Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Δικαιώθηκε στο ΣτΕ η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»

http://empisteutiko.gr/wp-content/uploads/2014/09/ste-simvoulio-epikratias_akros-empisteutikon.gr_-540x328.jpg
Ορθώς παραχωρήθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» τμήματα δημοσίου δάσους, συνολικού εμβαδού 3.273 στρεμμάτων στις θέσεις Σκουριές και Μαντέμ Λάκκος του Δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.



 Η απόφαση του 2012 του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με την οποία έγινε η παραχώρηση της έκτασης, δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Απορρίπτοντας αίτηση κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του Γ. Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την απόφαση και κατ επέκταση και την παραχώρηση της δασικής έκτασης στην συγκεκριμένη εταιρεία.
Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μεταβολή έκτασης με δασική βλάστηση για την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εφόσον έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΣτΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση οι υπάρχουσες ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς να θυσιαστεί ένα τμήμα του δάσους.
Ακόμη, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δέχθηκε ακόμη πως η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στάθμισε τη σπανιότητα και την ποιότητα του μεταλλεύματος με το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της οικονομίας, όπως επίσης και τις επιπτώσεις από την επέμβαση στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής που αντιστοιχεί στο 0,44% της ευρύτερης περιοχής. 
Παράλληλα, με άλλη απόφαση το ΣτΕ ακύρωσε σήματα του δασάρχη Αρναίας που εκδόθηκαν το Μάρτιο για διακοπή των εργασιών υλοτόμησης που διενεργούνταν στην επίμαχη δασική έκταση στις Σκουριές.
Η διακοπή των εργασιών ζητήθηκε από το γραφείο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και ενέργειας για να ελεγχθεί η νομιμότητα και να διενεργηθεί επανέλεγχος.
Το ΣτΕ έκρινε ότι τόσο στο σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού όσο και στο έγγραφο του Δασαρχείου δεν αποδίδεται καμία πλημμέλεια στις υλοτομικές εργασίες και συνεπώς η επ’ αόριστον διακοπή είναι αναιτιολόγητη και η προσβαλλόμενη πράξη πρέπει να ακυρωθεί.
Με το σκεπτικό αυτό το ΣτΕ έκανε δεκτές σχετικές αιτήσεις ακύρωσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και άλλων επαγγελματικών σωματείων.

empisteutiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου