Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Σχέδιο για συμφωνία σε τρεις άξονες στις βαλίτσες του Μοσκοβισί

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/620x380/crop/both/34/3417989c3ef24eabbf6b96308e18734d.jpg
Σχέδιο τριών… αξόνων για να βρεθεί η "πολιτική πλατφόρμα" συμβιβασμού έως το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο έχει βασικό θέμα την Ελλάδα, ...




... έχει στις "βαλίτσες" του ο Επίτροπος Μοσκοβισί που πραγματοποιεί αύριο ταξίδι "αστραπή" στην Αθήνα για επαφές "κορυφής" με την κυβέρνηση.

Το εγχείρημα που είναι σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup 
Ντάισελμπλουμ (αμφότερους τους αναγνώρισε εκ νέου χθες o Eυ. Τσακαλώτος ως τις δυνάμεις στην Ευρώπη που στηρίζουν την προσπάθεια για λύση), προβλέπει αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές:

- Σύμφωνα με την προσωρινή "ατζέντα" του κ. Ντάισελμπλουμ για την Σύνοδο της Δευτέρας απαιτείται ρητά η υποχώρηση της Αθήνας στα μέτρα του 2018, στον κόφτη (με το αφορολόγητο και όχι μόνο) και στο εργασιακό.

- Ζητείται αλλαγή "προβλέψεων" εκ μέρους του ΔΝΤ με "βάση" τις χειμερινές εκτιμήσεις που δείχνουν μεν υπέρ - πλεόνασμα για το 2016 αλλά δεν αλλάζουν την επίσημη πρόβλεψη και το δημοσιονομικό στόχο/"κενό" του 2018.

-  Επιχειρείται μία συνολική πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για τον οδικό χάρτη του χρέους και του QE καθώς και η διαμόρφωση δημοσιονομικών "ανταλλαγμάτων" προς την Αθήνα.

Ατζέντα Eurogroup: Μέτρα 2018, κόφτης αφορολόγητου και εργασιακό

Από ελληνικής πλευράς οι "υποχωρήσεις" καταγράφονται στην ατζέντα του κ. Ντάισελμπλουμ για το Eurogrοup της Δευτέρας και περιλαμβάνουν τα δημοσιονομικά μέτρα του 2018 (που φαίνεται ότι παραμένουν στο "τραπέζι"), το νέο "κόφτη" (σ.σ. με το αφορολόγητο και τα υπόλοιπα μέτρα που θα ενταχθούν στις "λίστες" του) και το εργασιακό ως την κορυφαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Αυτά είναι τα τρία μέτωπα στα οποία ζητείται από την ελληνική πλευρά να σημειώσει πρόοδο σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου αλλά και να τα επιλύσει πριν την τελική συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναγνώρισε χθες ως ορόσημο την 20η Φεβρουαρίου για την πρώτη πολιτική συμφωνία και επανέλαβε την δυνατότητα νομοθέτησης όλων εντός 10 ημερών. Έκανε ωστόσο σαφή την διάθεση συμβιβασμού αφήνοντας πάντως "ανοιχτό"μ το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου (σ.σ. και με σενάριο μειωμένων συντελεστών σύμφωνα με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα) με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν ανταλλάγματα σε όρους στήριξης ομάδων που έχουν πληγεί ή πληρώσει πολλά (σ.σ. μεσαία τάξη, μικρομεσαίοι) στην τελική συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί έδωσε χθες το "στίγμα" της θέσης της Κομισιόν επισημαίνοντας ότι "οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας".

Πίεση προς το ΔΝΤ μέσω χειμερινών εκτιμήσεων με υψηλότερα πλεονάσματα τώρα, αλλά … όχι το 2018

Οι Θεσμοί της ΕΕ από χθες, μέσα από ομαδικά λεκτικά "πυρά", αλλά και με άξονα πίεσης τις χειμερινές εκτιμήσεις που δείχνουν υπερπλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2016 (αντί για στόχο 0,5% του ΑΕΠ) ζητούν από το Ταμείο να προσαρμόσει τις προβλέψεις του (σ.σ. και έτσι να μειώσει τον λογαριασμό των μέτρων που στο αρχικό σενάριο φτάνουν στα 2,7-3,6 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, στα "ψιλά γράμματα" των χειμερινών εκτιμήσεων γίνεται φανερό ότι ναι μεν στο κείμενο εκφράζεται και η εκτίμηση της (υπό όρους) συνέχισης της υπεραπόδοσης φέτος και το 2018, αλλά η επίσημη πρόβλεψη δεν αλλάζει: Στους συνοδευτικούς πίνακες της Κομισιόν, συνεχίζει να αποτυπώνεται "κενό" για το 2018, αφού μένει αμετακίνητος ο στόχος των πλεονασμάτων σε σχέση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις (σ.σ. τότε η πρόβλεψη οδηγούσε σε ανάγκη για νέα μέτρα 700 εκατ. ευρώ το 2018).

Συγκεκριμένα, στους συνοδευτικούς πίνακες καταγράφεται πρόβλεψη για 1,1% του ΑΕΠ έλλειμμα γενικής κυβέρνησης φέτος (έναντι 2,5% του ΑΕΠ έλλειμμα στην πρόβλεψη του Φθινοπώρου), που οδηγεί όμως σε επιδείνωση του στόχου του 2017 στο -1,1% του ΑΕΠ (από -1% προηγουμένως) και σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2018 (από 0,9% του ΑΕΠ προηγουμένως).

Μετά την αφαίρεση των τόκων το πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους Eurostat και όχι μνημονίου άρα απλά ενδεικτικούς της τάσης) η δημοσιονομική επίδοση βελτιώνεται σημαντικά για το 2016 (στο 2,3% του ΑΕΠ από 0,8% προηγουμένως) και οριακά  για το 2017 (υπολογίζεται στο 2,2% από 2,1% προηγουμένως). Αντιθέτως, για το 2018 (που ζητούνται από τους θεσμούς τα νέα μέτρα) η πρόβλεψη παραμένει στο 3,7% του ΑΕΠ όσο υπολογιζόταν και το προηγούμενο φθινόπωρο….

Έτσι, μένει να φανεί η "αντίδραση" του ΔΝΤ με την κα. Λαγκάρντ να αναφέρει χθες ότι το Ταμείο προσπαθεί ενεργά να επιλύσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Η συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος, το QE και τα "ανταλλάγματα"

Η θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε και στην χθεσινή συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου διαμορφώνει τον… οδικό χάρτη συμβιβασμού. Δεν απέρριψε παρεμβάσεις στο αφορολόγητο αλλά έκανε σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής συμφωνίας σε όλο το πακέτο που θα περιλαμβάνει και τις αντισταθμιστικές δράσεις αλλά και την λύση για το χρέος και το QE.

Μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι η συνολική λύση θα είναι μια λύση "που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι βοηθά τον κόσμο που υποφέρει" την μεσαία τάξη που όπως παραδέχθηκε επιβαρύνθηκε υπερβολικά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και για τον χρόνο παραδέχθηκε ότι είναι μία λεπτή ισορροπία καθώς "θα επιδιώξουμε μία πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο, γι αυτό έχουμε καθυστερήσει". Θέλουμε πρώτα μία πολιτική λύση στο Eurogroup της 20/2 και μετά θα κάνουμε τα υπόλοιπα", είπε αφού μπορούν οι εκκρεμότητες "να λυθούν σε 10 ημέρες".

Ερωτηθείς για το ορόσημο των αποφάσεων της 9ης Μαρτίου της EKT για το QE είπε ότι "ενδιαφέρει η νομισματική χαλάρωση όλον τον κόσμο για το σινιάλο που θα δώσει".  

Δήμητρα Καδδά
     capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου