Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Daily Telegraph: Ο «μαθητευόμενος μάγος» Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται τον παράδεισο επί της γης, χωρίς θυσίες

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2015/01/Alexis_Tsipras_on_Subversive_Festival1.jpg
Το άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας παρομοιάζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον μαθητευόμενο μάγο Χάρι Πότερ, που υπόσχεται να λύσει με μαγικό τρόπο τα προβλήματα της Ελλάδας, ακoλουθώντας ένα σχέδιο που βρίσκει αντίθετους τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος δάσωσης της χώρας.



O Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός ηγέτης που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα έχει παρομοιαστεί με τον Χάρι Πότερ, και κατηγορείται ότι προσφέρει απλόχερα μαγικές υποσχέσεις, που ποτέ δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει.

Όπως σημειώνει η Βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, o Αλέξης Τσίπρας, ένας πρώην κομμουνιστής, ο οποίος ηγείται το συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, καθώς οι Έλληνες προετοιμάζονται να ψηφίσουν την Κυριακή σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με τις Βρυξέλλες και τις αγορές να παρακολουθούν νευρικά αναμένοντας τα αποτελέσματα.
«Ο Τσίπρας υπόσχεται τον παράδεισο επί της γης, χωρίς θυσίες, την επιστροφή στην ευημερία με κάποιο μαγικό τρόπο, σαν να ήταν ο Χάρι Πότερ», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, το οποία αποτελεί μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού μαζί με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά.
Πολλοί Έλληνες αναμένεται να στραφούν εναντίον των κατεστημένων κομμάτων, κατηγορώντας τα για την εφαρμογή δραστικών μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε αντάλλαγμα για τη διάσωση της χώρας από μια βαθιά οικονομική ύφεση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί σε ένα «φορολογικό εικονικό πνιγμό», και έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει το πρόγραμμα λιτότητας και να διαπραγματευτεί την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Ελλάδας, προτείνοντας ένα πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα, που κεφαλαιοποιεί στις προσδοκίες και στην απελπισία των Ελλήνων, των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί από τις περικοπές των δημοσίων δαπανών και τα χρόνια συνεχούς ανεργίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που υποτίθεται ότι κάνουν την αγορά εργασίας πιο ευέλικτη, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας και την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας σε οικογένειες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Αλλά οι επικριτές του κ Τσίπρα λένε ότι ο ίδιος δεν έχει εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτήσει ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας, που θα κοστίσει € 12 δισεκατομμύρια.
Τον κατηγορούν ότι υπόσχεται ένα τέλος στη λιτότητα, ενώ επιμένει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει το ευρώ και την υποστήριξη των δανειστών της.
«Οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να μην υπόσχονται περισσότερα πριν από τις εκλογές από ό, τι μπορούν να πράξουν αργότερα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και πρόσθεσε ότι όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσέχεις ελληνικές εκλογές, οφείλει να τηρήσει τις συμφωνίες της χώρας με τους δανειστές.
Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις Βενιζέλου που υποστηρίζει ότι «το σημείο διαφωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό – που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής. Αλλά τεχνικά, το χρέος είναι βιώσιμο, πληρώνουμε 40 τοις εκατό λιγότερο επιτόκιο από ό, τι ήταν το 2010»
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι αν κερδίσει τις εκλογές, θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη, στο πρότυπο της συνόδου κορυφής του 1953 κατά την οποία τα χρέη της Δυτικής Γερμανίας μειώθηκαν κατά 50 τοις εκατό, και ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του χρέους στην Ελλάδα.
Αλλά η Κριστίν Largarde, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε «συνέπειες» για τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας.
«Ένα χρέος είναι ένα χρέος και είναι μια σύμβαση,» είπε σε συνέντευξη της, στους Irish Times.
Παρά τις απειλές του να αθετήσει τις συμφωνίες για το χρέος της Ελλάδας, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Τσίπρας επέμεινε πρόσφατα ότι το κόμμα του δεν είναι μια απειλή για την Ευρώπη ή την ευρωζώνη.


crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου