Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

«ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ»: Δεν ανησυχούν τον αν. υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας οι δηλώσεις Ερντογάν

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2016/10/ksydakis1.jpg
Την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης εντάσσονται σε μία αντίδραση της Άγκυρας απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική της γειτονία διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.




«Αλλάζει όλη η πολιτική γεωγραφία στα νότια της Τουρκίας, αυτό την ανησυχεί. Τη Μοσούλη έχει κατά νου η Άγκυρα και αναφέρεται εν γένει στις παλιές συνθήκες και στο τι έγινε τότε και το τι θα ‘θελε να έχει γίνει.
 Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να αποδώσουμε κι όλη αυτή τη συζήτηση στο πραγματικό πλαίσιο και στην πραγματική πηγή ανησυχίας για την Άγκυρα» είπε ο κ. Ξυδάκης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι και τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν «υπάρχει και μία αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας», καθώς και μία «εν εξελίξει μεγάλη μεταμόρφωση της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού κράτους, από τον εκκοσμικευμένο κεμαλισμό σε κάποιον ισλαμοσυντηρισμό, μία νέα κατάσταση, η οποία επί χρόνια εξελίσσεται και φαίνεται ότι προκαλεί δικές της αναταράξεις».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό, ο αν. υπουργός εκτίμησε ότι αν και «από την πρώτη στιγμή η συμφωνία είχε έναν βαθμό επισφάλειας, έχουν αλλάξει τα πράγματα από το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2015, έχουν αλλάξει οι δρόμοι και ο βαθμός επικινδυνότητας αυτών των δρόμων και δεν νομίζω ότι θα έχουμε ποτέ καμία απότομη αύξηση των ροών».
Σημείωσε, πάντως, πως στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της ΕΕ «υπάρχει μία απροθυμία, μεταστροφή, η οποία γίνεται πλέον προσπάθεια να διατυπωθεί και στα κείμενα».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε «πώς κινείται η Ελλάδα, πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα και σκέψεις ενόψει κάποιων ενδεχομένων ανακατατάξεων στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών».

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου