Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Κάννες: Διχάζει κριτικούς και κοινό η ταινία του Λάνθιμου με την Κίντμαν

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_139574/nikol-kintman-giwrgos-lanthimos_2.w_l.jpg
Προτού καλά καλά δώσει το «παρών» στην Κρουαζέτ,, ο «δικός μας», Γιώργος Λάνθιμος τάραξε τα νερά.




Μπορεί να μη γνωρίζουμε αν θα πάρει το Χρυσό Φοίνικα, όμως, η ταινία του «δικού μας» Γιώργου Λάνθιμου θα συζητιέται πολύ στα μπαρ, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα hot spot της Κρουαζέτ.

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_139574/upl5922c401da0b4.jpg

Η στιγμή του Γιώργου Λάνθιμου «σήμανε» σήμερα το πρωί στο 70ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κανών. Στο Grand Théâtre Lumière έγινε τη Δευτέρα, η πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Έλληνα δημιουργού «The Killing of a Sacred Deer» που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα, διεκδικώντας το Χρυσό Φοίνικα στην οποία πρωταγωνιστούν οι Νικόλ Κίντμαν και Κόλιν Φάρελ.
 Η ταινία, αν μη τι άλλο, έχει προκαλέσει θέματα συζήτησης με το που ξεκίνησε να προβάλλεται.

Βγαίνοντας από τη δημοσιογραφική πρωινή προβολή πολλοί θεατές ήταν αμήχανοι ενώ αρκετοί έδειχναν δυσαρεστημένοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Πρώτο Θέμα και το Δημήτρη Δανίκα η προβολή της ταινίας συνοδεύτηκε από «γιουχάρισματα» ορισμένων. «Πριν από δύο ώρες, με το φινάλε της ταινίας "The Killing of a Sacred Deer", με τα γιούχα που την συνόδευαν αλλά και τα χλιαρά χειροκροτήματα είπα από μέσα μου «μόλις έχασε τον Φοίνικα ο Λάνθιμος»! Του κλινικού σεναρίου (γραμμένο από το στενό συνεργάτη του Ευθύμη Φιλίππου). Της κλινικής σκηνοθεσίας και του "χειρουργείου" ο Λάνθιμος. Των σκανδάλων, των εντυπώσεων και της αρρώστιας. Βασανιστικό μέχρι το φινάλε. Μαρτύριο σωστό», γράφει ο Δημήτρης Δανίκας.

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_139574/upl5922c41a0626f.jpg

«Ποια ταινία του Λάνθιμου όμως δεν άφησε αμήχανους τους θεατές της; Και όσο για τις δυσαρέσκειες- αυτές τουλάχιστον που άκουσα εγώ- ήταν εντελώς αστήριχτες. Σαν να τους μπέρδεψε και πάλι αυτός ο δαιμόνιος κινηματογραφιστής που με τη βοήθεια του σεναριογράφου, Ευθύμη Φιλίππου, συνέδεσε με μοναδική ακρίβεια τα καλώδια μιας ωρολογιακής βόμβας χωρίς ωστόσο να προγραμματίσει την ώρα έκρηξής της», γράφει από τη μεριά του ο διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Στο "Φόνο ενός ιερού ελαφιού" θα βρούμε στοιχεία της «Ιφιγένειας» και καλοδουλεμένες αναφορές στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ και τον Στίβεν Κινγκ και ίσως κάποια δάνεια από τον Μίκαελ Χάνεκε. Το σύμπαν αυτής της ταινίας όμως είναι καθαρά λανθιμικό ενώ το σκοτεινό, απαισιόδοξο και κυνικό ύφος της θα μπορούσε να ήταν και μία αντεστραμμένη κωμωδία», συμπληρώνει και καταλήγει: Αν θα πάρει το Χρυσό Φοίνικα; Είναι ίσως νωρίς ακόμα διότι υπάρχουν αρκετές ταινίες μέχρι το τέλος του φεστιβάλ. Σίγουρα όμως είναι μια χρυσή ταινία, από αυτές που σε βασανίζουν και τις σκέφτεσαι, που σε παθιάζουν και θέλεις να τις συζητάς για πολλή ώρα

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_139574/upl5922c42bd2a07.jpg

Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από το πρωινό photo call με τη Νικόλ Κίντμαν, τον Γιώργο Λάνθιμο και τους νεαρούς συμπρωταγωνιστές Ράφι Κάσιντι και Μπάρι Κέγκαν. Η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας όπου όλοι οι συντελεστές της ταινίας θα βηματίσουν στο κόκκινο χαλί.

Τα διεθνή κινηματογραφικά μέσα κάνουν λόγο για ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα που θα απονέμει η κριτική επιτροπή, προεδρεύοντος του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ την ερχόμενη Κυριακή,

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου