Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

CERN και καινοτομία δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη

http://www.voria.gr/filestore/modules/news/2/1/213655/pic-0-norm.jpg
Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN Μανώλης Τσεσμελής μιλάει στη Voria.gr για τις τεχνολογίες του CERN που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά από επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη




Σε συνεργασία με την Τεχνόπολις στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το διεθνούς φήμης ερευνητικό κέντρο CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας. Στόχος είναι η δημιουργία θερμοκοιτίδας για επιχειρήσεις από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, οι οποίες θα εκμεταλλευτούν τις τεχνολογίες του CERN, που παρέχονται δωρεάν, για να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες κατάλληλα για την αγορά.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από περίπου 2 δύο χρόνια και ήδη «τρέχει» σε χώρες όπως η Βρετανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Νορβηγία «ανοίγει» επισήμως τον Απρίλιο. Νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις θα εγκατασταθούν στη θερμοκοιτίδα.

Όπως λέει στη Voria.gr ο Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN Μανώλης Τσεσμελής, οι εταιρείες που θα υποβάλουν αίτηση θα εξεταστούν από μια ειδική επιτροπή και θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν τους τρόπους και την τεχνογνωσία για να αναπτύξουν τις τεχνολογίες του CERN, προκειμένου να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να πωληθούν. Στόχος των ιθυνόντων είναι να υπάρξουν οι πρώτες συνεργασίες μέχρι το τέλος του 2015, ενώ, σε πρώτη φάση το όριο είναι να εγκατασταθούν στη θερμοκοιτίδα μέχρι πέντε επιχειρήσεις το έτος. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και προφορικές αιτήσεις από εταιρείες της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρονικό και υπολογιστικό κλάδο.

«Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το CERN θέλει να επιστρέψει κάτι πίσω στα κράτη-μέλη που το χρηματοδοτούν. Δεν μας απασχολεί εάν μία εταιρεία είναι τελείως καινούρια και δεν έχει παράγει κάποιο προϊόν, καθώς ως επί το πλείστον αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προσέλκυση start – up εταιρειών, για να αναπτυχθούν και οι ίδιες, παράλληλα με την τεχνολογία», αναφέρει.

Ποιες τεχνολογίες του CERN μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά
Όπως εξηγεί ο κ. Τσεσμελής, οι τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα του CERN (επιταχυντές, ανιχνευτές, πληροφορική και διοίκηση) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φέρουν πιο κοντά την επιστημονική έρευνα με τη βιομηχανία.

Μία από αυτές είναι η λεγόμενη «επιστήμη του κενού». «Μέσα στους επιταχυντές του CERN, όπου κυκλοφορούν τα πρωτόνια και τα σωματίδια, υπάρχει κενό για να μην υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με τον αέρα. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά, με καλύτερο παράδειγμα το πάρκο ηλιακών συστημάτων που έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο της Γενεύης», σημειώνει.

Οι τεχνολογίες του CERN μπορούν να έχουν εφαρμογή και στον κλάδο της ιατρικής και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενείων, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσεσμελή, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από την περιφέρεια Θεσσαλίας για να κατασκευαστεί, με τη βοήθεια του CERN, ένα κέντρο θεραπείας καρκίνου, όπου οι τομογράφοι να χρησιμοποιούν πρωτόνια αντί για ακτίνες Χ.

Ένα ακόμη πεδίο είναι αυτό της υπολογιστικής δομής. «Για να γίνει η μεγάλη ανάλυση των δεδομένων που βγαίνουν από τον επιταχυντή του CERN, τα οποία φτάνουν μέχρι και 30 petabytes τον χρόνο (30.000 terabytes), χρειάζεται μεγάλη υπολογιστική δομή, την οποία παρέχουμε με τεχνολογίες που αναπτύσσουμε εμείς, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργαζόμαστε, όπως το ΑΠΘ», λέει ο κ.  Τσεσμελής.


Ο κ. Τσεσμελής

του Αλέξανδρου Μητάκη
   mitakis@voria.gr
        voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου