Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Σε κόκκινο συναγερμό το νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου"

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/1/3/135522/1h.jpg
Ένας αναισθησιολόγος είναι αναγκασμένος να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο χειρουργεία και γίνεται… λάστιχο για να τα προλάβει. Μία νοσηλεύτρια ανεβοκατεβαίνει σκάλες για να ελέγξει τους βαριά ασθενείς της πνευμονολογικής ή της καρδιολογικής κλινικής, οι θάλαμοι των οποίων, όμως, βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους και νοσηλεύουν 20-30 ασθενείς έκαστος.




Νοσηλευτές καλούνται να αναλάβουν διπλό ρόλο, καθώς το πρωί εργάζονται στο τμήμα με τις χημειοθεραπείες και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κατεβαίνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους.
Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας εργάζεται σε κυκλικό ωράριο, που σημαίνει ότι το βράδυ κάνει τη βάρδια και την επόμενη μέρα το πρωί βρίσκεται και πάλι στη θέση της, προκειμένου να βγει το πρόγραμμα και να συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου.
Την ίδια στιγμή, κρεβάτια εντατικής παραμένουν κλειστά, κλινικές κλείνουν ή συγχωνεύονται και εργαστήρια έχουν απομείνει με μόλις έναν γιατρό κι αυτόν επικουρικό, κάνοντας επισφαλή την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και αυξάνοντας τις λίστες αναμονής.
Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν τη δραματική καθημερινότητα των εργαζομένων στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, ένα νοσοκομείο, το οποίο, όπως ομολογούν οι ίδιοι, λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο όλων των εργαζόμενων (διοικητικών, τεχνικών, γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού). Αιτία της τραγικής αυτής κατάστασης είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, το οποίο συνταξιοδοτείται, αλλά δεν αντικαθίσταται και η κουτσουρεμένη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, η οποία έφτασε τα 35 εκατ. ευρώ το 2015, όταν το 2012 ήταν 67 εκατ. ευρώ.
“Από το 2009 μέχρι σήμερα είχαμε 431 συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο μας, πλην των γιατρών. Απ’ αυτές, οι 230 αφορούν νοσηλευτές. Τα κενά δεν καλύπτονται, ενώ έρχεται και νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων. Το προσωπικό είναι γερασμένο και κουρασμένο. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 50 έτη και των γιατρών τα 60 έτη”, τόνισε, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων του “Γ. Παπανικολάου”, Κωνσταντίνος Χονδρόπουλος.
Παράλληλα, ανέφερε, ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του νοσοκομείου, προβλέπονται συνολικά 1.260 εργαζόμενοι (χωρίς τους γιατρούς), αλλά υπηρετούν 897, δηλαδή τα κενά είναι 363.

Οφείλονται 3.000 ρεπό
Χάος επικρατεί και με τα οφειλόμενα ρεπό, τα οποία οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν, καθώς δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει.
“Στο παραϊατρικό προσωπικό οφείλονται πάνω από 650 ρεπό, στην τεχνική υπηρεσία πάνω από 1.200 και στους νοσηλευτές πάνω από 3.000. Η κατάσταση είναι χειρότερη σε ό,τι αφορά στις κανονικές άδειες, καθώς στους περισσότερους οφείλεται ολόκληρη άδεια από το 2014”, επισήμανε ο κ. Χονδρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα τμήματα του “Γ. Παπανικολάου” λειτουργούν με μείωση κατά 50% του προσωπικού. Συγκεκριμένα, στις βοηθητικές υπηρεσίες από τους 120 εργαζόμενους που προβλέπονται, υπηρετούν 64, στις διοικητικές υπηρεσίες από τους 68 υπηρετούν 34, στο τμήμα Ραδιολογίας-Ακτινολογίας από τους 22 υπηρετούν 12, στο τμήμα Μηχανικών από τους 10 υπηρετούν 3, στην τεχνική υπηρεσία από τους 57 υπηρετούν 29, στο προσωπικό εστίασης από τους 42 υπηρετούν 17 και στην καθαριότητα από τους 33 υπηρετούν μόλις…7 και για το λόγο αυτό έχει ανατεθεί η καθαριότητα και σε ιδιωτικό συνεργείο. Υποστελεχωμένο είναι και το τμήμα Πληροφορικής, όπου υπηρετούν 2 εργαζόμενοι κι έρχονται και 2 δανεικοί από το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
“Η ίδια η διοίκηση έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την πρόσληψη 235 ατόμων για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών”, είπε ο κ. Χονδρόπουλος.

Κλείνουν κρεβάτια και κλινικές
Η έλλειψη προσωπικού, όμως, οδηγεί και σε κλείσιμο κλινών και κλινικών. Όπως δήλωσε ο κ. Χονδρόπουλος, από τα 8 κρεβάτια της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, λειτουργούν μόνο τα 6, ενώ από τα 12 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν μόνο τα 8. Και μάλιστα, πρόκειται για χώρους ανακαινισμένους, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως γιατί δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό.
“Οι ελλείψεις προσωπικού αυξάνουν και τους χρόνους αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα. Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Ανησυχούμε κυρίως για τους ασθενείς, διότι είναι επισφαλής η παροχή της δημόσιας υγείας που δικαιούνται”, είπε ο κ. Χονδρόπουλος.
Για νοσηλεύτριες που εργάζονται 15 συνεχόμενες ημέρες, χωρίς ούτε ένα ρεπό έκανε λόγο το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων, Συμέλα Τεμερτζίδου, παραδεχόμενη ότι και λάθη γίνονται όταν ένας εργαζόμενος καλείται να υπερβεί τα όρια της κόπωσης.
“Έκλεισε η μία πνευμονολογική κλινική σε μια περίοδο, που είναι σε έξαρση η ανθεκτική φυματίωση και έκλεισε και η χειρουργική εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων. Συνεπώς, οι αναισθησιολόγοι περιόρισαν τα χειρουργεία και οι αναμονές αυξήθηκαν. Ένας αναισθησιολόγος είναι υπεύθυνος για δύο χειρουργεία ταυτόχρονα, ενώ η αναμονή για επέμβαση φτάνει έως και τον ένα χρόνο. Ούτε η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού έλυσε το πρόβλημα”, τόνισε η κ. Τεμερτζίδου και πρόσθεσε ότι “ζητάμε άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου και άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού”.
Την ίδια στιγμή, με μία επικουρική γιατρό, η οποία έχει σύμβαση ενός έτους, έμεινε το Κυτταρολογικό Εργαστήριο. Όπως επισήμανε η γραμματέας του σωματείου, Ελένη Σιώτου, παλιότερα είχε τρεις ειδικούς και 4 ειδικευόμενους και έδινε μεγάλη έμφαση και στην πρόληψη με τη διενέργεια τεστ ΠΑΠ (σε καθημερινή βάση γίνονταν 120 τεστ ΠΑΠ και εξετάζονταν 300 δείγματα). Πλέον, όμως, προσπαθεί να καλύπτει μόνο τα επείγοντα.

Δύο νοσηλευτές για 200 ασθενείς
Τον δικό τους αγώνα δίνουν και οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου οι εργαζόμενοι έχουν πλέον εξαθλιωθεί.
“Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί η προσέλευση των ασθενών, καθώς και ο αριθμός των εισαγωγών. Ωστόσο, εδώ και μία τετραετία το προσωπικό στο ΤΕΠ μειώθηκε κατά 4 άτομα, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και αδειών και μείναμε από 17 μόνο 13 σε κυκλικό ωράριο. Σε ένα 24ωρο εφημερίας βλέπουμε 650 άτομα, ενώ αντιστοιχούν περίπου 200 ασθενείς σε 2-3 νοσηλευτές”, τόνισε η νοσηλεύτρια στο ΤΕΠ, Ανδρομάχη Γεωργιάδου και συμπλήρωσε ότι “την ημέρα εφημερίας οι ανάγκες καλύπτονται και από συναδέλφους άλλων κλινικών. Αυτό ενέχει κινδύνους, διότι δεν έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενο και συνεπώς υπάρχει δυσλειτουργία με αποτέλεσμα ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς”.
Η νοσηλεύτρια, Μαρία Παπαδοπούλου ανέφερε, ότι αρχικά το νοσοκομείο είχε 762 νοσηλευτές για 721 κλίνες, αλλά αποχώρησαν 228 με συνταξιοδοτήσεις. “Υπάρχουν ασθενείς με πολλά διαφορετικά προβλήματα που χρειάζονται τη φροντίδα μας. Νιώθουμε πολύ μεγάλη ευθύνη. Ο κόσμος έχει πληρώσει για την ασφάλισή του και θεωρούμε, ότι και οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι πρέπει να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας”, είπε η κ. Παπαδοπούλου και πρόσθεσε ότι το “Γ. Παπανικολάου” πρωτοπορεί πανελλαδικά, καθώς διαθέτει καρδιοχειρουργική κλινική με άδεια διενέργειας μεταμοσχεύσεων, μονάδα μεταμόσχευσης μυελού οστών, μονάδα γονιδιακής θεραπείας, τράπεζα ομφαλοπλακουντιακών μοσχευμάτων (τη μοναδική δημόσια τράπεζα πανελλαδικά), αντιφυματικό κέντρο, τεχνητό νεφρό.
Ο τραυματιοφορέας, Δημήτρης Λουκίδης περιέγραψε την τραγική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι καθημερινά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Όπως είπε, “στην πνευμονολογική ένας νοσηλευτής τρέχει για 37 ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο και έχουν διάφορες ανάγκες. Στα χειρουργεία οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, όπως και η προσέλευση του κόσμου, γιατί πλέον δεν έχει λεφτά να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά τον Αύγουστο με το νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων”.
Την Τρίτη 24 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του “Γ. Παπανικολάου”, όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν με ποιες μορφές κινητοποίησης θα προχωρήσουν για την ανάδειξη και την άμεση λύση των παραπάνω προβλημάτων.
“Αυτό που ζούμε δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Απευθύνουμε έκκληση να βοηθήσουν όλοι το νοσοκομείο. Καλούμε όλους τους φορείς, τους κατοίκους της περιοχής και τους ασθενείς να παλέψουμε μαζί για αποκλειστικά δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο έχει ανάγκη και αξίζει κάθε άνθρωπος”, τόνισαν οι εργαζόμενοι.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

         makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου