Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Μανιάτη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

Υπάρχουν πολλές «μικρές ΔΕΗ» στο εξωτερικό
http://www.rthess.gr/photos/maniatis-13.jpg
«Πρόσφατα η Ελλάδα καταδικάστηκε απο την ΕΕ για δεύτερη φορά γιατί ακόμη δεν έχει απελευθερώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο κομμάτι του λιγνίτη»



... δήλωσε ο  βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Σάκη Μόσχη.

«Η χώρα πρέπει να απελευθερώσει όπως οι άλλες χώρες της ΕΕ το κομμάτι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να έχουν πρόσβαση στον λιγνίτη και οι ιδιώτες. Επίσης πρέπει να συρρικνωθεί το πελατολόγιο της ΔΕΗ από το 90% που είναι σήμερα μέχρι το 2020 στο 50% των πελατών της. Σύμφωνα με την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία υπογράφτηκε από τον κ. Τσίπρα στο τελευταίο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

«Μετά την δέσμευση του πρωθυπουργού υποχρεωτικά η ΔΕΗ θα διώξει προς τους ιδιώτες το 40% των πελατών της» είπε.



Οι τρόποι της απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Για να ολοκληρωθεί η παραπάνω δέσμευση υπάρχουν δυο τρόποι σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ο ένας τρόπος για την εφαρμογή της δέσμευσης είναι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων μαζί με τα «βάρη» που υπάρχουν, δηλαδή τα δάνεια και τα χρέη που υπάρχουν. Ένα γεγονός το οποίο θα έχει ως επακόλουθο ένα μέρος των πελατών που υπάρχουν να φύγουν και να ενταχθούν στον ανταγωνισμό».

«Η δεύτερη επιλογή την οποία έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης είναι ουσιαστικά να μειωθούν τα έσοδα της ΔΕΗ διότι θα χάσει το 40% του πελατολογίου της. Όμως δεν θα μειωθούν οι υπάλληλοι και τα κόστη της επιχείρησης(δάνεια και χρέη). Θα έχουν μειωθεί οι πελάτες της επιχείρησης κατά 40% αλλά θα υπάρχουν οι ίδιες υποχρεώσεις» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Υπάρχουν πολλές «μικρές ΔΕΗ» στο εξωτερικό

Η συζήτηση που γίνεται τώρα στην Ελλάδα για την πώληση της ΔΕΗ, στις χώρες του εξωτερικού έχουν γίνει πριν από 15 χρόνια.

«Υπάρχουν πολλές «μικρές ΔΕΗ» στις χώρες του εξωτερικού. Οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν μόνο ένα πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος και η Γαλλία. Η Γαλλία όμως για την παραγωγή της ενέργειας χρησιμοποιεί πυρηνική τεχνολογία και δεν γίνεται να βγει προς τα έξω η πυρηνική τεχνολογία» προσθέτει ο κ. Μανιάτη.

«Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης σε πρόσφατη δήλωση του ανέφερε σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη ότι «αυτό που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι η καταστροφή της ΔΕΗ διότι οδηγεί την εταιρεία σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι χώρες δεν χρεοκοπούν μόνο από τις τράπεζες αλλά χρεοκοπούν και από την ενέργεια».

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου