Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

"Success story" με απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας τον Γενάρη

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_131736/apwleia-30000-thesewn-ergasias-katagrafike-ton-ianouario_6.w_l.jpg
Τις 29.817 άγγιξαν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ




Τη στιγμή που η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για το τέλος της λιτότητας και την απαρχή των μεταρρυθμίσεων, μετά την απόφαση του Eurogroup, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τη σκληρή πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που δεν «φτιασιδώνεται», ούτε ωραιοποιείται όσο επίθετα και όσες μετοχές και να χρησιμοποιήσει κανείς.
Την Τρίτη δόθηκαν στη δημοσιότητα στα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την κατάσταση του εργασιακού δυναμικού. Σημειώνεται ότι μόλις δύο μέρες πριν ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι κρύβει τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μιλώντας για «αδικαιολόγητη, αναίτια και κατά παράβαση του νόμου καθυστέρηση».
Τα στοιχεία πάντως προκαλούν σοκ, καθώς καταγράφουν ρεκόρ δεκαεξαετίας στη μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα  -χάθηκαν 30.000 θέσεις μισθωτής εργασίας- μια επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2001.
Ειδικότερα, τις 29.817 άγγιξαν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, αφορούσαν σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.
Πιο αναλυτικά, το 54,47% των νέων θέσεων εργασίας, ήτοι 1.240.697 νέες θέσεις, αφορούσαν σε μορφές ελαστικής εργασίας, ενώ αντίθετα το 45,33%, δηλαδή 1.028.778, αφορούσαν σε πλήρη απασχόληση. Επιπλέον υπογράφηκαν έξι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες μεσοσταθμικά προέβλεπαν μειώσεις μισθών κατά 4,65%.
Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318. Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους:
Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).
Οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών.

Βρούτσης: Ανεύθυνη και ανερμάτιστη η πολιτική της κυβέρνησης 

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων:

«Μετά την πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε σήμερα, να δώσει στη δημοσιότητα - με μεγάλη καθυστέρηση - στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιανουαρίου 2017. Πρόκειται για στοιχεία κόλαφο για την Κυβέρνηση. Απεικονίζουν ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων που συνιστά την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών. Αποδεικνύουν ότι με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της, η Κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Το νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να είναι αρνητικό με 29.817 περισσότερες απολύσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας. Η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η εξοντωτική φορολογία, η αύξηση των εισφορών και η παντελής απουσία μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο που σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, το μηδενισμό του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας!»

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου