Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Αναβολή της εκδίκασης προσφυγής κατά των περιβαλλοντικών όρων του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/02/%CE%A4%CE%91%CE%A1-%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82.jpg
Την Τετάρτη 4/2/2015 ήταν να εκδικαστεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά των Περιβαλλοντικών όρων της TAP που υπέγραψε ο (πρώην) υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης .



Στη προσφυγή συμμετέχουν οι Δήμοι Σερρών και Εμμ. Παπά, όπως δεσμεύτηκαν στη σύσκεψη των φορέων του νομού στις 20-09-2014, και 413 πολίτες από χωριά που εμπλέκονται στην όδευση του αγωγού και την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης. Ο εισηγητής του ΣΤΕ ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για τις 10.6.2015 λογω του όγκου της δικογραφίας.
Η προσφυγή ανατέθηκε στον δικηγόρο Μιχάλη Τρεμόπουλο, Σερραίο στη καταγωγή και ειδικό σε θέματα περιβάλλοντος. Η υπόθεση συνεκδικάζεται μαζί με τη προσφυγή από τη πλευρά του Δήμου Καβάλας και του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.
Η προσφυγή καταλαμβάνει όγκο 600 σελίδων όπου αιτιολογείται η ένσταση κατά της όδευσης του αγωγού και της περιοχής όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί ο σταθμός Συμπίεσης. Τα έργα κατασκευής του αγωγού έχουν προγραμματιστεί ν’ αρχίσουν το 2016. Ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έχει κάνει τις πρώτες επαφές για το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβάλλει στους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης απ΄ όπου θα διέλθει ο αγωγός.
Από την κίνηση πολιτών Σερρών που αντιτίθεται στο σχέδιο όδευσης του αγωγού, είχε ναυλώσει λεωφορείο με σκοπό να κατέβουν πολίτες στην Αθήνα έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας για λόγους συμπαράστασης.
Η Οικολογία Αλληλεγγύη με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την αναβολή της εκδίκασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της προσφυγής εναντίον της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «ΔΙΑΔΡΙΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ (ΤΑΠ) & ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» τόσο για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:
«Τις τελευταίες ημέρες υπηρξε συντονισμένη παρέμβαση της περιφερειακής συμβούλου της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΑΜΘ Γεροστεργίου Κατερίνας και του περιφερειακού συμβούλου της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στην Κεντρική Μακεδονία Τρεμοπουλου Μιχάλη, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Τσιρωνη, σε σχέση με την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣΤΕ εναντίον του παραπάνω έργου. Ο εισηγητής του ΣΤΕ ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για τις 10.6.2015 Αποδεικνύεται τελικά ότι η φωνή των τοπικών κοινωνιών μπορεί να εισακουσθεί, αρκεί να υπάρχει οργανωτικοτητα, επιμονή και προσήλωση στους στόχους.
Θέλουμε να συγχαρούμε και δημόσια μέσα από αυτό το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ την αγωνιστικότητα που επέδειξε ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας ο οποίος με την επιμονή και την οργανωτικότητα του, κατάφερε να κερδίσει την συναίνεση όλης της τοπικής κοινωνίας. Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε. Μάλλον τώρα αρχίζει.
Χρειάζεται ισχυρή πίεση στην κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας και επιπλέον να συνταχθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με νέα χάραξη, λαμβάνοντας υπόψη την αποφυγή διέλευσης από αγροτική γη αλλά και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων σε προστατευόμενες περιοχές.
Να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο. Έχουμε την υποχρέωση απεξάρτησης από την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων δεδομένου ότι η χρήση τους επιβαρύνει το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.
Οποιαδήποτε λοιπόν επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση της εξάρτησης μας από αλλά ορυκτά καύσιμα όπως για παράδειγμα λιγνίτη η πετρέλαιο.»
Και η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι:
«Σ αυτή την κατεύθυνση θα βλέπαμε ιδιαίτερα θετικά την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου, αν συνοδεύεται για παράδειγμα από την εγκατάλειψη των σχεδίων για νέα εργοστάσια παραγωγής ενεργείας από λιγνίτη και αντικατάσταση τους από αντίστοιχα με φυσικό αέριο. Καλούμε τέλος την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενεργείας Λαφαζανη Παναγιώτη και τον Αναπληρωτή Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Τσιρωνη Γιάννη να προχωρήσουν προς αυτή την κατευθυνση και να δεσμευτούν δημόσια για την ανάκληση της εγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου έργου.»

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου