Οι πρώτες επιπτώσεις των νέων μέτρων για τα φάρμακα, είναι πλέον γεγονός.
Σε απόγνωση βρίσκονται ογκολόγοι γιατροί και ασθενείς, καθώς πλέον με τα νέα μέτρα για το φάρμακο, κόβονται και θεραπείες που ήδη λαμβάνονταν από τους πάσχοντες μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα!
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να έχει δημιουργεί ένα ατέλειωτο μπάχαλο, αφού οι γιατροί δεν γνωρίζουν εάν μπορούν να χορηγήσουν σε νέους καρκινοπαθείς τις νέες θεραπείες, ενώ και όσοι ασθενείς λάμβαναν ήδη φαρμακευτικά σκευάσματα νέες γενιές, φαίνεται ότι μένουν χωρίς θεραπεία.
Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή επίπτωση από το νόμο που ψηφίστηκε για τα φάρμακα με το νέο μνημόνιο και προβλέπει ότι για να δοθεί σε Έλληνες ασθενείς φάρμακο νέες γενιάς θα πρέπει αυτό προηγουμένως να είναι εγκεκριμένο σε 9 χώρες της Ευρώπης, σε 6 να αποζημιώνεται και σε 3 χώρες να έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέσω του συστήματος ΗΤΑ το οποίο σήμερα δε διαθέτει η χώρα μας.
Ωστόσο φαίνεται πως τα νέα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται και σε φάρμακα που ήδη χορηγούνταν σε ασθενείς οι οποίοι τώρα είναι στον αέρα.
Καιρό τώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες διαμαρτύρονταν πως με τα νέα μέτρα τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες θα φθάνουν στη χώρα μας με τουλάχιστον 2 ή τρία χρόνια καθυστέρηση ή και καθόλου. Διαβάστε χαρακτηριστικά ΕΔΩ: «Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για τα μέτρα στο φάρμακο μετά το μνημόνιο! Τέλος οι νέες θεραπείες;»
Τέλος σε ειδική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού
Πλέον όμως οι επιπτώσεις αρχίζουν ήδη να διαφαίνονται ενώ το τραγικό είναι ότι ο νόμος αφορά ουσιαστικά σε τρεις ειδικότητες: ογκολογία, αιματολογία και νευρολογία, δηλαδή σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Ενδεικτικό είναι ότι ήδη πρωτοπόρο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού που ήδη χορηγείται σε 100 ασθενείς και αναμενόταν να δοθεί σε άλλους 50, κόβεται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το 4ο μνημόνιο για την αποζημίωσή του.
Το συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο εισάγεται μέσω ειδικής διαδικασίας, δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα αποζημιούμενα φάρμακα.
Ωστόσο οι ασθενείς που το λαμβάνουν ανταποκρίνονται ήδη στη θεραπεία σύμφωνα με τους ογκολόγους.
Όπως σημείωνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος Ιωάννης Μπουκοβίνας: «Ο νέος νόμος δημιουργε πρόβημα και στους παλαιούς ασθενείς αλλά και στους νέους. Και πως είναι δυνατόν να χωρίζεις τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες, σε αυτούς που πρόλαβαν το μνημόνιο και σε αυτούς που δεν το πρόλαβαν. Πρέπει δηλαδή να αποφασίσεις ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει ή ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιβίωση και ποιος όχι.»
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος εξηγεί στο HealthReport.gr τι γίνεται με το συγκεκριμένο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού: «Το συγκεκριμένο σκεύασμα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από το 2014 και στην Ευρώπη από το 2016. Στη χώρα μας παρότι έχει πάρει τιμή δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νέου νόμου. Εκτιμάται ότι θα κυκλοφορεί κανονικά στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2018.
Ήδη 100 ασθενείς το λάμβαναν με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του Οργανισμού και θα χορηγούνταν σε άλλους 50, αφού εισάγεται μέσω ειδικής διαδικασίας από τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ.
Όμως δύο νέοι ασθενείς οι οποίοι διέθεταν όλα τα παραστατικά πήγαν να το πάρουν χθες από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τους το αρνήθηκαν λόγω του νέου νόμου, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές τι θα ισχύσει».
Προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα πρέπει η χώρα μας να δημιουργήσει σύστημα αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών (ΗΤΑ), από όπου θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται και όλα τα νέα φάρμακα.
Μέχρι τότε όμως οι Έλληνες ασθενείς θα είναι στον αέρα, καθώς θα στερούνται τις νέες θεραπείες.
Η λύση που προτείνουν οι ογκολόγοι
Πάντως προτάσεις υπάρχουν ήδη για το τι πρέπει να γίνει στο μεσοδιάστημα. Σε ότι αφορά στα ογκολογικά φάρμακα, η Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος προτείνει να ακολουθεί το σύστημα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας η οποία έχει κατηγοριοποιήσει τα φάρμακα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Μπουκοβίνα, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογίας έχει καταρτίσει έναν «μπούσουλα», βάση του οποίου κατατάσσει τα φάρμακα σε 5 κατηγορίες ανάλογα με την αποτελεσματικότητα τους, το κλινικό όφελος και άλλα δεδομένα.
Πιο αποτελεσματικά θεωρούνται τα φάρμακα των κατηγοριών 5 και 4.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπουκοβίνας: «Το υπουργείο Υγείας πρέπει να λάβει ειδική μέριμνα. Αν κανείς υιοθετήσει αυτό τουλάχιστον το σύστημα, οι Έλληνες ασθενείς δε θα στερηθούν τα νέα φάρμακα της κατηγορίας 5 και 4.
Κατά τα άλλα σε ότι αφορά όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα, είναι ένα πρόβλημα που θα το συναντήσουμε μπροστά μας αφού θα έρχονται με 2,5 – 3 χρόνια διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».
Δήμητρα Ευθυμιάδου
πηγή: healthreport.gr
allanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου