Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ολοι εναντίων όλων στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του Συνεδρίου

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118601/sdnn.w_l.jpg
Εσωτερικοί εμφύλιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει Συνεδρίου. Υπουργοί, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και συνεργάτες του Τσίπρα μένουν εκτός Συνεδρίου.




Πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται εμφανείς οι κόντρες και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία δύσκολη καμπή όπου το κυρίαρχο διακύβευμα είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας που είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματος, θα ισχυροποιηθεί προκειμένου να πραγματοποιήσει με σοβαρότητα την στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία και τον πολιτικό ρεαλισμό ή θα παραμείνει δέσμιος ομάδων και τάσεων με καταβολές στην ριζοσπαστική αριστερά.
Στο εσωτερικό του κόμματος έχει ξεκινήσει ένας …εμφύλιος πόλεμος με τα προβεβλημένα στελέχη που προέρχονται κυρίως από τον τάση των 53+ και δεν είναι τόσο δημοφιλή στις κομματικές οργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 61 μέλη της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά τιμώρησαν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και στέλεχος των 53+,  τον οποίο εξέλεξαν 6ο από οκτώ συνέδρους ενώ δεν εκλέχτηκε ο εκλεκτός πανεπιστημιακός του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του επικεφαλής της επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση κ. Σπουρδαλάκης, όπως επίσης και οι βουλευτές Δουζίνας και Σταματάκη.
Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει την ιδιαιτερότητα  να διαθέτει έντονη παρουσία της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ του Ν. Κοτζιά μέσω της βουλευτού Γ. Γεννιά χωρίς να υποτιμάται το γεγονός ότι τα λίγα οργανωμένα μέλη γύρισαν την πλάτη στους δημοφιλείς πολιτικούς που τα ..θέλουν όλα, δηλαδή και την υπουργική καρέκλα και την βουλευτική έδρα και την θέση του συνέδρου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.
Ουσιαστικά συμμετείχαν στην ψηφοφορία 61 μέλη τα οποία εξέλεξαν και τον υπουργό Ναυτιλίας και βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα, στέλνοντάς του ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας, αφού βγήκε 6ος στους 8, με μόλις 12 ψήφους στους 61 ψηφίσαντες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη είχαν δικαίωμα να βάλουν τρεις και όχι έναν σταυρό στο  ψηφοδέλτιο των υποψηφίων συνέδρων. Στην ίδια ψηφοφορία δεν εκλέχτηκαν και δύο βουλευτές η Ελένη Σταματάκη που έλαβε 6 ψήφους, ενώ ο Κώστας Δουζίνας… μόλις 3 ψήφους!
Σύμφωνα με πληροφορίες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος των 53+ δεν εκλέχτηκε σύνεδρος στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πιέσεις που δέχονται οι 53+ από τις υπόλοιπες τάσεις θα περιορίσουν την επιρροή της ομάδας στο 10-15% του σώματος του Συνεδρίου.
Από την τάση των 53+ έχουν μπει στο στόχαστρο των προεδρικών στελέχη που διατηρούν  δεσμούς με την ριζοσπαστική Αριστερά όπως είναι ο Π. Λάμπρου ενώ στο απυρόβλητο παραμένουν ο Ευ. Τσακαλώτος ή ο Γ. Μιχόπουλος που συμμετέχουν στην κυβερνητική προσπάθεια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα εκλογής συνέδρων, πρώτη σε εκλογική δύναμη με ποσοστά που ξεπερνούν το 55% αναδεικνύεται η Ενωτική Κίνηση στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της Π.Γ. Γιάννης Μπουρνούς και Νάσος Ηλιόπουλος, πρώην μέλη της Π.Γ.  όπως ο Γιάννης Μπασκόζος και ο Κώστας Πουλάκης καθώς και μέλη της ΚΕ όπως οι Στέλιος Παππάς, Νίκος Σκορίνης, Παναγιώτης Σκούτας, Πέτρος Καραγιώργος, Νίκος Παυλίδης κ.α.

Η Ενωτική Κίνηση αποτελεί την βασική συνιστώσα των Προεδρικών όπου εντάσσονται η Σοσιαλιστική Τάση που συμμετέχουν οι κ.κ. Κουρουμπλής και Κοτσακάς καθώς και η Πλατφόρμα 2010 που συμμετέχουν οι Γ. Μπαλάφας, Ρένα Δούρου και Δ. Παπαδημούλης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το μπλοκ των Προεδρικών θα ξεπεράσει το 85% των συνέδρων καθώς η συμμαχία της Ενωτικής Κίνησης, της Σοσιαλιστικής τάσης και των πασοκογενών που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας είτε στην Κ.Ε είτε στην κυβέρνηση καθώς και της Πλατφόρμας 2010, αναδεικνύεται ως συμπαγής δύναμη στήριξης των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου