Κατακτώντας την αγορά
Η παραγωγή της Voreia κυμαίνεται στις 45.000 φιάλες το μήνα, η αρχική επένδυση ήταν στις 500.000 ευρώ, το δε προσωπικό που απασχολεί η μικροζυθοποιία ανέρχεται στα επτά άτομα (5 μόνιμοι και 2 συνεργάτες). Σύμφωνα με τον κ. Μαρμαρέλλη, οι υποδομές του μικροζυθοποιίου είναι τέτοιες που υπάρχει η δυνατότητα για αύξηση της παραγωγής ενώ ήδη προγραμματίζεται η παραγωγή και τρίτης ετικέτας μέσα στο τρέχον έτος.
«Η μπίρα που παράγουμε είναι φρέσκια, απαστερίωτη, χωρίς χημική επεξεργασία, ενώ με την προσθήκη δεξαμενών ωρίμανσης θα μπορώ να αυξήσω την παραγωγή», λέει ο κ. Μαρμαρέλλης επισημαίνοντας πως η σερραϊκή μπίρα που παράγει έχει ήδη κατακτήσει την αγορά και βρίσκεται πλέον στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς και σε κάβες, μπαρ, εστιατόρια, delicatessen και καταστήματα βιολογικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Οσο για τις εξαγωγές της Voreia σε Ευρώπη και Αμερική, ο κ. Μαρμαρέλλης εξηγεί: «Τον Οκτώβριο ξεκινούμε τις πρώτες εξαγωγές στο Λος Αντζελες της Αμερικής στέλνοντας 25.000 μπουκάλια τη φορά (σ.σ. η συμφωνία είναι να σταλεί η συγκεκριμένη ποσότητα τρεις φορές)». Και συμπληρώνει: «Βρισκόμαστε επίσης σε συζητήσεις με Γερμανία, Παναμά και άλλα μέρη».

 anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου