Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΝΑΛΥΣΗ: «Αγρότη έχεις κλειδωμένο το 037-038. Συνταξιούχε μην βαδίζεις στα τυφλά».

https://i0.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2017/05/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%B1.jpg?fit=701%2C466

Αγροτικές επισημάνσεις

  1. Το αφορολόγητο πάει πρώτα στη σύνταξη – μισθό και ότι περισσέψει πάει στο αγροτικό εισόδημα, εφόσον είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.


To αφορολόγητο εξαντλείται στην σύνταξη ( η μέση σύνταξη είναι περί τα 6000 €) και το υπόλοιπο του αφορολογήτου μέχρι τις 8636 χάνεται – στην πλειονότητα των μικρών αγροτών στους οποίους η σύνταξη είναι μεγαλύτερη του αγροτικού εισοδήματος ( δεν πληρούται η 1η προϋπόθεση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη λόγω του εισοδήματος ).
Εδώ δημιουργείται μια τεράστια αδικία με το παλαιό καθεστώς. Οι μεγαλοαγρότες έβγαιναν επαγγελματίες  αγρότες,  οι μικροαγρότες όχι. Και γελούσαν στην επαρχία άπαντες με την αξιοπιστία των υπηρεσιών.
Έχουμε παραδείγματα σε διανομές ακτημονικών, να δικαιούται ακτημονικά χωράφια ο γέρος των 85 ετών, που εννοείται ότι δραστηριοποιείται γα λογαριασμό της κόρης του που διαμένει στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης και να μην δικαιούνται οι μικροσυνταξιούχοι και μικροαγρότες που κάνουν  κάποια λίγα μεροκάματα δεξιά και αριστερά, που αγωνίζονται για τον εαυτό τους. (Υπενθυμίζω ότι το μπλόκο της Νίκαιας εμφανίστηκε πιο “διαβασμένο”στο θέμα αιτούμενο να παραμείνει στην 1η προϋπόθεση το αγροτικό εισόδημα στο 30% και να μην πάει στο 50% ).

Επισημαίνω ότι η γεωργία είναι τρόπος ζωής για τον άνθρωπο της υπαίθρου.

Ελπίζω να μην επαναληφθεί και με το νέο καθεστώς.  Αρκεί η μη περικοπή της σύνταξης. Δεν δικαιολογείται να χαρακτηρίζονται συνταξιούχοι ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν στέκει νομικά.
Σε τελική ανάλυση το αφορολόγητο ισχύει μια φορά, δηλαδή είναι 8636 €, και το όφελος για τους συνταξιούχους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι μικρό (το μέγιστο περίπου 3000 € μείωση του Καθαρού Φορολογητέου Αποτελέσματος λόγω του εναπομείναντος αφορολόγητου ή άλλως το μέγιστο 660 € ωφέλεια, λιγότερος φόρος).

Αναλυτικά αναφέρω τα εξής:

α) Έχετε σύνταξη υπέρτερη του αγροτικού εισοδήματος;
Τότε το αγροτικό εισόδημα θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ συν 100% προκαταβολή φόρου, σύνολο 44%. Η σύνταξη μέχρι 8636 € είναι αφορολόγητη.
β) Έχετε σύνταξη μικρότερη του δηλωθέντος αγροτικού εισοδήματος; Τότε ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης το επιπλέον της σύνταξης και μέχρι τις 8636 € ποσό εκπίπτει από το αγροτικό εισόδημα ως αφορολόγητο, το δε αγροτικό εισόδημα που απομένει φορολογείται κανονικά με 22% συν 100% προκαταβολή σύνολο δηλαδή 44%.
Συμπερασματικά, είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι συνταξιούχοι αγρότες που είστε ενεργοί, θα περάσετε από το ταμείο.

Η μη περικοπή της σύνταξης αυξάνει το φόρο.

Σας είχα προϊδεάσει ότι δεν αποτελεί λόγο ιδιαίτερης θριαμβολογίας.

Η στήλη επιμένει στην άποψη ότι για τους μικρούς αγρότες πλέον συμφέρουσα είναι η ενοικίαση της εκμετάλλευσης, διότι ξεμπερδεύεις με ένα 15% και αυτό είναι όλο.

Σύνταξη ακέραια και αφορολόγητη και ούτε προκαταβολή ούτε τίποτα.
  1. Σε περίπτωση που ο κωδικός 037-038 της Ε1 είναι κλειδωμένος και δεν εμφανίζεστε ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης (δεν έχετε δηλαδή αφορολόγητο) , σας επιβεβαιώσει δε το ΚΕΠΠΥΕΛ εγγράφως ότι πράγματι είστε με στοιχεία του 2015, τότε οριστικοποιείται την δήλωση σας με επιφύλαξη. Έτσι δεν εκκαθαρίζεται και δεν βεβαιώνεται φόρος .
Στη συνέχεια σε κανένα τρίμηνο, που θα σας καλέσει η ΔΟΥ για έλεγχο, θα προσκομίσετε τη βεβαίωση που έχετε πάρει και ενδέχεται μέσω του Μητρώου να ξεκλειδώσει το σύστημα, να το ενημερώσετε και να οριστικοποιήσετε την φορολογική σας δήλωση. Πιθανότερο όμως είναι το ενδεχόμενο τον Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων,  να υποβάλλει κατευθείαν το Υπουργείο συμπληρωματική λίστα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στην ΑΑΔΕ.
Η λίστα που υποβλήθηκε ήδη έχει περίπου 270.000 αγρότες, όποτε σίγουρα θα υπάρξουν λάθη, νέοι αγρότες, μη εγγραφή στον πρώην ΟΓΑ, χωρίς αγροτικό εισόδημα (μόνο επιδοτήσεις), εγγραφή στο ΟΓΑ με άλλη ιδιότητα πλην του αγρότη π.χ. επιχειρηματία – καφετέρια  κλπ ως μη τσεκαρισμένοι. Ενημερωθείτε από τους λογιστές σας και μην τρέχετε άσκοπα, ούτε στην ΔΟΥ, ούτε να τηλεφωνείτε δεξιά και αριστερά, διότι θα βρεθεί λύση μάλλον μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων.
Αν οριστικοποιήσετε τη φορολογική δήλωση χωρίς επιφύλαξη με στοιχεία του 2016 (διότι δεν βγαίνετε κατά κύριο επάγγελμα με στοιχεία του 2015) θα σας υπολογιστεί φόρος από το πρώτο ευρώ, ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, συν την προκαταβολή ( συνολικά 44% μόνο ο φόρος ) και “θα δείτε αστράκια”.
Θα βεβαιωθεί το ποσό της εκκαθάρισης στην προσωποποιημένη πληροφόρηση σε δόσεις και θα κληθείτε να πληρώσετε το φόρο, μπορεί και τον ΕΦΚΑ, που προκύπτει από την εκκαθάριση.
Πάλι όμως υπάρχει λύση, υποβολή τροποποιητικής, όταν ανοίξει το σύστημα, αλλά με κόστος. Και πάλι θα επισκεφτείτε το ΚΕΠΠΥΕΛ, θα πάρετε τη βεβαίωση με τα νέα στοιχεία και θα την προσκομίσετε με την τροποποιητική στην εφορία.
Επαναλαμβάνω ότι ίσως δεν χρειαστεί η έγχαρτη βεβαίωση του ΚΕΠΠΥΕΛ, διότι κατά την χορήγησή της ενημερώνεται σύγχρονα και το Μητρώο των Αγροτών στο Υπουργείο. Θέμα προκύπτει με τη ρευστότητα που πιθανόν να δεσμεύσετε, ειδικά αν έχετε ήδη ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση οφειλών.
Τον πλέον συμφέροντα για σας τρόπο θα τον βρει ο λογιστής σας. Για τυχόν απορίες ας συνεργαστεί με το ΚΕΠΠΥΕΛ. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Εφιστώ την προσοχή των λογιστών και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση, να έχουν εις χείρας των εξ αρχής, τη βεβαίωση του ΚΕΠΠΥΕΛ προς αποφυγή παρεξηγήσεων με τους πελάτες τους. Υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η βεβαίωση (ασφαλιστική ενημερότητα, δήλωση ΟΣΔΕ, εργατοωρες απασχόλησης στην εκμετάλλευση κ.λ.π).

https://i1.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2017/05/ruthmisi-anasa-gia-tis-ofeiles-se-asfalistika-tameia.w_hr.jpg

Πρέπει να είναι κάποιος αγρότης για να βγει. Δεν βγαίνει με το ζόρι, δεν γίνεται να σπρώξουμε. Ας μη δημιουργούνται φρούδες ελπίδες.

  1. Παραδείγματα αγροτών που δεν εμφανίζεται τσεκαρισμένο το 037-038. Εξ αρχής επισημαίνω ότι ο υπολογιστής δεν κάνει λάθος. Κάποια εξήγηση υπάρχει.
α) Αγρότισσα ασφαλισμένη από 15ετίας στον ΟΓΑ με υψηλά εισοδήματα δεν έβγαινε κατά κύριο επάγγελμα. Ανεξήγητο και για μας. Με υπεροπτικό ύφος κατηγορούσε τους υπαλλήλους για την ανικανότητα τους, το σύστημα, την ανικανότητα του Υπουργείου. Κάποια στιγμή της ξέφυγε και μας αποκάλυψε, ότι κάποτε στο μακρινό παρελθόν είχε κατάστημα στο χωριό στο όνομα της. Είχε κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως καταστηματάρχης και ορθώς ήταν ασφαλισμένη στο ΟΓΑ, γιατί η έδρα της ήταν σε χωριό και δεν είχε ΤΕΒΕ. Πλην όμως στον ΟΓΑ ήταν γραμμένη με την ιδιότητα του επαγγελματία και όχι του αγρότη. Την αγρότισσα την έβλεπε αυτή, όχι το σύστημα.
β) Αγρότης με μόνο επιδοτήσεις με μηδενικό αγροτικό εισόδημα είχε την απαίτηση να τον αναγνωρίσει το σύστημα. Ο συγκεκριμένος όχι μόνο αγρότης δεν είναι, αλλά ούτε καν κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης, κι ας κάνει δήλωση ΟΣΔΕ. Δεν έχει αγροτική δραστηριότητα, δεν παράγει, δεν δαπανά. Εάν έχει κάνει παντελή απόκρυψη στοιχείων, κακό του κεφαλιού του.
γ) Συνταξιούχος αγρότης με σύνταξη γήρατος >800 € το μήνα δεν είναι τσεκαρισμένος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, διότι τα αγροτικά του εισοδήματα ήταν αρκετά, αλλά μικρότερα της σύνταξης.
  1. Ταξιτζής, που υποβάλλει συνταξιοδοτική αίτηση τον Μάιο, αιτείται βεβαίωση κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης για να αποκτήσει δικάμπινο αγροτικό για ψάρεμα και αναψυχή και για την μεταφορά της βάρκας του στη θάλασσα.

Πρέπει όμως να υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ ότι καλλιεργεί κάποια νοικιασμένα χωράφια, δηλαδή να γίνει ενεργός αγρότης. Κάποιος έξυπνος συνάδελφος του, του βρήκε τη σοφή λύση. Φοροδιαφυγή. Όταν όμως έμαθε για την περικοπή του 60% της σύνταξής του, το έβαλε στα πόδια και ακόμη τρέχει. Στη φορολογική δήλωση εμφανίζονται οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκίνητων μας.
Πως θα δικαιολογήσεις την ύπαρξη αγροτικού χωρίς την ύπαρξη ΟΣΔΕ; Και οι συνέπειες; Η ρύθμιση της μη περικοπής του 60% της σύνταξης αφορά αποκλειστικά  συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ που ασκούν αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα.
Όχι άλλους συνταξιούχους. Όχι αγρότες σε άλλες π.χ. επιχειρηματικές δραστηριότητες.

  1. ΕΦΚΑ προκύπτει σε κάθε εισόδημα

Εξαιρούνται ενοίκια, τόκοι, μερίσματα κλπ. δηλαδή εισόδημα κεφαλαίου (assets) το οποίο φορολογείται αυτοτελώς. Μάλιστα για τους συνταξιούχους οι εισφορές πάνε χαμένες διότι η αγροτική σύνταξη δεν επανυπολογίζεται, αν και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δεν συμφέρει ο επανυπολογισμός. Προκύπτει μικρότερη σύνταξη. Ο ΕΦΚΑ θα προκύψει από τη δήλωση που θα υποβληθεί κυρίως στους συνταξιούχους από Σεπτέμβριο και μετά. Για το θέμα πολλά λέγονται και γράφονται αλλά οι ευσεβείς πόθοι δεν αποτελούν νόμο.
  1. Με το ΦΠΑ έχουμε το εξής:

Κανονικό καθεστώς (έπρεπε να είναι ο κανόνας): Εισροές πλην εκροές και έχουμε, ανάλογα την περίπτωση, χρεωστικό η πιστωτικό, ακριβές και πραγματικό αποτέλεσμα.
Ειδικό καθεστώς (έπρεπε να είναι η εξαίρεση): Εάν δεν παίρνουμε επιστροφή ΦΠΑ, εγγράφουμε τα τιμολόγια με το ΦΠΑ, αναγνωρίζεται δηλαδή ο ΦΠΑ ως έξοδο, εάν όμως ζητάμε και λαμβάνουμε επιστροφή ΦΠΑ τότε η καταχώριση των τιμολογίων γίνεται χωρίς ΦΠΑ, δεν αναγνωρίζεται ως έξοδο. Είναι καθαρός αντιλογισμός με το ίδιο μέσο αποτέλεσμα.
Σου τον επιστρέφω, άρα δεν μου το χρεώνεις. Αν σας αδικεί το καθεστώς κρατείστε βιβλία, δεν είναι υποχρεωτικό το ειδικό καθεστώς.
Επιλέξτε. Η επιστροφή του ΦΠΑ ήταν 6%, αλλά ο λαϊκισμός το έκανε 11%. 11% εισροές -11% εκροές, αδιανόητο. Που είναι η προστιθέμενη άξια που δίνουμε στο προϊόν; Λέγεται ότι το ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από 01-07-2017, από 24% μειώνεται στο 13%. Άριστα. Ίδωμεν.

  1. Σας προϊδέασα σε προηγούμενο σημείωμά μου ότι : ΄΄Άρα μετράνε αποκλειστικά και μόνο οι καταβληθείσες εισφορές. Μετράει ο κουμπαράς και το περιεχόμενο του. Από εκεί θα προκύψει η σύνταξη, η οποία δεν υπακούει σε διοικητικές αποφάσεις – προϋποθέσεις. Το θέμα είναι ότι πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές, άλλως ο κουμπαράς δεν γεμίζει. Προσέξτε ιδιαίτερα, διότι την εποχή των κοινωνικών δικτύων, είναι διάχυτη η βλακεία.
Ρύθμιση των οφειλών μπορεί να γίνει, χάρισμα όμως όχι. Το κράτος δίνει την εθνική σύνταξη και τέλος. Τον κουμπαρά πρέπει να τον γεμίσεις μόνος σου.΄΄ Αναμένουμε ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Πολλές δόσεις, ίσως και 120.
Ενταχθείτε και γίνετε ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι, αλλιώς χάνεται το αφορολόγητο ( 1900 € φόρος το έτος). Εάν έχετε όφειλες πάνω από το όριο π.χ. 25000 € και το όριο είναι 20000 €, εξοφλήστε τις 5000 € εφάπαξ και ενταχθείτε στη ρύθμιση.
Είναι πρώτης τάξης ευκαιρία.
  1. Να προσέξουν ιδιαίτερα τη φορολογική δήλωση οι έχοντες χρέη (κόκκινα δάνεια). Πιθανή προϋπόθεση υπαγωγής σε ρύθμιση η βιωσιμότητα της επιχείρησης, ένα τουλάχιστο κερδοφόρο έτος. Στο κάτω της γραφής υπάρχει και το αφορολόγητο.
  2. Σχετικά με την αύξηση των ασφαλίστρων των αγροτών θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Πρώτον είναι απύθμενο μύθευμα ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών επί των ακαθαρίστων εσόδων.

Δεύτερον το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) αποτελεί τη βάση υπολογισμού των εισφορών κατά νόμο.
Πλην όμως οι “κουτόφραγκοι” ανακάλυψαν ότι μεταξύ μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών υφίσταται δυσμενής διάκριση σε βάρος των μισθωτών.
Και απαίτησαν ίση μεταχείριση. Πρέπει και αυτοί να καταβάλλουν επί του “βασικού” που εμπεριέχει τις εισφορές, δηλαδή πρέπει επί του ΚΦΑ να προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγουμένου οικονομικού έτους.
Εννοείται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν εκπιπτόμενες δαπάνες όπως και προηγουμένως και δεν φορολογούνται. Αποτελεί μέτρο ίσης μεταχείρισης. Τώρα γιατί τα λιβελογραφήματα;
Αναλυτικά σας παραθέτω το αποτέλεσμα των παραπάνω στο ελάχιστο αγροτικό εισόδημα.
Το ελάχιστο ετήσιο ασφαλιστέο εισόδημα κατ άτομο ανέρχεται στους αγρότες στο ποσό των 4923,07€ (586,0870%12, δηλαδή βασικός επί 30% αγροτική έκπτωση επί μήνες) και οι ετήσιες εισφορές στα 1043,69€ ήτοι 86,97 € το μήνα.
Του χρόνου, το 2018, το 14% του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται 16% και οι εισφορές αυξάνονται ετήσια στα 1142,15 € ήτοι 95,18 € το μήνα. Όσα είπαμε μέχρι τώρα είναι ψηφισμένα από τον Μάιο πέρυσι. Ποιο είναι το καινούργιο;
Η βάση υπολογισμού των εισφορών γίνεται πλέον 5966,76 € (4923,07+1043,69) και με την έκπτωση 15%, μόνο για του χρόνου, διαμορφώνεται στα 5071,15 €.

Οι ετήσιες εισφορές ανέρχονται πλέον στα 1171,76 € ήτοι στις 98,05 € το μήνα. Ετήσια αύξηση 34,49 € ήτοι 2,87 € το μήνα.

Εννοείται ότι ο υπολογισμός έγινε από διαρροές – πληροφορίες και όχι μετά την δημοσίευση του νόμου, ο οποίος δεν κατατέθηκε και δεν ψηφίστηκε ακόμη.

Για περισσότερα ας περιμένουμε την ψήφιση του νόμου.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου