Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ξεμένει από ρευστότητα, εντελώς, το σύστημα

http://www.voria.gr/filestore/modules/news/2/1/216133/pic-0-norm.jpg
Εκρηκτικό μείγμα απειλεί την πραγματική οικονομία: Στάση πληρωμών του δημοσίου προς τρίτους, ασφυξία στην αγορά, "τεχνάσματα" των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα, αρνητικό ρεκόρ στο υπόλοιπο καταθέσεων




  Πολύ μεγάλο το πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, το οποίο, μάλιστα, επιτείνεται από μέρα σε μέρα. Αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά διαθέσιμα του κρατικού ταμείου αρκούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Κατά συνέπεια, οι πληρωμές προς τρίτους, προμηθευτές και άλλους, πάνε γι' αργότερα.
 
Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ασφυξία στην αγορά, η οποία εντείνεται έτι περαιτέρω από το γεγονός ότι την ίδια ώρα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες ξεπέρασαν τα 110 δις ευρώ, αν σε αυτά συμπεριληφθούν και οι ρυθμίσεις - μαϊμού που γίνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Με τον όρο αυτό περιγράφονται εκείνες οι ρυθμίσεις που γίνονται λίγο πριν την παρέλευση του 90ημέρου, που καθιστά τα δάνεια επισφαλή. Οι τράπεζες καλούν τον δανειολήπτη, συμφωνούν σε μια μικρή δόση, την οποία ο τελευταίος δίνει κι έτσι το δάνειο διατηρείται στη...ζωή με ένεση, για άλλες 90 μέρες.
 

Μόνο που αυτά τα τεχνάσματα δεν είναι αρκετά για να κρύψουν το πρόβλημα. Το οποίο φαίνεται πλέον, με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο στο μέτωπο των καταθέσεων. Εκεί το συνολικό υπόλοιπο στους λογαριασμούς διαμορφώνεται πλέον κοντά στα επίπεδα των 135 δις ευρώ. 
Πρόκειται για ιστορικό - αρνητικό ρεκόρ, το οποίο καθρεπτίζει την πολύ κακή εικόνα του συστήματος αυτή τη στιγμή. Εννοείται ότι περιθώρια για περαιτέρω συρρίκνωση δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου