Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αλλο ψήφος, άλλο λεφτά

Η αντίδραση των ξένων επενδυτών, που τις τελευταίες ημέρες ξεπουλούν μετοχές και ελληνικά ομόλογα, δεν προκαλεί έκπληξη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της οικονομίας. Είναι η φυσιολογική αντίδραση κάποιου μπροστά στην αβεβαιότητα, καθώς πρώτο μέλημα αυτών των παραγόντων είναι να μη χάσουν. Και αν το να χάσουν καθίσταται αναπόφευκτο, να χάσουν όσο γίνεται λιγότερα.




Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα ως επενδυτικό περιβάλλον έχει υψηλό ρίσκο, όχι τόσο λόγω των οικονομικών της επιδόσεων –η χώρα έχει βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια σε πολύ χειρότερη θέση-, όσο εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. Ως γνωστόν, τα χρηματιστήρια γενικότερα κινούνται κυρίως με γνώμονα την προοπτική. Οταν για κάποιο λόγο το μέλλον προδιαγράφεται προβληματικό, οι αγορές πέφτουν. Αντίθετα, αν ακόμη και στο βάθος ενός ζοφερού παρόντος διακρίνεται φως, οι αγορές ανεβαίνουν.
Δυστυχώς σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία η Ελλάδα ατύχησε να διαθέτει επιπόλαιους –και σε ορισμένες περιπτώσεις ανίδεους και ταυτόχρονα αδίστακτους- πολιτικούς, οι οποίοι διαγκωνίζονται για την εξουσία κολακεύοντας έναν ανώριμο λαό. Πώς αλλιώς να μιλήσει κανείς για ένα περιβάλλον στο οποίο οι πιο σύνθετες ερωτήσεις λαμβάνουν τις πιο απλοϊκές απαντήσεις; Ή πώς αλλιώς να σκεφτεί κάποιος γι’ αυτήν την τόσο ρηχή μνήμη των Ελλήνων, που ξέχασαν κιόλας ότι η ευκολία μερικών χρόνων οδήγησε στη μεγαλύτερη καταστροφή;
Οι ξένοι που αυτές τις ημέρες γκρεμίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο κι εκτοξεύουν στο Θεό τα spreads των ομολόγων δεν είναι παιχνιδιάρηδες κερδοσκόποι. Δεν είναι –οι περισσότεροι τουλάχιστον- μικροί, μεσαίοι ή μεγαλύτεροι «Τζορτζ Σόρος», που πλουτίζουν από τη δυστυχία που προκαλούν σε εκατομμύρια συνανθρώπους τους επιτιθέμενοι σε χώρες και νομίσματα από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Είναι διαχειριστές κεφαλαίων που ανήκουν σε επαγγελματικές ομάδες, συνταξιούχους, αποταμιευτές κ.λπ. που αποζητούν θετικές αποδόσεις. Αυτοί, λοιπόν, «βλέπουν» την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να διασφαλίσει τη σταθερότητα. Παρακολουθούν τα «παιχνίδια» που γίνονται, διότι ρισκάρουν όχι μια ψήφο, που οι Ελληνες τη δίνουν με μεγάλη ευκολία δεξιά κι αριστερά, αλλά τα λεφτά τους, που, αν χαθούν, χάθηκαν.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
    gmitrakis@ekdotiki.gr
         agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου