Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Στο έλεος του Στρυμόνα, η λίμνη Κερκίνη φτάνει στα όριά της και οι μελέτες … «αραχνιάζουν»!

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/03/%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%A3%CF%84%CF%81%CF%85%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-2015-03-09%CE%B1%CE%B1.jpg
«καλλιο το προλαμβανειν παρα το θεραπευειν», έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας, ενώ από ώρα σε ώρα θα ανοίξει το φράγμα για να εκτονωθεί η λίμνη Κερκίνη με συνέπεια να πλημμυρίσουν ξανά τα χωράφια του κάμπου.



 Αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια «αραχνιάζουν» υπό τη μορφή μελετών σε κάποια συρτάρια περιμένοντας κάποιον να τα ξεσκονίσει και να ψάξει να βρει τα κατάλληλα κονδύλια για να τα υλοποιήσει κι έτσι να θωρακιστεί ο νομός απέναντι στις πλημμύρες και σήμερα να τρέχουμε να μπαλώνουμε … ρήγματα!
Τελευταία φορά το θέμα το είχε ανακινήσει πριν τρία χρόνια (καλοκαίρι του 2012) η σημερινή ΥΜΑΘ (ως βουλευτής τότε) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά καταθέτοντας σωρεία ερωτήσεων στα αρμόδια υπουργεία (καθως οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί) και οι απαντήσεις που πήρε ήταν από τη μια ότι θα έπρεπε να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης καθώς αυτή είχε συνταχθεί πριν μια … εικοσαετία, και από την άλλη ότι υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 3.200.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.
Έκτοτε το θέμα βάλτωσε κάπου μεταξύ Περιφέρειας και… μνημονίων! «Πλησιάζει τα όριά της η λίμνη Κερκίνη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το φράγμα να ανοίξει τελικά πριν από το Σάββατο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. «Κάνουμε συνεχείς ελέγχους της στάθμης του νερού της λίμνης» τόνισε ο κ. Μωυσιάδης, ο οποίος, πάντως, είναι καθησυχαστικός λέγοντας ότι «δεν θα προκύψουν οι τεράστιες πλημμύρες που φοβούνται πολλοί δήμαρχοι και κάτοικοι του νομού Σερρών».
Η στάθμη της Κερκίνης, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, Κωνσταντίνο Σαμαρά, βρίσκεται ήδη σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις στα 35,60 μέτρα, με οριακό σημείο αντοχής της τα 36 μέτρα.
Αυτό που φοβούνται ορισμένοι δήμαρχοι του νομού, είναι αν από τα νερά της λίμνης που θα απελευθερωθούν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν κι άλλα αναχώματα, όπως αυτό του Πεθελινού, στο δήμο Εμμανουήλ Παππά, το οποίο δεν άντεξε τη ροή του Στρυμόνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, η εκτόνωση των νερών της Κερκίνης πρόκειται να γίνεται σταδιακά, με πλήρη έλεγχο και μετρήσεις σε όλες τις περιοχές.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου