Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Νεα ευρήματα στον λόφο Καστά της Αμφίπολης

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2014/10/%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B1-foto_1.jpg
Σε ψηφιακό προσομείωμα του εδάφους στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, εμφανίζονται δομές που πιθανόν να αντιστοιχούν σε αρχαίες κατασκευές δυτικά της ανασκαφής που έφερε στο φως τα θαυμαστά ευρήματα η ομάδα των αρχαιολόγων της κυρίας Περιστέρη.




 Το ψηφιακό προσομείωμα το δημιούργησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, που διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου. εδώ κι ένα περίπου μήνα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που εκδόθηκε σήμερα: «Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του τύμβου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές».
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων».

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/01/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1.jpg

Εξάλλου, αναμένονται έως τις 20 Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τα στοιχεία του σκελετού που βρέθηκε. 
Αναλυτικά η σημερινή ενημέρωση «Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. 
Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς. 
Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση. Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, (σ.σ. εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα στο διάγραμμα) η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση. 


anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου