Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

«Το δύσκολο παιχνίδι των ισορροπιών και το στοίχημα της Φώφης»

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_130307/to-duskolo-paixnidi-twn-isorropiwn-kai-to-stoixima-tis-fwfis.w_l.jpg
Η Φώφη Γεννηματά σε ρόλο μαέστρου προσπαθεί να αμβλύνει αντιθέσεις και να «συγχρονίσει» προσωπικότητες & κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.




«Όποιος νομίζει ότι η διατήρηση της συνοχής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μία εύκολή υπόθεση είναι γελασμένος. Τώρα δίνει εξετάσεις ως αρχηγός η Φώφη Γεννηματά», σημειώνει στο TheTOC. gr παλαίμαχο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός των κυβερνήσεων του Κινήματος επί Αν. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η συνύπαρξη του Γ. Παπανδρέου, του Ευ. Βενιζέλου, πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, των κινήσεων για την Σοσιαλδημοκρατία που προέρχονται από πρώην στελέχη του Κινήματος αλλά και της ΔΗΜΑΡ κάτω από την ίδια πολιτική ομπρέλα, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για έναν πολιτικό χώρο που είχε συνηθίσει να βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Η μαεστρία της κ. Γεννηματά θα διαφανεί στη διαχείριση των δύο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τελευταίας συζήτηση που άνοιξε στον χώρο της Κεντροαριστεράς για τις εκλογές. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος πριν από λίγες ημέρες έκανε λόγο για την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνική ενότητας από αυτήν την βουλή χωρίς την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα. Η πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, έγινε μετά από συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων και των κινήσεων της Συμπαράταξης.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει την καταστροφική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που ζητούσε εκλογές με την χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον γκρεμό. Όμως η δήλωση του Θ. Θεοχαρόπουλου προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων τόσο από τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος μιλώντας στην βουλή μίλησε για την αναγκαιότητα των εκλογών προκειμένου να φύγει αυτή η κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς εκλογές λύση δεν υπάρχει». Παράλληλα και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος κινήθηκε στην ίδια γραμμή της ανάγκης να στηθούν κάλπες για να φύγει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TheTOC.gr o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αν. Λοβέρδος είχε ένα έντονο διάλογο με τον Θ. Θεοχαρόπουλο στους διαδρόμους της βουλής για το θέμα όπου του εξέφρασε την διαφωνία του. Σύμφωνα με πληροφορίες,  τα αίτια της ενδοπαραταξιακής διαφωνίας ήταν βαθύτερα και έχουν σχέση με την προοπτική των κομμάτων που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ΔΗΜΑΡ μετά την έλευση του Γ. Παπανδρέου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη βλέπει ότι περιορίζονται οι προοπτικές για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και γνωρίζουν καλά ότι η μάχη του σταυρού δεν θα είναι εύκολη για τον Πρόεδρο του κόμματος. Έτσι η προοπτική της νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική σύνθεση θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας όπου η ΔΗΜΑΡ θα είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και στο κοινοβούλιο.
 Η κ. Γεννηματά για να συμβιβάσει τα πράγματα πραγματοποίησε μία συμβιβαστική πρόταση η οποία διατυπώθηκε με μαεστρία. Η πρόταση που κατέθεσε στην βουλή ανέφερε ότι η ΔΗΣΥ είναι «υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και ευρείας στήριξης με άλλο Πρωθυπουργό. Είναι όμως φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν το επιθυμούν και οι συσχετισμοί δεν το επιτρέπουν. Αυτό θα γίνει μετά από εκλογές», δήλωσε.

Η μαεστρία της κ. Γεννηματά όμως θα διαφανεί στην διαχείριση των δύο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει καταγράψει το TheTOC.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ, ο κ. Παπανδρέου έχει συμφωνήσει με την κ. Γεννηματά να μην είναι υποψήφιος για την αρχηγία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να είναι υποψήφιος βουλευτής σε εκλογική περιφέρεια της επιλογής του αφού δεν χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί. Αντίστοιχα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο συζητείται η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ. Θεοχαρόπουλος θα έπρεπε να επιλέξει την κάθοδο στις εκλογές με σταυρό πιθανότατα στην Β Αθηνών ή στην περιφέρεια Αττικής.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου