Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Το δεκαήμερο-φωτιά της κυβέρνησης: Διπλή μάχη με τις Βρυξέλλες – Σύγκρουση για ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ με την Αριστερή Πλατφόρμα

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2015/03/tsipras-dragasakis3.jpg
Αντιμέτωπη με ένα 10ήμερο φωτιά βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ρίχνεται στη μάχη της ολοκλήρωσης της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα δοθούν στους θεσμούς, ώστε να παρουσιαστεί στο έκτακτο Eurogroup. 




Μετά το «ναυάγιο» της πρωτοβουλίας Γιούνκερ για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να κάνει.
Έτσι, στα επόμενα 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη σε δύο επίπεδα:
  1. Επίπεδο 1ο: Να επιτύχει συμφωνία με το Brussels Group, η οποία θα επικυρωθεί από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.
  2. Επίπεδο 2ο: Το πακέτο μεταρρυθμίσεων πρέπει να πάρει το πράσινο φως και από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το δεύτερο αυτό σημείο, θα αποτελεί και ένα πρώτο crash test με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία επιμένει να τονίζει «ότι βρισκόμαστε οριακά με τη μύτη έξω από το νερό» καθώς «οι δανειστές θέλουν σκληρή λιτότητα».
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με τους εταίρους, θα έρθει σε πολύ σύντομο διάστημα προς συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου άπαντες να ενημερωθούν για τις ενέργειες που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι εταίροι πάντως φαίνεται να επιμένουν σε τρία σημεία των μεταρρυθμίσεων, τα οποία πάντως εξακολουθούν να αποτελούν «κόκκινο πανί» για την εσωκομματική αντιπολίτευση:

  1. Για τις ιδιωτικοποιήσεις: παρότι φαίνεται πως μία σημαντική μερίδα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών έχει εναντιωθεί σε αυτές, επιστρατεύεται ο όρος «στρατηγικές συμπράξεις», διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί το στρατηγικό έλεγχο των υπό αποκρατικοποίηση φορέων.
  2. Για τον ΦΠΑ: μετά και τις δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία μίλησε για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το εάν και πως ακριβώς θα αποτυπώνεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων το συγκεκριμένο μέτρο
  3. Για τον ΕΝΦΙΑ: η προοπτική της …παράτασής του έστω και για μερικούς μήνες ταράζει τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίοι θυμίζουν πως η κατάργησή του ήταν «αιχμή» του προεκλογικού προγράμματος
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου