Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Oι εκλογές,οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και η κόντρα Βούτση-Παππά

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_121239/stratopeda-kubernisis-ekloges-kai-anasximatismos_2.w_l.jpg
Χωρισμένη στα δύο η κυβέρνηση για το θέμα των εκλογών με φόντο τον ανασχηματισμό που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα




Στα δύο είναι χωρισμένη η κυβέρνηση όσον αφορά την επιλογή να στηθούν κάλπες καθώς η Αθήνα πιέζεται ασφυκτικά από τους δανειστές και όπως όλα δείχνουν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα.
Τα δύο στρατόπεδα στην κυβερνητική πλευρά έχουν αρχίζει να μορφοποιούνται από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και υπό την πίεση του ανασχηματισμού που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα, απελευθέρωσε δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης, που εκφράστηκαν τόσο στις κομματικές διαδικασίες όσο και στο κυβερνητικό πεδίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ των εκλογών με αφορμή την σύγκρουση με τους δανειστές για την αξιολόγηση και το χρέος έχουν ταχθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης και μία ομάδα της τάσης των 53+. Τα στελέχη που υπερασπίζονται την προοπτική των εκλογών, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές όπως για παράδειγμα τη νέα μείωση των συντάξεων ή την πώληση του 17% της ΔΕΗ και των υποδομών νερού, καθώς μία τέτοια επιλογή θα καταδικάσει τον χώρο να καταποντιστεί στα ποσοστά προ του 2014. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η προσφυγή στις κάλπες θα είναι μία έντιμη λύση για τον ελληνικό λαό και θα εξασφαλίσει ποσοστά κοντά στο 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της προοδευτικής παράταξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Σκουρλέτης αντιτάχθηκε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ στο Συνέδριο, ενώ ο Νίκος Φίλης κλιμάκωσε την ένταση με την εκκλησία κάνοντας λόγο για διαχωρισμό του κράτους από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Αντίστοιχα ο Ν. Βούτσης διέρρηξε τις σχέσεις του με τον Ν. Παππά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όταν πάγωσε την τροπολογία για το μαύρο στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια πριν την απόφαση του ΣτΕ. Αλλά η κόντρα με τον Νίκο Παππά συνεχίστηκε και μετά την απόφαση του ΣτΕ όταν ο Πρόεδρος της Βουλής κρατούσε αποστάσεις από τις επιλογές του υπουργού Επικρατείας.
 Δεν είναι τυχαία η αναφορά εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Διάσκεψη των Προέδρων όπου ζητούσαν να εγγυηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος Παππά λόγω του ελλείμματος εμπιστοσύνης της αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Επικρατείας.

Η σύγκρουση Βούτση – Παππά είναι χαρακτηριστική της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης για το ενδεχόμενο εκλογών αφού ο υπουργός Επικρατείας μαζί με τους κ.κ. Δραγασάκη και Χουλιαράκη καθώς και τους κκ. Σπίρτζη και Κουρουμπλή υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξαντλήσει τον χρόνο του στην κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αλλάξουν οι συνθήκες στην οικονομία. Σε αυτό το κλίμα της υπόγειας σύγκρουσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός από τον Πρωθυπουργό, και από την σύνθεση του νέου σχήματος θα γίνει καθαρό εάν θα είναι ανασχηματισμός εκλογών ή κυβερνητική διάταξη συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου