Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Δείτε ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν "επίσκεψη" του Εμπολα

Ο πανικός για τη μετάδοση του Εμπολα έχει καταλάβει Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία μετά την εμφάνιση τριών κρουσμάτων εκτός Δυτικής Αφρικής:  Δύο στο Τέξας και ένα στην Ισπανία.




Όπως μεταδίδει το Business Insider, αν και οι πιθανότητες ξεσπάσματος επιδημίας στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλές, τα αεροπορικά ταξίδια καθιστούν ορατό τον κίνδυνο μετάδοσης της θανατηφόρας ασθένειας τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.
“Τα μικρόβια πάντα ταξίδευαν. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι μπορούν να ταξιδεύουν με την ταχύτητα ενός αεροσκάφους”, λέει στους Νew York Times ο  Howard Markel, καθηγητής ιστορίας της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Oι ερευνητές στο Εργαστήριο για τη Μοντελοποίηση βιολογικών και κοινωνικο-τεχνικών συστημάτων (MOBS Lab) στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης, υπολόγισαν ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο για να εμφανίσουν πολλά κρούσματα Εμπολα έως τα τέλη Οκτωβρίου, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα:
         

Oι ερευνητές επισημαίνουν, πάντως, ότι πρόκειται για κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων και όχι επιδημίας. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν μελετώντας μοτίβα αεροπορικών ταξιδιών και μετακινήσεων, προερχόμενων από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό. Οι συσχετισμοί αλλάζουν με βάση το πόσο μειώνονται οι μετακινήσεις από τις εν λόγω περιοχές. Στη συγκερκιμένη κατάταξη δεν έχει ληφθεί υπόψη η μείωση των ταξιδιών.

"Οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί από και προς τις πληγείσες περιοχές (μείωση κατά 80% των αεροπορικών μετακινήσεων) αποδίδει καθυστέρηση μόνο 3 με 4 εβδομάδων στην παγκόσμια μετάδοση του ιού", επισημάινουν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι τέτοιοι περιορισμοί θα καθιστούσαν την επιδημία χειρότερη για τον καθένα.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου