Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

WSJ: Πόσα χρεώθηκε η Ελλάδα για την «πολιτική αβεβαιότητα»

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2015/03/Clipboard15.jpg
Τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η εκλογική αναταραχή «μετρά» η Wall Street Journal σε μια σειρά γραφημάτων.



«Έως ότου επέλθει η πολιτική αβεβαιότητα, η Ελλάδα φαινόταν πως βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Σήμερα οι επενδυτές δεν είναι τόσο σίγουροι» αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει, η αναταραχή στην ελληνική οικονομία αντανακλάται και στα επίσημα μακροοικονομικά μεγέθη.
Το οικονομικό σάιτ MoneyBeat της Wall Street Journal αντιπαραβάλλοντας το πριν με το τώρα μέσω επτά γραφημάτων, δείχνει την αποδυνάμωση βασικών οικονομικών μεγεθών.
Κάποια από αυτά τα στοιχεία περνούν καθημερινά από τις ειδήσεις όπως: η άνοδος των speads, η πίεση που δέχονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η πτώση του Χρηματιστηρίου – ειδικά στον τραπεζικό τομέα, η απώλεια των καταθέσεων, τα ταμειακά διαθέσιμα και οι αδυναμίες που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του κράτους λόγω της πτώσης των εσόδων.
Εκεί που φάνηκε η επίπτωση της πολιτικής αβεβαιότητας ήταν στα ελληνικά ομόλογα, που δέχθηκαν ισχυρή πίεση και έφτασαν ακόμη και σε απαγορευτικές τιμές.
Ο δεύτερος τομέας που υπάρχουν απτά αρνητικά σημάδια είναι η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, όπως και το γεγονός ότι πάρα πολλοί Έλληνες σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους να υπολείπονται αρκετά των προβλέψεων.
«Τους τελευταίους δύο μήνες η μεταβλητότητα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την ελληνική πολιτική», αναφέρει ο Ματίτς και καταλήγει: «Συνέβησαν πολλά από τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε και ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να φέρει πιο μπροστά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της.
Κι ενώ η ανάκαμψη της Ευρωζώνης φαίνεται να βλασταίνει, τα μουρμουρητά για πιθανό Grexit επανήλθαν στην επιφάνεια».


graph1 

graph2 

graph3 

graph4 

graph5 

graph7 

graph8

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου