Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Βόμβα από Reuters: Τα γυρίζουν οι Ευρωπαίοι για το ελληνικό χρέος

Και ξαφνικά....είναι και παραείναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επανεξετάζεται η δέσμευση που έλαβε το Eurogroup το 2012 για νέα ελάφρυνση!




  Είδηση-βόμβα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ευρωζώνη επανεξετάζει το κατά πόσο είναι αναγκαία μια επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά ούτε έχει αποκλειστεί, ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη μιας προληπτικής μορφής στήριξης.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Όπως λένε «η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε το Νοέμβριο του 2012. Με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει και πολύ νόημα να πει κανείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι και παραείναι βιώσιμο».
Άλλος αξιωματούχος σημειώνει πως «όταν βλέπει κανείς την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία έγινε όταν συγκροτήθηκε το τρέχον πρόγραμμα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία βιωσιμότητας του χρέους και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα» ανέφερε τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες παραχωρήσεις για τη διάρκεια των δανείων ή τα επιτόκια».
Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν πως δεν έχουν λάβει γνώση για επανεξέταση του ζητήματος του χρέους, ενώ σημειώνουν πως η Ελλάδα δικαιούται την ελάφρυνση, όπως είχαν υποσχεθεί οι εταίροι της. «Η συμφωνία για τα μέτρα ανακούφισης του χρέους το 2012 δεν ήταν μια λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά μια επιβράβευση για μια χώρα που τα κατάφερε. Στο πλαίσιο αυτό και από τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καταφέρνουμε, η συζήτηση για την ανακούφιση χρέους πρέπει να συνεχίσει όπως είχαμε συμφωνήσει», λέει χαρακτηριστικά πηγή από την Αθήνα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα το Reuters φιλοξένησε συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω ανακούφιση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
 
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου