Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

«Ο Παρθενώνας... ταβέρνα»

«Φέτα με την βασίλισσα» είναι ο τίτλος της παράστασης, που θα δώσει η Κ. Βρανά

  Η Κατερίνα Βρανά, που το CNN έχει κατατάξει στη λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε», θα δώσει τρεις παραστάσεις με τίτλο «Φέτα με τη βασίλισσα» στο θέατρο «Αριστοτέλειον».



 «Μέτα από 10 χρόνια έξω έχω ανακαλύψει ποιο είναι το καλύτερο πράγμα στην Ελλάδα. Το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Είναι η ελληνική ταβέρνα. Βασικά χέσε τον Παρθενώνα, κάν' τον ταβέρνα...». Και αν η πρόταση ακούγεται ομολογουμένως ανατρεπτική, αναλογιστείτε ότι στο πλαίσιο ενός stand up comedy σόου, όπως αυτό της Κατερίνας Βρανά, αποκτά άλλες διαστάσεις. Τέτοιες, ώστε το CNN να την κατατάξει στη λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε». Και μπορεί να μην υπήρξε ανέκαθεν η αστεία της παρέας, όμως, η Ελληνίδα που έφυγε για σπουδές θεάτρου στο Λονδίνο το 1999 κερδίζει κοινό και κριτικούς στο εξωτερικό. Με αφορμή τις παραστάσεις με τίτλο «Φέτα με τη βασίλισσα» που θα δώσει η Κατερίνα Βρανά σήμερα, αύριο και την Κυριακή στο θέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ.2310/262.051) μιλάει στον «Α» για το ιδιαίτερο αυτό είδος, για τα κοινά που μπορεί να συνδέουν την Κίνα, την Ινδία και την Ελλάδα, αλλά και την μπλοκαρισμένη λόγω περηφάνιας ελληνική αίσθηση του χιούμορ.Αρχικά, πάντως, ξεκαθαρίζει για τη... «βασίλισσα και τη σχέση της με τη φέτα», όπως αναφέρει ο τίτλος της παράστασης: «Δεν ξέρω σίγουρα, αλλά νομίζω ότι θα της αρέσει. Οπως και να έχει πάντως, δε θα της αρέσει τόσο όσο το τσένταρ. Βλέπετε τα ντόπια προϊόντα μας αρέσουν πάντα καλύτερα». Επιχειρώντας η ίδια έναν ορισμό για το stand up comedy, αλλά και την αίσθηση του χιούμορ η ίδια απαντά: «Το stand up comedy είναι οι σκέψεις μας με αστείο τρόπο. Είναι η δική μας οπτική γωνιά στα πράγματα. Το δύσκολο είναι η σύνδεση με το κοινό. Να σε εμπιστευτεί. Τότε ακόμα και να μη βρουν αστείο αυτό που λες τη μια στιγμή, θα βρουν αστείο κάτι άλλο. Τώρα όσον αφορά το χιούμορ, είναι υποκειμενικό πράγμα. Αυτό που αρέσει στον έναν μπορεί τον άλλο να τον αφήνει αδιάφορο. Για κάποιον μπορεί ο Βέγγος να είναι ιδιοφυΐα και για άλλον κουραστικός».
Οι Μαλαισιανοί και το μενού
Το ατελείωτο μενού στα ελληνικά εστιατόρια, ο τρόπος που πληρώνουν το λογαριασμό οι Αγγλοι και οι Ελληνες, η διεθνής κουζίνα, η γοητεία των πολιτιστικών κλισέ, η σωστή χρήση της τουαλέτας, οι αντιδράσεις του κατσαρού μαλλιού σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και το ερώτημα, αν είχες προσκεκλημένη τη βασίλισσα τι τυρί θα της πρόσφερες, είναι μερικά από τα θέματα που προσεγγίζει με το δικό της τρόπο η Κατερίνα Βρανά: «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί ανεξάντλητη πηγής έμπνευσης. Ειδικά, όταν είσαι μακριά και συνειδητοποιείς ότι κάποια πράγματα δεν είναι δεδομένα. Οπως, για παράδειγμα, το μενού της ταβέρνας. Οπου ανακαλύπτεις ότι έξω μπορεί να έχουν 5,8 το πολύ 10 πιάτα, όταν στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητος ο κατάλογος. Με τον ίδιο τρόπο, όμως, δουλεύω και με τους Αγγλους, αφού αναφέρομαι σε πράγματα που οι δε βλέπουν οι ίδιοι».
Οσον αφορά τη διεθνή ανταπόκριση, συμπληρώνει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα την απήχηση που είχε στο διεθνές κοινό. Ερχονται Μαλαισιανοί και μου λένε: ''Ετσι ακριβώς είναι η μάνα μου'' ή έρχονται από την Ινδία, την Κίνα και τη Βραζιλία και μου λένε: ''Ετσι είναι οι γάμοι μας'' ότι θα γελάγανε τόσο πολύ. Η κύρια διαφορά μας με τους Αγγλους είναι ότι έχουν εξοικείωση με το είδος, έχουν μεγάλη παράδοση σ' αυτό, ξέρουν τι να περιμένουν. Επιπλέον, έχουν διαφορετικό χιούμορ. Οι Αγγλοι αυτοσαρκάζονται πάρα πολύ, είναι στην ιδιοσυγκρασία τους. Εμείς παίρνουνε τον εαυτό μας πιο σοβαρά και είμαστε και πολύ περήφανοι. Βέβαια και οι εποχές είναι τέτοιες που θιγόμαστε επειδή είμαστε στο στόχαστρο. Ομως, στην Αγγλία αγαπάνε πολύ τους Ελληνες και την Ελλάδα».

ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
               agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου