Το 80% αφορά μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με διάμεση ηλικία εμφάνισης τα 60 χρόνια. Ο καρκίνος της μήτρας είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θνησιμότητας από γυναικολογικό καρκίνο, μετά τον καρκίνο των ωοθηκών.
Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου είναι 1 στις 40 κατά τη διάρκεια της ζωής.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου συνδέεται με την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία, την αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων, τη μη τεκνοποίηση, τις διαταραχές κύκλου, καθώς και τη γενετική προδιάθεση.
Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του ενδομητρίου:
– Ο τύπος 1 αναπτύσσεται σε γυναίκες με συνεχή και μακροχρόνια επίδραση των οιστρογόνων και συνοδεύεται από υπερπλασία ενδομητρίου, η οποία διαγιγνώσκεται με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Ο τύπος 1 καρκίνου του ενδομητρίου είναι πολύ πιο συχνός και αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των καρκίνων του ενδομητρίου.
– Ο τύπος 2 παρατηρείται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι ανεξάρτητος από την ορμονική επίδραση, παρουσιάζεται σε ατροφικό ενδομήτριο και επομένως δεν συνοδεύεται από υπερπλασία, ενώ έχει χειρότερη πρόγνωση.
Ερευνητές του QIMR Berghofer Medical Research Institute, στην Αυστραλία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που θηλάζουν τουλάχιστον ένα παιδί έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.
Διαπίστωσαν μάλιστα ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα θήλαζε μια γυναίκα κάθε παιδί της, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 26.000 γυναίκες από την Αυστραλία. Πάνω από 9.000 έπασχαν από καρκίνο του ενδομητρίου.
Αφού έλαβαν υπ’ όψιν το χρόνο που είχαν θηλάσει οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει 6-9 μήνες εμφάνιζαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο ενδομήτριο σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει.
medicalnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου