Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ελληνική «xυλόπιτα» στο Βρετανικό Μουσείο για κυκλαδίτικο άγαλμα

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2015/01/cycladic-art.jpg
Tο Βρετανικό μουσείο «θα αναμένει στο ακουστικό του για καιρό» όσον αφορά τα δάνεια από τα ελληνικά μουσεία μετά τις δηλώσεις του ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μετακινήσεις της συλλογής των γλυπτών του Παρθενώνα προς τρίτες χώρες.




Η ανταπόκριση της Ελληνικής πολιτείας σε πρόσφατη έκλυση του Βρετανικού μουσείου, για τον δανεισμό ενός σημαντικού εκθέματος από το μουσείο κυκλαδικής τέχνης έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και σύμφωνα με την Βρετανική Independent, υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για το να θα υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση.
Το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε το έκθεμα προκειμένου να το συμπεριλάβει στην επικειμένη έκθεση που ετοιμάζει με τίτλο «Ορίζοντας την ομορφιά, το ανθρώπινο σώμα στην αρχαία Ελλάδα», που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η καθυστέρηση όμως της ελληνικής πλευράς προοιωνίζει, ότι κατά πάσα πιθανότητα το έκθεμα δεν θα συμπεριλήφθη στην συγκεκριμένη έκθεση.

Elgin_Marbles_British_Museum

Η Βρετανική εφημερίδα εικάζει ότι η στάση της ελληνικής πλευράς προκύπτει ως αντίποινα στην πρόσφατη κίνηση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει το άγαλμα του Ιλισού, μέρος της συλλογής των γλυπτών του Παρθενώνα, στο ρωσικό μουσείο Αρμιταζ.

Επιπλέον πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων του Μουσείου, ότι ετοιμάζεται να δανείσει και άλλα γλυπτά από την συλλογή σε άλλα μουσεία αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον ένταση, στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών αναφορικά με το πάγιο έτοιμα της Ελληνικής πλευράς για επιστροφή της συλλογής.

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου