Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Όπαδοί του Διονύσου έκαναν περιφορά... φαλλού στο κέντρο της Αθήνας

Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως την πλατεία Μοναστηρακίου
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4xNTAuMC40L3B0d2VibC9maWxlcy8xLzIwMTcvMDIvMjUvaHVnZS1wZW5pcy1lbmEuanBn&t=0&w=820&h=457&a=Center
Τα «Φαλληφόρια-Φαλλαγώγια», όπως ονομάζεται η τελετή, οργανώθηκε από την Λατρευτική Κοινότητα «Λάβρυς» 



Ένας τεράστιος κόκκινος φαλλός εμφανίστηκε, εν μέσω Αποκριάς, στο κέντρο της Αθήνας, όμως δεν εντασσόταν ακριβώς στα καρναβαλικά έθιμα.

Επρόκειτο για τα «Φαλληφόρια-Φαλλαγώγια» που διοργανώνει η Λατρευτική Κοινότητα «Λάβρυς» προς τιμήν του Διονύσου και κατά τα οποία γίνεται ουσιαστικά μια... περιφορά του φαλλού στο κέντρο της πόλης. Η περίεργη πομπή ξεκίνησε από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατέληξε στο Μοναστηράκι, εν μέσω χορών και αλλαλλαγμών. 

βίντεο: https://youtu.be/h8FR47_q9Co?t=5

Φαλληφόρια ή Φαλλαγώγια ονομαζόταν μια αρχαία ελληνική γιορτή προς τιμήν του θεού Διόνυσου με οργιαστικό χαρακτήρα. 
Σύμφωνα με τη λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς», το κυρίαρχο μέρος της εορτής είναι η περιφορά του φαλλού εν πομπή γι' αυτό και μια εξίσου γνωστή ονομασία της τελετής ήταν και Φαλλαγώγια. 
Κατά την πορεία της πομπής άντρες μεταμφιεσμένοι σε Σιληνούς, Σατύρους και Βακχίδες, με θύρσους δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς, χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου, ενώ προπορεύονταν πάντα το Φαλλικό άρμα. 
Κατά την πορεία βέβαια οι μετέχοντες της πομπής έπιναν από δερμάτινους ασκούς οίνο και περιέπαιζαν τους περαστικούς, και με φαλλικά τραγούδια καλούσαν τον Διόνυσο–Φαλλήνα (προσωποποίηση του φαλλού) να έρθει να γιορτάσει μαζί τους. 
Όταν το ξόανο έφτανε στο προορισμό του ακλουθούσαν πάλι χοροί και φαλλικά άσματα αλλά και η συνακόλουθη ευωχία όλων των συμμετεχόντων με το άνοιγμα και την πόση από τα αγγεία που περιείχαν τον διονυσόγευστο οίνο. 
Υπήρχε μάλιστα και ένα ειδικό τελετουργικό αγγείο-ρυτό το οποίο, έκτος από την οικιακή λατρευτική χρήση του, πολύ πιθανών να χρησιμοποιούνταν και σε οινοποσίες των φαλληφορικών δρωμένων. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου