Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Τα πλαστικά … περισσότερα από τα ψάρια!

http://www.thessnews.gr/photos/SCIENCE-OCEANS.jpg
Πνίγονται οι θάλασσες και οι ωκεανοί από την αλόγιστη χρήση και τα σκουπίδια




  Τι κι αν το πλαστικό μπήκε στη ζωή του ανθρώπου μόλις το 1950; Έκτοτε έχει ξεπεράσει κάθε όριο και χρήση και ενώ είναι χρήσιμο, την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και καταστροφικό. Πώς; Μολύνοντας τις θάλασσες, τις ακτές, τη ζωή την ίδια.
Το 1950 παρήχθησαν μόλις 2 τόνοι πλαστικών παγκοσμίως. Εξήντα πέντε χρόνια μετά ο αριθμός αυτός έφτασε τα 448 εκατομμύρια τόνους πλαστικού, δηλαδή περί τα 60 κιλά πλαστικό για τον κάθε άνθρωπο. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί περί τα 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Όπως έγραψε και η «Ντόιτσε Βέλε», από αυτά το 30% έχει χρησιμοποιηθεί. Το 10% καεί. Το 60%, αλλιώς 650 κιλά πλαστικού ανά άτομο, υπάρχει στη φύση και κυρίως… στους ωκεανούς και τις θάλασσες.
Η Διεθνής Ένωση Διατήρησης της Φύσης υπολογίζει πως 2% της συνολικής παραγωγής πλαστικού καταλήγει στους ωκεανούς, εκεί όπου διατηρείται για χρόνια, καθώς δεν διασπάται από τη φύση. Εκεί όπου καταπίνεται από τους διάφορους οργανισμούς και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, σκοτώνει τα έμβια όντα, αλλά και μειώνει την αναπαραγωγή των ψαριών, μειώνει την ανάπτυξή τους και τη δυνατότητα κίνησής τους και αυξάνει τη θνησιμότητά τους. Και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα. Ο Ρόλαντ Γκέιγερ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, είπε πως «κατευθυνόμαστε σε έναν πλαστικό πλανήτη», πως η παραγωγή πλαστικού είναι υπερβολική και πως δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της κατάστασης.
Μικροπλαστικά
Και δεν είναι μόνο τα μεγάλα πλαστικά που μολύνουν. Υπάρχουν και τα μικροπλαστικά, τα οποία δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι και τα οποία καταλήγουν στο νερό ακόμη κι από την πλύση του πλυντηρίου, καθώς συνθετικές ίνες υπάρχουν σε πολλά από τα ρούχα. Ευρωπαϊκή μελέτη απέδειξε πως μόνο στην Ευρώπη τα πλυντήρια ρίχνουν περί τους 30.000 τόνους συνθετικών ινών στα συστήματα αποχέτευσης κάθε χρόνο, εκ των οποίων μερικά τελικά καταλήγουν και στη θάλασσα.
Περισσότερα πλαστικά
Αν η κατάσταση συνεχιστεί, σε 30 χρόνια το σύνολο των πλαστικών σκουπιδιών μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τη συνολική μάζα των ψαριών…
Η μόλυνση των ωκεανών πάντως έχει μπει πλέον στην παγκόσμια ατζέντα. Τον Ιούνιο ο ΟΗΕ στη Σύνοδό του για τους Ωκεανούς στόχο είχε να ενθαρρύνει τα κράτη -μέλη του να ξεκινήσουν προγράμματα για την προστασία της υγείας των οικοσυστημάτων των ωκεανών. Και η G20 νωρίτερα τον Ιούλιο έβαλε τη μόλυνση των ωκεανών στην ατζέντα της, μαζί με ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση των θαλάσσιων σκουπιδιών, με σκοπό να παραμείνει ο πλανήτης ένας γαλάζιος πλανήτης. Ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. 
Το τέλος της σακούλας
Στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος κινείται και το τέλος της δωρεάν σακούλας. Μια σημαντική κίνηση που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018 στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, όταν θα σταματήσει η δωρεάν παροχή πλαστικής σακούλας. Αντί της δωρεάν παροχής η σακούλα θα πωλείται στον καταναλωτή –αναμένεται η τιμή της- ενώ τα έσοδα θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία βάσει της οποίας τα κράτη – μέλη της ΕΕ οφείλουν να μειώσουν την κατανάλωση στις 90 σακούλες το άτομο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και στις 40 μέχρι το 2025. Αναφέρεται πως σήμερα καθένας καταναλώνει 242 σακούλες τον χρόνο…

 
thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου