... καθώς οι αποτυχημένοι χειρισμοί της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2016 και η γενικότερη έλλειψη σύμπλευσης εκ μέρους των θεσμών, εγείρουν σημαντικά εμπόδια στην ομαλή πορεία της αξιολόγησης.
Οι ελπίδες για μια γρήγορη επανεκκίνηση και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φαίνεται να εξανεμίζονται σύμφωνα με την πηγή της Ευρωζώνης, καθώς για να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και να αρχίσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) στις 12 Ιανουαρίου.
Η ίδια πηγή όμως, τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο, καθώς δεν αναμένει καμία ουσιαστική εξέλιξη ως προς το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης στο άμεσο μέλλον και «ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», θέτοντας εν αμφιβόλω τη λήψη απόφασης για επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών από το Euroworking Group ή και το Eurogroup τον Ιανουάριο.
Η καθυστέρηση έγκειται σε δύο διαφορετικά στοιχεία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καθώς η πηγή θεωρεί μάλλον απίθανη την αποχώρηση του ΔΝΤ, θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ, Ελλάδας και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Η διαδικασία αυτή συνεπώς δεν εκτιμάται πως θα είναι σύντομη.
Παράλληλα, η πηγή της Ευρωζώνης εκτιμά πως τα «δυσάρεστα γεγονότα του Δεκεμβρίου» (βλέπε μποναμάς της κυβέρνησης), οδήγησαν σε μια απώλεια εμπιστοσύνης Ελλάδος-δανειστών, η οποία προδιαθέτει την ανάγκη «επένδυσης σε πολιτικό κεφάλαιο» για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια «γραφειοκρατική διαδικασία» όπως μέχρι τώρα.
Σημειώνουμε επίσης πως το 2017 αποτελεί και έτος σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με πρώτη την Ολλανδία, της οποίας οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες σχετικά σύντομα, στις 15 Μαρτίου 2017.
briefingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου