Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μια ακόμη διπλωματική ήττα των Τούρκων

Η διεθνής κοινότητα στρέφει την πλάτη στους Τούρκους, αλλά η Ελλάδα κανονίζει Κοινό συμβούλιο «Συνεργασίας» με τον Νταβούτογλου και πλήθος υπουργών




Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο εκφράζεται η δυσφορία για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσε την δυσαρέσκεια της Τουρκίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε εν μέσω αντιδράσεων της Άγκυρας, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή ασκούσε πιέσεις για ανατροπή της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Συμφώνως προς πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα διά του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Βολκάν Μποζκίρ, αλλά και του λεγόμενου «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους κ. Οζντίλ Ναμί, και έχοντας δίπλα τους στρατιά διπλωματών, προέβησαν σε εντονότατες παραστάσεις, με αποδέκτες πολιτικές ομάδες αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, κ. Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο συναντήθηκε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Είναι αλήθεια, ότι από την ενεργοποίηση αυτή της τουρκικής πλευράς, προκλήθηκαν «ρήγματα» σε κάποιες πολιτικές ομάδες, κύκλοι των οποίων άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την έκδοση του κοινού καταδικαστικού ψηφίσματος. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική ομάδα των «Πρασίνων» απέσυρε την υπογραφή της από το κοινό ψήφισμα, με πρόσχημα ότι τάσσεται εναντίον κάθε εξόρυξης υδρογονανθράκων, ως θέμα αρχής.

Η υποκρισία των «Πρασίνων», που με το πρόσχημα της οικολογίας (όπως ότι «ενοχλούνται τα πουλιά από τον θόρυβο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες) παίρνει «περίεργες» αποφάσεις ματαιώνοντας επενδύσεις, φαίνεται από το γεγονός ότι είχε υπογράψει το ψήφισμα προ ολίγων ωρών. Τότε δεν ίσχυε η τάση της «εναντίον κάθε εξόρυξης υδρογονανθράκων, ως θέμα αρχής»;

Εν πάση περιπτώσει, το ψήφισμα της Ευρωβουλής, θέτει θέμα ανάκλησης της τουρκικής NAVTEX, ενώ διασυνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη στάση που τηρεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατόπιν επιμονής της Ενωτικής Αριστεράς και του ΕΛΚ, το ψήφισμα, αναφέρει ότι η Ευρωβουλή «είναι της άποψης ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη αυτών των ενεργειών θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε, περιλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας». Παράλληλα, υπενθυμίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητεί άμεση αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ΑΟΖ.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, το ψευδεπίγραφο «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων, χαρακτηρίζει ως «μονομερές και απαράδεκτο» το ψήφισμα. Διατυπώνει και το παράπονο ότι «η Τ/κ πλευρά δεν έχει δικαίωμα λόγου στην Ευρωβουλή», προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική.
Επαναλαμβάνοντας τον πάγιο ισχυρισμό ότι η «Ε/κ πλευρά» εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, υποστηρίζει ότι εκκλήσεις της Ευρωβουλής ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα «της Ε/κ πλευράς», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία είναι μονομερείς και «ποτέ δεν είχαν θετικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις».

Η Άγκυρα, όπως κάνει κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Αναγγέλλει, ότι θα στείλει μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο στην Κερύνεια, ενώ μια πυραυλάκατος θα βρίσκεται στην Αμμόχωστο (όπου θα μπορούν να την επισκεφτούν οι Τουρκοκύπριοι). Οι στρατιωτικές αυτές ενέργειες εντάσσονται στις εκδηλώσεις για την 31η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις οποίες θα συμμετάσχουν Τούρκοι καλλιτέχνες.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, με την διεθνή κοινότητα να στρέφει την πλάτη στους Τούρκους, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει σε τρεις εβδομάδες Κοινό συμβούλιο «Συνεργασίας» με τον κ. Νταβούτογλου και πλήθος υπουργών, που θα καταφθάσουν στην Αθήνα. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην διεθνή κοινότητα, η οποία σίγουρα θα προβληματίζεται με την συμπεριφορά μας;

Η Τουρκία προβαίνει σε σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, κι εμείς την επιβραβεύουμε με άνευ λόγου κινήσεις, έμπνευσης του κ. Γ. Παπανδρέου (ποιου άλλου;). Φαίνεται πως το μόνο που απασχολεί πραγματικά την ελληνική κυβέρνηση, είναι πώς θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή προέδρου. Όλα τ’ άλλα…

Ο Μακεδών
   voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου