Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Απολύσεις στο κράτος ως "ισοδύναμο" παραμονής στην εξουσία

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/aa/aaa94e36e48f4ff0906c2f37a3fe17db.jpg?v=0&maxwidth=210&&watermark=magnify
Αριστερό παραμύθι και η κόντρα με το ΔΝΤ. Οι Τσίπρας, Καμμένος και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κοντράρονται ούτε μεταξύ τους. Η "οσφυοκαμψία" στους θεσμούς τους τσάκισε τα κόκαλα.




 Η εξέλιξη είναι ορατή. Οι δανειστές ζητούν μέτρα 3,5-4,5 δισ. και θα τα πάρουν. Ο Τσίπρας θέλει παράταση στην εξουσία και θα την πάρει όταν πέσουν οι υπογραφές. Αλλού είναι το θέμα. 
Με ποια μέτρα θα συμβιβαστούν οι δανειστές για να μην κάνουν δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα στην εξουσία. Και ως εκ τούτου να τον διευκολύνουν στο πολιτικό του παιχνίδι.
Πρόκειται για δύσκολο σταυρόλεξο που βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ αλλά με δυνατούς λύτες όπως είναι ο Σόιμπλέ και η Λαγκάρντ, ο Τόμσεν και ο Νταϊσεμπλουμ. 
Οι δανειστές θεωρούν από εδώ και πέρα σπατάλη χρόνου να ψειρίζουν τη μαϊμού... με την Ελλάδα και το ελληνικό ζήτημα από τη στιγμή που έχουν τον Τσίπρα και τους 153 του "ναι σε όλα" έτοιμους να υπογράψουν τα πάντα αρκεί να μην χάσουν την εξουσία. 
Συνεπώς αποκλείεται να χάσουν την ευκαιρία να κλείσουν τη διαπραγμάτευση χωρίς να ανοίξουν τους φακέλους που άφηναν στην άκρη για λόγους σκοπιμότητας. 
Άλλωστε τα δύσκολα αγκάθια όπως η αποκρατικοποίηση, οι απολύσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και η κατάργηση της κρατικής παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είναι ήδη απλωμένος τραχανάς... στο τραπέζι που δεν μαζεύεται αλλά και δεν μαγειρεύεται... παραπέρα.  
Ήρθε η ώρα λοιπόν των φακέλων της γωνίας. Και ο ογκωδέστερος αυτών είναι το κράτος, το μέγεθός του, οι απασχολούμενοι και η έκταση που πρέπει να πάρει η συρρίκνωση. 
Η βάση για να στηριχθεί, ανοιγμένος, ο φάκελος αυτός έχει ήδη στηθεί και συνδέεται με τις ανάγκες της οικονομίας και την ανάπτυξή της. 
Για τους δανειστές αντίδοτο της υπερφορολόγησης δεν μπορεί να είναι άλλο από τη μείωση των δαπανών για το κράτος με κατάργηση Οργανισμών και απολύσεις.
Η άποψη τους (θα προβληθεί ανοικτά ίσως και τις επόμενες ημέρες) θεμελιώνεται στις φωνές της αγοράς και των επενδυτών (θα χρησιμοποιηθούν και επιχειρήματα επενδυτών και Ελλήνων ομιλητών των παραγωγικών τάξεων στο forum Invest in Greece της Capital Link στην Νέα Υόρκη) και για ενίσχυση της ανάκαμψης με χρηματοδότηση της οικονομίας και από πόρους που θα εξοικονομηθούν από τη συρρίκνωση του κράτους (δημόσιες επενδύσεις).
Κοινή θέση ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών είναι ότι δεν πάει άλλο με την ελληνική παρελκυστική τακτική στη συρρίκνωση του κράτους. 
Και αφού η αποκρατικοποίηση δρομολογήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο δεν μένει πλέον άλλο από την κάθετη διάλυση Οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών με αυτόματη μείωση του δυναμικού τους που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς. 
Με την θέση αυτή πρέπει να αναμένεται (ως δεδομένο) πως οι δανειστές θα αφαιρέσουν από την κυβέρνηση Τσίπρα τη δυνατότητα να διοχετεύει πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλάγιους μηχανισμούς, προς Οργανισμούς και Εταιρίες ελεγχόμενες άμεσα ή και έμμεσα (τοπική αυτοδιοίκηση) από το κράτος. 
Και εδώ είναι που θα αρχίσει το πραγματικό πανηγύρι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όχι η ψευτοπανήγυρης που πάνε να προκαλέσουν οι Τσακαλώτος και Τζανακόπουλος με τη δήθεν κόντρα της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ.
Θα αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα συρρίκνωσης του κράτους επιλέγοντας κάποια δήθεν ρήξη με την Ευρώπη απειλώντας όχι μόνο εκλογές αλλά και έξοδο από το ευρώ με ελληνική πρωτοβουλία η θα αποσιωπήσει το γεγονός μπερδεύοντας τους ιθαγενείς για να μην χάσει την εξουσία; 
Η αίσθηση των δανειστών, που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και θα επιμείνουν στο άνοιγμα του φακέλου "συρρίκνωση - κράτους", είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογράψει (ανάμεσα στα άλλα) και το "σύμφωνο επίθεσης" στον κρατικό τομέα με μαχαίρι σφαγής που θα τρομάξει. 
Η αίσθηση πολιτικών (της αντιπολίτευσης) που θεωρούν πως δεν θα έχουν πρόβλημα να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις των δανειστών αφού θα παραλάβουν μαζί με την αποκρατικοποίηση και τη διάλυση Οργανισμών και κράτους από την κυβέρνηση Τσίπρα (όποτε γίνουν εκλογές) είναι ότι ο Τσίπρας δεν θα διστάσει να βάλει την υπογραφή του και σε αυτή την συμφωνία ως "ισοδύναμο" για την παραμονή του στην εξουσία.   

             capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου