Η συζήτηση ήρθε σε συνέχεια του θέματος εγκατάστασης σεισμολογικού σταθμού στην Καβάλα, που είχε τεθεί στα τέλη Αυγούστου του 2014 στο περιφερειακό συμβούλιο, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα η σημερινή διοίκηση.
Την έγκριση σχεδίου και σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση του ερευνητικού έργου: σεισμολογικός σταθμός στην περιοχή Συμβόλου-Παγγαίου, είχε εισηγηθεί τον Αύγουστο του 2014, ο τότε Καβαλιώτης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος. Αν και τελικά η συζήτηση αναβλήθηκε προκειμένου να επανέλθει στο μέλλον, λίγο έλειψε να σηκώσει τους τόνους στο, κατά τα άλλα, ήρεμο κλίμα που επικρατούσε.
Αφορμή για την πρόταση εγκατάστασης σεισμολογικού σταθμού δόθηκε από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το Μάιο του 2014 στο Βόρειο Αιγαίο. Το αρχικό σχέδιο ήταν η Περιφέρεια ΑΜΘ να αναλάβει τα έξοδα με ποσό περίπου 24.000 ευρώ και, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης να εγκατασταθεί και να τεθεί σε λειτουργία ο απαραίτητος σεισμολογικός εξοπλισμός σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην περιοχή Συμβόλου – Παγγαίου. Ο μόνιμος αυτός σεισμολογικός σταθμός να λειτουργεί αδιάλειπτα, να συνδεθεί με τον κεντρικό σεισμολογικό σταθμό του Α.Π.Θ. και να αποτελεί μόνιμο τμήμα του Δικτύου Σεισμολογικών Σταθμών του Α.Π.Θ. το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Τις αντιρρήσεις του σε αυτό το σχέδιο εξέφρασε ο τότε ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας Κώστας Κατσιμίγας. Σε παρέμβαση που έκανε με επιστολή του, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης καθώς έκρινε σκόπιμο να συσταθεί μια επιτροπή με στόχο να διερευνηθούν και άλλα πιθανά σημεία εγκατάστασης του σταθμού. Η επιτροπή συστάθηκε και απαρτίζεται από τους προϊστάμενος των τεχνικών έργων των περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ, τον προϊστάμενο της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας ΑΜΘ Δημήτρη Παπαλεξίου και τον προϊστάμενο τεχνικών έργων της ΑΜΘ Αναστάσιο Παράσχου. Ο κ. Παράσχου παρουσίασε τις προτάσεις της επιτροπής στο περιφερειακό συμβούλιο στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη. Σήμερα στην περιφέρεια μας είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν 20 επιταχυνσιογράφοι (ειδική κατηγορία σεισμογράφων) και συγκεκριμένα στις εξής περιοχές: Δράμα 2, Νευροκόπι 1, Καβάλα 2, Θάσος 2, Ξάνθη 2, Άβδηρα 1, Κομοτηνή 2, Σάπες 1, Αλεξανδρούπολη 2, Σουφλί 1, Διδυμότειχο 1, Ορεστιάδα 1, Δίκαια 1, Σαμοθράκη 1. Επίσης είναι εγκατεστημένοι 6 σεισμολογικοί σταθμοί στις εξής περιοχές: Νευροκόπι 1, Καβάλα 1, Θάσος 1, Ροδόπη 1, Σαμοθράκη 1, Αλεξανδρούπολη 1.
Ο Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) μέσω του Ι.Τ.Σ.Α.Κ. (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών) εποπτεύει το μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού δικτύου επιταχυνσιογράφων. Το εγκατεστημένο δίκτυο των 20 επιταχυνσιογράφων στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ λειτουργεί και συντηρείται με ευθύνη των φορέων Ο.Α.Σ.Π. / Ι.Τ.Σ.Α.Κ. και Ε.Α.Α./ΓΙ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – Δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο).Ο Τομέας Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. λειτουργεί, συντηρεί και έχει επεκτείνει το μεγαλύτερο τμήμα του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων στη Βόρεια Ελλάδα. Την κύρια ευθύνη για την ανάπτυξη των εθνικών σεισμογραφικών δικτύων την έχει ο Ο.Α.Σ.Π. Η ταυτόχρονη ύπαρξη των έξι σεισμογράφων και των είκοσι επιταχυνσιογράφων στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. είναι συμπληρωματική και δεν εξετάζεται ανταγωνιστικά για την ορθή ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου σεισμικής παρακολούθησης στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τις προτάσεις των αρμοδίων φορέων προκύπτει ότι απαιτείται ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων κατά φάσεις.
Στη διάρκεια της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο ο κ. Παράσχου τόνισε πως στην πρώτη φάση και εντός του έτους, προτείνεται η εγκατάσταση σεισμολογικού σταθμού Παγγαίου (θέση Α1 - ευρύτερη περιοχή Μουσθένης Καβάλας). Υφίσταται εγκεκριμένη πίστωση ποσού 24.000 ευρώ. Προτείνεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της διεύθυνσης τεχνικών έργων Καβάλας και του Α.Π.Θ. Προτείνεται η έγκριση υπογραφής του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΑΜΘ και του ΑΠΘ. Επιπλέον προτείνεται η προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων επιταχυνσιογράφων νέας γενιάς διαδικτυακής επικοινωνίας στις πόλεις Δράμα / Καβάλα / Ξάνθη /Διδυμότειχο, ώστε να αναβαθμισθούν οι παλαιάς γενιάς επιταχυνσιογράφοι με νέας γενιάς συνεχούς καταγραφής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Προτείνεται η έγκριση σχετικής πίστωσης έως 21.000 ευρώ με ενέργειες της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Π.Α.Μ.-Θ. / Διεύθυνση Πολ. Προστασίας και Ο.Α.Σ.Π. /Ι.Τ.Σ.Α.Κ. Απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ για την τελική διαμόρφωση του προϋπολογισμού και των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών υλοποίησης της προμήθειας των επιταχυνσιογράφων.
Στη δεύτερη φάση, του προγράμματος σεισμικής θωράκισης εντός του 2015 προτείνεται η εγκατάσταση σεισμολογικού σταθμού Κιμμερίων (θέση Α2 - ευρύτερη περιοχή Κιμμερίων - Κενταύρου). Γι΄ αυτό προτείνεται έγκριση σχετικής πίστωσης έως 30.000 ευρώ με ενέργειες της διεύθυνσης τεχνικών έργων Ξάνθης και σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Π.Α.Μ.-Θ. / Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Ξάνθης και Α.Π.Θ.
Στην τρίτη φάση του προγράμματος εντός του 2016, προτείνεται η εγκατάσταση σεισμολογικού σταθμού Κυπρίνου (θέση Α4 - περιοχή Κυπρίνου -Μεταξάδων). Προτείνεται έγκριση σχετικής πίστωσης έως 30.000 € με ενέργειες της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών Έβρου και σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Π.Α.Μ.-Θ. / Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Έβρου και Α.Π.Θ.
Στην τέταρτη φάση του προγράμματος εντός του 2017, προτείνεται η εγκατάσταση σεισμολογικού σταθμού Παρανεστίου (θέση Α3 - περιοχή Θερμιά -Πρασινάδας). Προτείνεται έγκριση σχετικής πίστωσης έως 50.000 ευρώ με ενέργειες της διεύθυνσης τεχνικών έργων Δράμας και σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Π.Α.Μ.-Θ. / Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Δράμας και Α.Π.Θ.
Στην πέμπτη φάση του προγράμματος εντός του 2018, προτείνεται η προμήθεια και εγκατάσταση δέκα επιταχυνσιογράφων νέας γενιάς διαδικτυακής επικοινωνίας στις θέσεις: Προσοτσάνη, Παρανέστι, Καλαμπάκι, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Εύλαλο, Σμίνθη, Ίασμος, Φιλλύρα, Φράγμα Θησαυρού, ώστε να ενισχυθεί το δίκτυο με επιταχυνσιογράφους νέας γενιάς συνεχούς καταγραφής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Προτείνεται η έγκριση σχετικής πίστωσης έως 50.000 ευρώ.
Στην έκτη φάση εντός του 2019 προτείνεται η εγκατάσταση πέντε νέων σεισμολογικών σταθμών συνολικού προϋπολογισμού έως 150.000 ευρώ στις περιοχές: πόλη της Δράμας, περιοχή Ιμέρου - Ξυλαγανής, περιοχή Κέχρου - Κερασιάς, περιοχή Σταυρούπολης, περιοχή Μάκρης - Δικέλλων.
Στη συνεδρίαση του το περιφερειακό συμβούλιο, και μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη κατά πλειοψηφία αποφάσισε την υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι εντός του έτους θα γίνει η εγκατάσταση του σεισμολογικού σταθμού Παγγαίου. Διευκρινίζεται ότι τα θέματα δαπανών συντήρησης, παρακολούθησης και λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων αφορούν τον ΟΑΣΠ και τους αντίστοιχους επιστημονικούς - εκπαιδευτικούς φορείς που θα τους λειτουργούν.
Πηγή: Εφημερίδα 'Χρόνος'
seleo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου