Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Μπουτάρης κατά Άνθιμου

http://www.rthess.gr/photos/dimotiko-symvoulio_1.jpg
Να φύγουν τα θρησκευτικά σύμβολα από την Ροτόντα και να λειτουργεί ο χώρος μόνο ως μνημείο ζήτησε από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.


Ο δήμαρχος έκανε λόγο για μια «ετσιθελική κατάληψη στην Ροτόντα από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης» μετά την τοποθέτηση χωρίς πρότερη άδεια του εγκαινίου του Αγ. Γεωργίου στην Αγία Τράπεζα που υπάρχει μέσα στο μνημείο για την τέλεση των θρησκευτικών εκδηλώσεων.

«Είχαμε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας και της απόφασης του ΚΑΣ. Αυτή προέβλεπε ότι το μνημείο της Ροτόντας θα δίνεται μία φορά το μήνα για εκκλησιαστική λειτουργία και μία φορά το μήνα για κοσμικές εκδηλώσεις μετά όμως κάθε φορά από την έγκριση του ΚΑΣ μέσω της Εφορίας Αρχαιοτήτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γ. Μπουτάρης.

Υπενθύμισε ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων επέτρεψε την τοποθέτηση του εγκαινίου στην λειτουργία της Κυριακής αλλά μετά ζήτησε να αφαιρεθεί, πράγμα το οποίο δεν συνέβη.
«Μέσα στο μνημείο υπάρχει πακτωμένη η Αγία Τράπεζα, υπάρχει ο Σταυρός και μια αποθήκη. Είναι παραβίαση της απόφασης του ΚΑΣ. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία θρησκευτικής αντίληψης» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Και οι μουσουλμάνοι μπορεί να ζητήσουν κάτι μετά. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτές τις ιστορίες. Έχουμε πάρα πολύ κακό παρελθόν με το θέμα των παρεμβάσεων της εκκλησίας. Πρέπει η Ροτόντα να λειτουργεί ως τόπος επισκέψεων. Να καταργηθούν και οι εκκλησιαστικές και οι κοσμικές εκδηλώσεις. Να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα. Να έχει καθαρά μνημειακό χαρακτήρα» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο της έγκριση σχετικού ψηφίσματος που θα ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου