Η 28η Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη από 5 Μαρτίου
Πληροφορίες για την ανασκαφή και τα ευρήματα θα δοθούν κατά τη διάρκεια της 28ης Αρχαιολογικής Συνάντησης για τις ανασκαφές του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί, από 5 έως 7 Μαρτίου, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Η φετινή αφίσα εξάλλου της συνάντησης προέρχεται από τη συγκεκριμένη ανασκαφή.
Οπως εξήγησε στον «ΑτΚ» η αρχαιολόγος της Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης Μαρία Παππά κατά την ανακοίνωσή της με θέμα «Ανασκαφικές έρευνες στην Κοιλάδα του Ανθεμούντα, 2014», που θα γίνει στις 6 Μαρτίου, στις 19.30, σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους Στράτο Νανόγλου, Μελίνα Ευθυμιάδου και Δημήτρη Ασημακοπούλου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στα όρια του δήμου Θέρμης στο πλαίσιο της κατασκευής έργων υποδομής ενταγμένων στο ΕΣΠΑ. «Το κύριο μέρος της ανακοίνωσης αναφέρεται στην ανασκαφή που πραγματοποιείται στο νεολιθικό οικισμό στη θέση Κυπαρίσσι Βασιλικών που βρίσκεται επί της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, στη στροφή για Περιστερά. Ο νεολιθικός οικισμός έχει έκταση 180 στρ. και κατοικείται από τα μέσα της 6ης χιλιετίας έως και την 3η χιλιετία π.Χ., δηλαδή από τη μέση νεολιθική περίοδο έως και την πρώιμη εποχή του Χαλκού. Επομένως έχει μεγάλη διάρκεια κατοίκησης και ενδεχομένως οι διάφορες φάσεις διαδέχονται η μια την άλλη τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κατακόρυφο επίπεδο. Αυτήν τη στιγμή ερευνάται μια στενή λωρίδα κατά μήκος του δρόμου προκειμένου να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο και αγωγός ομβρίων, ενώ θα διαπλατυνθεί και ο δρόμος».
Τα ευρήματα
Η ίδια συμπληρώνει ότι «πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση και βάθος επιχώσεων νεολιθικό οικισμό και δίνεται η δυνατότητα να διευκρινιστούν ζητήματα που αφορούν την οικονομική και κοινωνική του οργάνωση. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανοικτών περιοχών όπου είναι τοποθετημένες κατασκευές που συνδέονται με το μαγείρεμα -φούρνοι και εστίες- ενώ οι κλειστοί χώροι ανήκουν σε κτίσματα που διαθέτουν πλίνθινους τοίχους, χαρακτηριστικό που δεν είναι συνηθισμένο στη νεολιθική της Μακεδονίας. Αυτό το συναντάμε περισσότερο στη Θεσσαλία. Τα ευρήματα συναντώνται κατά κύριο λόγο στους ανοικτούς χώρους. Από αυτά τα ευρήματα ξεχωρίζουν τα αγγεία, τα λίθινα «κοσμήματα» (δακτυλίδια και βραχιόλια), τα οστέινα εργαλεία σε μεγάλο αριθμό και τα λίθινα εργαλεία (πελέκεις, σμίλες και απολεπισμένα εργαλεία από πυριτόλιθο), ειδώλια και πολλά άλλα μικροαντικείμενα».
Η κ. Παππά σχετικά με τη διάρκεια της χρήσης υπογραμμίζει: «Τα κτίσματα ήταν επιμελώς καθαρισμένα και ισοπεδώνονται συστηματικά για να κατασκευαστούν νεότερα από επάνω. Συμπεραίνουμε ότι αυτή η διάθεση να παραμείνουν στον ίδιο χώρο με τους προγόνους τους ενδεχομένως μαρτυρά τη στενή σχέση που είχαν μ' αυτούς. Είναι επίσης διαδεδομένη η πρακτική της κατασκευής πολλών λάκκων που καταστρέφουν τις παλιότερες επιχώσεις και ενδεχομένως αποτελούν μια πράξη με συμβολική διάσταση».
93 ανακοινώσεις
Το πρόγραμμα της φετινής συνάντησης περιλαμβανει συνολικά 93 ανακοινώσεις, ενώ συμμετέχουν 221 συνέδροι. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Περικλή Μήτκα, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 και ώρα 9.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Αρχαιολόγοι από τις Εφορείες, το Πανεπιστήμιο και τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές προσφέρουν και μοιράζονται τη χαρά της νέας γνώσης. Μια γνώση που κοινοποιείται άμεσα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω των Πρακτικών που εκδίδονται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Αρωγοί του Αρχαιολογικού Εργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου