Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, αν παραμείνει έτσι το χρέος, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το 2030, 322 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 160 είναι τόκοι. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που καταφέρει να αποπληρώσει αυτό το χρέος, θα μείνει υπόλοιπο άλλα 300 δισεκατομμύρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πάντα σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ευρωπαϊκό χρέος προσεγγίζει τα 21 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Πέτρος Δούκας: "Η εκτίμηση αυτή μπορεί να βοηθάει λίγο διαπραγματευτικά, αλλά να μην επαναπαυθούμε και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις".
Ο Πέτρος Δούκας σχολιάζει στο zougla.gr σχετικά με την εκτίμηση αυτή: «Προφανώς θα είναι πάρα πολύ μεγάλο το κόστος για τους Ευρωπαίους, αλλά αυτό που μας νοιάζει είναι το καταστροφικό για εμάς κόστος. Επίσης η έκθεση δεν αποτελεί δικαιολογία για εμάς φυσικά να μην προβούμε σε μεταρρυθμίσεις. Ίσως μας βοηθάει λίγο διαπραγματευτικά, αλλά όχι να επαναπαυθούμε και να παραμείνουμε με τις αγκυλώσεις που ισχύουν. Να προχωρήσουμε δηλαδή σε γενναιότερες μεταρρυθμίσεις κι από αυτές που ζητάει η Ε.Ε., αλλα με άμεσο αντάλλαγμα μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους.
Να κάνουμε πιο δυνατή την οικονομία μας και σε αντάλλαγμα να ζητήσουμε τη δραστική μείωση τους χρέους με επιτοικια 0,6% και μετάθεση κατά 15 χρόνια των πληρωμών, και να γίνει όσο μεγαλύτερο κούρεμα είναι δυνατον.
Εν κατακλείδι, αν η μελέτη είναι σωστή, είναι ευκαιρία για αυτή τη διαπραγμάτευση, όχι ευκαιρία για να παραμείνουμε στον πάτο...
Δημήτρης Καζάκης: "Αυτό το κόστος είναι των τραπεζών και των κερδοσκόπων, όχι των λαών"
Πρέπει να δούμε αρχικά από πού θα προκύψουν απώλειες και ποιος θα τις προκαλέσει: Αν είναι απώλειες από το τραπεζικό σύστημα αυτό είναι θετικό γιατί τα ενεργητικά τους είναι 4-5 φορές μεγαλύτερες από το ΑΕΠ της ευρωζώνης, διότι θα αναγκαστούν να στραφούν στην πραγματική οικονομία και να σταματήσει αυτό το... βιολί.
Προφανώς δεν είναι το κόστος που θα φορτώσει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Είναι οι επιθέσεις των κερδοσκόπων εις βάρος της Ευρωζώνης, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες στην Deutchebank και παραλίγο να την γκρεμίσουν και όλη τη γερμανική οικονομία. Αν μια οικονομία είναι τόσο επιρρεπής από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων είναι βιώσιμη; Και θα επιβιώνει πάντα υπό την απειλή αυτή;
Άρα αν ισχύει αυτή η εκτίμηση, τότε θα αναγκάσει τους πάντες να επαναπροσδιορίσουν το ζήτημα με βάση την πραγματική οικονπομία και όχι με βάση τα τραπεζικά ενεργητικά και τις χρηματαγορές.
Εάν ισχύει τότε θα μπει ένα δίλημμα στους λαούς όλων των χωρών: Να τα πληρώσουμε εμείς αυτά ή οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι; Από αυτή την άποψη η έξοδος από την Ε.Ε. θα αποτελούσε τη θρυαλλίδα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας σε όλη την Ηπείρο. Με την προϋπόθεση ότι είναι βάσιμη εκτίμηση κι όχι αυτά που θα διακινούσε σκόπιμα η ΕΚΤ για να φοβίσει τον κοσμό...
Στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επιμένει το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο Διευθυντής του Τομέα Αναλύσεων Μορίς Όμπσφελντ και ο επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του ΔΝΤ Σόν Χέγκαν, υπογραμμίζουν ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτηθεί μια εκ των προτέρων αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία -όπως αναφέρεται- θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα είναι σε επίπεδα που θα διαταράσσουν την οικονομία.
Κάτι που δείχνει πως η επιστροφή της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει με όρους ΔΝΤ, όχι μόνον σε σχέση με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε σχέση με τα πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους.
ESM: Αυξήθηκε στα 32,45 χρόνια η μέση διάρκεια αποπληρωμής των ελληνικών δανείων
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ολοκλήρωσε στις 10 Φεβρουαρίου την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Με την εξομάλυνση αυτή, που προβλεπόταν από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων του EFSF, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυξήθηκε στα 32,45 χρόνια.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου