Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

133.415€ για δύο κομμένα δάχτυλα από κροτίδα χούλιγκαν

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που έγιναν σε αγώνα μπάσκετ.



Την πρώτη απόφαση-καταπέλτη με την οποία επιδικάζεται αποζημίωση για ακρωτηριασμό δαχτύλων (μέσου και δείκτη) του δεξιού χεριού φιλάθλου από χούλιγκαν λόγω της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των αστυνομικών εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παράλληλα, το Δημόσιο δήλωσε απερίφραστα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ότι κροτίδες, φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα μπαίνουν και κρύβονται στα γήπεδα πριν από την έναρξη των αγώνων, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Χαράλαμπο Κομνηνό επικύρωσε εφετειακή απόφαση η οποία υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το ποσό των 133.415 ευρώ σε άτυχο φίλαθλο που έχασε κομμάτι από δύο δάχτυλα του δεξιού χεριού του από την έκρηξη κροτίδας στη διάρκεια επεισοδίων πριν από την έναρξη αγώνα μπάσκετ.

Τα επεισόδια έγιναν στις 11.3.2007, στο κλειστό γυμναστήριο ΜΕΤΣ, πριν από την έναρξη του αγώνα μπάσκετ (Β΄ κατηγορία ανδρών) μεταξύ των ομάδων του Παγκρατίου και του Περιστερίου.

Εκείνη την Κυριακή φίλαθλοι του Περιστερίου έφτασαν στο γήπεδο με τουριστικό λεωφορείο, συνοδεία αστυνομικής δύναμης.


Το Ελληνικό Δημόσιο παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι είναι πρακτικά αδύνατος ο εντοπισμός των απαγορευμένων αντικειμένων στους φιλάθλους που κατεργάζονται διάφορα τεχνάσματα για να τα μεταφέρουν κρυφά μέσα στο γήπεδο

Κατά τη διάρκεια εισόδου των φιλάθλων στο γήπεδο και πηγαίνοντας προς τις κερκίδες, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από περίπου 50 οργανωμένους χούλιγκαν της ομάδας του Παγκρατίου, οι οποίοι ήταν ήδη μέσα στο γήπεδο.

 Από το πάνω διάζωμα των κερκίδων οι «φίλαθλοι» του Περιστερίου εκτόξευσαν εναντίον των οπαδών της αντίπαλης ομάδας πέτρες, πλαστικά μπουκάλια νερού, βίδες, αναπτήρες, κέρματα, καθώς και μία κροτίδα.

 Ενας από τους φιλάθλους στην προσπάθειά του να μη φάει την κροτίδα στο κεφάλι την «απέκρουσε» με το δεξί του χέρι. Κατά την «απόκρουση», η κροτίδα εξερράγη και ακρωτηρίασε τμήμα των δύο δαχτύλων (μέσου και δείκτη) του δεξιού χεριού του.

Αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαγνώστηκε «βαριά κάκωση άκρας χείρας» και εισήχθη στο χειρουργείο. Στο μεταξύ τα κομμάτια των δύο δαχτύλων που βρέθηκαν στο δάπεδο του γηπέδου μετά τη λήξη του αγώνα, οι αστυνομικοί τα πήγαν στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια από τους γιατρούς έγινε συρραφή και συγκόλληση των κομματιών των δαχτύλων.

Ο φίλαθλος μετά τη χειρουργική επέμβαση παρέμεινε για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο. Ομως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής του επανεισήχθη στο ίδιο νοσοκομείο λίγες ημέρες μετά, οπότε και υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση.
Τελικά, τα δάχτυλα ακρωτηριάστηκαν, «νέκρωσε» ο αντίχειρας και υπέστη κάταγμα όλη η παλάμη και τα υπόλοιπα δάχτυλα, ενώ ήταν αναρίθμητα τα ράμματα στο χέρι.
Μετά την περιπέτεια αυτή ο φίλαθλος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και στράφηκε με αγωγή εναντίον του Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση.

Καταρχάς, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι «η παράλειψη επέμβασης των αστυνομικών με σκοπό τη λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ των πολιτών και των περιουσιών τους πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη αθλητικών συναντήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συνιστά παράλειψη διοικητικών οργάνων για την οποία το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση».

 Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η ΕΛ.ΑΣ. «εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά της όσον αφορά τόσο τη διατήρηση της ευταξίας όσο και την επίτευξη ομαλής και κυρίως ασφαλούς προσέλευσης των φιλάθλων στις αθλητικές εγκαταστάσεις και η πλημμέλεια αυτή στοιχειοθετεί ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου προς αποζημίωσή του».

Ακόμη, οι δικαστές σημειώνουν ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. «δεν ήταν τα αναγκαία και πάντως δεν ήταν αποτελεσματικά, άλλως τα αστυνομικά όργανα εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, αφού και η τάξη διασαλεύτηκε εντός του αθλητικού χώρου και η ασφάλεια των φιλάθλων δεν επιτεύχθηκε».

Και μπορεί μεν να διατέθηκε δύναμη 96 ανδρών της Αστυνομίας για τη διασφάλιση της τάξης κατά τη διεξαγωγή του επίμαχου αγώνα, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, όμως «οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων κατόρθωσαν να μεταφέρουν μέσα στον χώρο του γηπέδου διάφορα αντικείμενα, όπως μπουκάλια, βίδες, πέτρες, ξύλα, αναπτήρες, κέρματα, καθώς και την επίμαχη κροτίδα, τα οποία και κατόρθωσαν να εκτοξεύσουν εναντίον αλλήλων, με αποτέλεσμα να διασαλευθεί πλήρως η τάξη στον αγωνιστικό χώρο και από την εκτόξευση της εν λόγω κροτίδας να ακρωτηριασθεί ένας φίλαθλος».

Κατά συνέπεια το τραγικό αποτέλεσμα οδηγεί στο συμπέρασμα, προσθέτουν οι δικαστές, ότι «τα αστυνομικά όργανα δεν έκαναν κανένα έλεγχο στον αγωνιστικό χώρο πριν από την έναρξη του αγώνα, καθώς και κατά την προσέλευση των φιλάθλων, όπως σωματικό έλεγχο των εισερχομένων, ώστε να αποτρέψουν τέτοιας εκτάσεως επεισόδια εντός του γηπέδου».
Από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο ισχυρίστηκε ότι «είναι πρακτικά αδύνατη η εκ των προτέρων ανεύρεση απαγορευμένων αντικειμένων, καθόσον οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, είναι δε κοινώς γνωστό ότι κροτίδες, πέτρες και άλλα μεταφέρονται και κρύβονται επιμελώς ημέρες πριν την αθλητική συνάντηση».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου