Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

«Σύννεφα» για την Ελλάδα στο εξωτερικό - Γιατί οι επενδυτές δεν έρχονται, τι ζητούν

ROADSHOW ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20160909/low/assets_LARGE_t_942_44652120.JPG
Σταθερό περιβάλλον ζητούν για άλλη μία φορά οι ξένοι προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα μας. 



Το μήνυμά τους υπήρξε σαφές στο πρώτο roadshow του μήνα που διενεργήθηκε από την HSBC στο Λονδίνο. Εκεί λοιπόν κατέστη αρκετά καθαρό από τους θεσμικούς επενδυτές που συνομίλησαν κυρίως με τραπεζικούς παράγοντες (το roadshow ήταν τραπεζικό και αφορούσε αναδυόμενες αγορές) πως οι διεθνείς παίκτες επιθυμούν ένα όχι και τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον για να επενδύσουν και εν πάση περιπτώσει ένα περιβάλλον στο οποίο να γνωρίζουν τους «όρους του παιχνιδιού».
Οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον αλλά και η ρητορική επί των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να μην πείθουν του ξένους.
Η κούραση από τη μακρά αναμονή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προσδοκούσαν για την Ελλάδα, μετά την περσινή υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές έχει οδηγήσει σε μία μερική επενδυτική αδιαφορία. Οι επενδυτές ζητούν κάτι διαφορετικό, από το αφήγημα της χώρας που αρχίζει να κουράζει.
Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων μεταφέρουν ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση φέτος, καθώς υπάρχουν κάποια θετικά δείγματα στο β΄ εξάμηνο του έτους. Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης περιμένουν μία ήπια ύφεση, με προοπτική ανάπτυξης ακόμη και άνω του 2% το 2017.
Και όλα αυτά συμβαίνουν μολονότι το θέμα της πολιτικής σταθερότητας δεν φαίνεται να προβληματίζει πια τους επενδυτές, αφού η κυβέρνηση έχει ενστερνιστεί ως προϋπόθεση την πολιτική των μεταρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι ξένοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους ρυθμούς εκκαθάρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων από τα πολυάριθμα NPL's.
H εικόνα αυτή δεν είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική ενόψει και των roadshows που έπονται. Σήμερα ολοκληρώνεται στη Νέα Υόρκη το roadshow της Morgan Stanley, στις 13 και 14 εκείνο της KBW στο Λονδίνο, ενώ στις 21 και 22 του μηνός πραγματοποιείται η ελληνική ημέρα στο Λονδίνο που διοργανώνει η ΕΧΑΕ. Ο μήνας κλείνει με το μεγάλο τραπεζικό συνέδριο της BofA Merrill lynch που πραγματοποιείται στο Λονδίνο μεταξύ 27 και 29 του μηνός.
Απώλειες στο Χ.Α.
Yπό το βάρος των ισχυρών απωλειών των blue chips, κυρίως λόγω των απαντήσεων Ντράγκι που κλείνει το όποιο παράθυρο συμμετοχής της χώρας στο QE, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε και τις 570 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 39 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 263 χιλ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 696,67 μονάδες.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου