Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Νεκροί τρεις Τούρκοι στη Βόρεια Συρία από βομβαρδισμό ρωσικού μαχητικού

http://www.liberal.gr/articleimg/625_97BACF6C-1C89-4EC4-6BF8-6D95FBF442BB.jpeg
Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν όταν ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος το στρατώνα τους κοντά στην πόλη αλ-Μπαμπ, στη βόρεια Συρία, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.




Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξέφρασε τηλεφωνικά τα συλλυπητήριά του στον Tayyip Erdogan όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Valery Gerasimov επικοινώνησε με τον Τούρκο ομολογό του Hulusi Akar εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για το συμβάν.
O κ. Gerasimov σε δήλωσή του ανέφερε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη είχαν στόχο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκε πως υπήρξε συμφωνία με τον Akar να εντείνουν την συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος.
Η τουρκική πλευρά μέσω του Γενικού της Επιτελείου δήλωσε πως η Μόσχα και η Άγκυρα θα πραγματοποιήσουν κοινή έρευνα για την αεροπορική επίθεση. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, η ρωσική πολεμική αεροπορία είχε στοχοθετήσει μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, «όμως τρεις από τους στρατιώτες μας έπεσαν ως μάρτυρες όταν επλήγη κτίριο όπου οι μονάδες μας είχαν πάρει θέση». Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε ποια περιοχή της βόρειας Συρίας εκτυλίχθηκε το περιστατικό.
Υπενθυμίζεται πως η σχέση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα έπεσε στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών το φθινόπωρο του 2014, όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.
Ρωσία και Τουρκία είναι πλέον σύμμαχοι στη Συρία, καθώς μετά από παρατεταμένο εμπορικό και διπλωματικό «πόλεμο» ο κ. Ερντογάν απολογήθηκε για το περιστατικό στον κ. Πούτιν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.
Η Τουρκία και συμμαχικές αντάρτικες δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την αλ-Μπαπ, που βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, εδώ και δύο μήνες. Η συριακή κυβέρνηση έχει καταγγείλει την τουρκική στρατιωτική παρουσία και επέκταση στα εδάφη της.

Άλλοι 11 Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επιδρομή. Μετά το περιστατικό ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προστίθεται στην ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


Πηγή: skai.gr
   liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου