Μετά το «ναυάγιο» της πρωτοβουλίας Γιούνκερ για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να κάνει.
Έτσι, στα επόμενα 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη σε δύο επίπεδα:
- Επίπεδο 1ο: Να επιτύχει συμφωνία με το Brussels Group, η οποία θα επικυρωθεί από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.
- Επίπεδο 2ο: Το πακέτο μεταρρυθμίσεων πρέπει να πάρει το πράσινο φως και από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με τους εταίρους, θα έρθει σε πολύ σύντομο διάστημα προς συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου άπαντες να ενημερωθούν για τις ενέργειες που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι εταίροι πάντως φαίνεται να επιμένουν σε τρία σημεία των μεταρρυθμίσεων, τα οποία πάντως εξακολουθούν να αποτελούν «κόκκινο πανί» για την εσωκομματική αντιπολίτευση:
- Για τις ιδιωτικοποιήσεις: παρότι φαίνεται πως μία σημαντική μερίδα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών έχει εναντιωθεί σε αυτές, επιστρατεύεται ο όρος «στρατηγικές συμπράξεις», διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί το στρατηγικό έλεγχο των υπό αποκρατικοποίηση φορέων.
- Για τον ΦΠΑ: μετά και τις δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία μίλησε για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το εάν και πως ακριβώς θα αποτυπώνεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων το συγκεκριμένο μέτρο
- Για τον ΕΝΦΙΑ: η προοπτική της …παράτασής του έστω και για μερικούς μήνες ταράζει τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίοι θυμίζουν πως η κατάργησή του ήταν «αιχμή» του προεκλογικού προγράμματος
crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου