Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή μέρα

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής αγοράς, μετά το κραχ στο χρηματιστήριο και την εκτίναξη των spreads




 Πώς θα κλείσει η εβδομάδα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα το οποίο απασχολεί το σύνολο της ελληνικής αγοράς, σήμερα, Παρασκευή, μετά από μία εβδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών και την μεγάλη αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Όπως λένε όσοι αρέσκονται στη σημειολογία, είχαμε να δούμε τέτοιο άλμα από την προεκλογική περίοδο του 2012, όταν ετίθετο το θέμα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα, ακόμα και για το νόμισμά της, και κανείς δεν μπορούσε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. Από την άλλη πλευρά, πτώσεις της τάξης του 7% σε ολόκληρη ομάδα blue chips μετοχών, μέσα σε μια συνεδρίαση, ενδεχομένως να είχαμε ακόμα περισσότερο χρόνο να δούμε, ενώ όσο κι αν γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να "δικαιολογηθεί" μέσω του take profit που ενδεχομένως εφαρμόζουν ορισμένα από τα επενδεδυμένα κεφάλαια που έχουν έρθει στο ΧΑ από το εξωτερικό, η βουτιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη για να "καλυφθεί".
Το ίδιο ισχύει και με την κατακόρυφη αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα. Σταθερά πάνω από το 7% είχε να διαμορφωθεί ο πήχης από τις εποχές του peak της κρίσης και μπορεί όντως η ελληνική αγορά να είναι πολύ ρηχή και να επηρεάζεται αρνητικά από μικρές εντολές, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, το ίδιο ίσχυε και την εποχή που οι αποδόσεις έπεφταν κατακόρυφα. Το συμπέρασμα; Για σημειολογικούς και όχι μόνο όρους η σημερινή συνεδρίαση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί θα δώσει το μήνυμα και γι αυτές που έπονται.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου