Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

«Μαχαιριά» από τους Ευρωπαίους: Στον «αέρα» και εκτός προγράμματος οι παροχές Τσίπρα!

http://thecaller.gr/wp-content/uploads/2016/12/ntaiselmplou-soimple-1021x576-e1481732974883.jpg
Σκηνικό εμπλοκής διαμορφώνεται στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, μία μόλις ημέρα μετά την επίθεση του πρωθυπουργού στους «ανόητους τεχνοκράτες» του ΔΝΤ και τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.




Η «μαχαιριά» στην πλάτη της κυβέρνησης ήρθε σήμερα ακριβώς από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, αφού το γαϊτανάκι έσυρε πρώτος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας από τους θεσμούς να εξετάσουν τη συμβατότητα των παροχών που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα.
Πρώτα ο ESM και στη συνέχεια ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσαν ζήτημα συμβατότητας των κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης με το ελληνικό πρόγραμμα. Ο μεν ESM δήλωσε διά του εκπροσώπου του ότι θα παγώσουν προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ως «αντίποινα» απέναντι στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε χωρίς περιστροφές πως τα μέτρα «δεν είναι συμβατά».
Έτσι, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινά συναντήσεις στις Βρυξέλλες για την πολιτική διαπραγμάτευση. Όλα δείχνουν ότι η συνάντηση της Παρασκευής με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αποκτά ξεχωριστη σημασία και αναμένεται να είναι καθοριστική, στην περίπτωση ασφαλώς που η Καγκελάριος αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.
Η εμπλοκή αυτή στην αξιολόγηση φέρνει έτσι δύο εναλλακτικές για την κυβέρνηση: ή τη «συνθηκολόγηση» και των απόσυρση των κοινωνικών παροχών, ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα η αξιολόγηση ή την οριστική ρήξη με τους δανειστές, η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Σ’ αυτήν την περίπτωση δηλαδή, ο εκλογικός αιφνιδιασμός από την πλευρά Τσίπρα μοιάζει πιο πιθανός από ποτέ, με τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί ως αφήγημα και ως διακύβευμα της κάλπης τη ρήξη με τους δανειστές – η οποία, ωστόσο, ενδέχεται να έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα.
Διαφορετικά, η αξιολόγηση ενδέχεται να καθυστερήσει και να ολοκληρωθεί ακόμη και το Φεβρουάριο, με συνέπεια ξανά να «φουσκώσει» ο λογαριασμός των μέτρων, λόγω της τρίμηνης σχεδόν απραξίας που θα έχει μεσολαβήσει…

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, πάντως, ήρθε να προστεθεί και η… μνημειώδης δήλωση του Κώστα Ζουράρι. «Και τι έγινε αν χάσουμε νησιά από τους Τούρκους; Θα τα πάρουμε ξανά πίσω. Εδώ και τρία χρόνια, το ίδιο γίνεται…», είπε χωρίς αιδώ ο υφυπουργός Παιδείας, με αποτέλεσμα η δήλωσή του να αφήσει άναυδο τον πολιτικό του προϊστάμενο, Κώστα Γαβρόγλου (σ.σ.: ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για θέματα του υπουργείου) και να προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αιμίλιος Περδικάρης
       thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου